Fackligt

Inga semestertjänster på Komvux i Malmö

På Komvux i Malmö skulle ferietjänsterna omvandlas till semestertjänster. Istället förhandlades en egen variant fram där båda parter är nöjda.
– Den här gången upplevde vi att arbetsgivaren verkligen lyssnade. Det blev en riktig förhandling där vi gick halva vägen var, säger distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund Catharina Niwhede. 

Sedan ett par år tillbaka innehåller vuxenutbildningsförordningen ett krav på att vuxenutbildning ska bedrivas året om. I Malmö stad ville därför arbetsgivaren göra om alla lärartjänster på Komvux till semestertjänster, något man tyckte stämde bättre överens med uppdraget. En sådan omvandling har redan genomdrivits på många håll i landet.

Inte sällan har det mötts av protester från lärarnas sida.

– När sådant sker upplever lärarna att de körs över och det skapar en brist på tillit. Man upplever arbetsgivarens omreglering som en maktdemonstration snarare än något som främjar verksamheten, säger Ingrid Lindholm, regional ombudsman för Lärarnas Riksförbund i Malmö och en av dem som suttit med vid förhandlingsbordet i Malmö.

Från lärarfackets sida tyckte man inte att en semestertjänstlösning var något bra alternativ. Även om Komvuxverksamheten bedrivs även under loven så blir det inte alls i samma utsträckning som annars och alla lärare behöver inte vara på plats då. Från arbetsgivarhåll värnade man om möjligheten att lärarna kunde jobba även på sommaren.

Catharina Niwhede är distriktsordförande och den som har förhandlingsmandatet för kollektivavtal i Malmö stad. Hon är nöjd med hur arbetsgivaren hanterade de förhandlingar som följde.

– Vanligen, när vi kommer till förhandling i Malmö stad, så har man ett redan färdigt förslag som man lägger framför oss och så får vi säga ja eller nej. Det kallar inte vi förhandling. Men det som hände den här gången var att arbetsgivaren verkligen lyssnade på oss. Vi var med från början och det blev en riktig förhandling där vi gick halva vägen var, säger hon.

Resultatet blev semestertjänst med drag av ferietjänst. I botten ligger en semestertjänst men arbetstiden är indelad i reglerad arbetstid och förtroendearbetstid. Lärarna har semester enligt kollektivavtalet, 25-32 dagar beroende på ålder. Förutom den lagstadgade rätten till sammanhängande semester under sommaren, har lärarna ett kortare juluppehåll samt ytterligare ett antal dagars ledighet att ta ut.

– Förtroendearbetstiden gör att veckorna blir lite längre och som kompensation har man 10 lediga arbetsdagar som man plockar ut i samråd med sin rektor, berättar Ingrid Lindholm.

Lärarna har också fått en löneförhöjning på 1200 kronor i månaden.

– Vi skäller ju ofta på arbetsgivaren men i det här fallet tycker jag att vi ska ge Malmö stad cred för att ha uppträtt på ett föredömligt sätt, tillägger Ingrid Lindholm.  Vi gick in i en reell förhandling där arbetsgivaren inte drev igenom semestertjänster bara för att de kan. Det gör väldigt mycket för arbetsmiljön.

Enligt Catharina Niwhede är de berörda lärarna till övervägande del nöjda med resultatet.

– Alternativet hade varit en ren semestertjänst och det är inget som lärare tycker om. Man värnar sin förtroendearbetstid. Ett skäl är de dåliga arbetsplatserna där många lärare trängs på små utrymmen. Att kunna göra delar av sitt arbete i lugn och ro hemma är värt mycket, säger hon.

Det är framförallt två större arbetsplatser i Malmö som är berörda och totalt är det bara en lärare som valt att tacka nej till de nya tjänsterna. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm