Nordic city
Foto: Colourbox

IT-avtalet kan driva elever till kranskommunernas skolor

Risken finns att många elever lämnar Stockholms stads gymnasier och söker sig till kranskommunerna. Det framgår av en färsk rapport om hur Stockholms stads IT-satsning påverkar de kommunala skolorna.

Flera gymnasier i Stockholm hade tänkt köpa en bärbar dator till varje elev. Dels som ett viktigt pedagogiskt instrument, dels för att locka till sig elever i kampen mot friskolor och gymnasier i andra kommuner.
Men Stockholms stads stora IT-projekt har gjort att en del gymnasier stoppat planerna på att köpa egna elevdatorer.
I slutrapporten, som granskar införandet av IT-systemet i Stockholms stads skolor, skriver konsulten Anders Henriques, att förseningen eller stoppet kan få ödesdigra konsekvenser för hur många elever som söker sig till Stockholms kommunala gymnasier.
I rapporten står det:
”Flera kranskommuner (till exempel Danderyd och Nacka) satsar brett på denna typ av införande (egen bärbar dator, reds anm) och risken finns att flera elever söker sig till dessa skolor eller till fristående skolor som marknadsför sig via dessa alternativ”.
Det poängteras också i rapporten att de flesta skolor inledningsvis varit positiva till att införa ett gemensamt IT-system för hela Stockholms stad.
Men ju längre projektet hunnit desto större har kritiken blivit, främst från gymnasieskolorna.
I rapporten som är daterad den 17 juni, men offentliggjord i fredags, framgår också att planerna på att göra sig av med 300 IT-tekniker långt ifrån infriats.
”I dagsläget bedöms från personalavdelningen att cirka ett 100-tal tjänster kommer att bli övertaliga, men hur många skolor som väntar med att varsla personal är inte klarlagt”, står det i rapporten.
Thomas Persson, direktör, på Stockholms stads utbildningsförvaltning, är i grunden ganska nöjd med IT-systemet.
– Men självklart är det så att när man genomför ett sådant här stort projekt så fungerar inte riktigt allt som det ska i början. Vi har exempelvis haft svårt med det gemensamma systemet för skolbiblioteken. Men i allt väsentligt får de flesta skolor ett bättre IT-system än tidigare.
Hur ser du på kritiken?
– Visst kunde vi varit bättre på informationen när det gäller till exempel det här att man inte kan ladda ner gratisprogram. Men man måste ha i beräkningen att det som kan se irrationellt ut på en skola är rationellt för alla skolor tillsammans.
Är du orolig för att elever väljer andra gymnasier än Stockholms kommunala?
– Det är en spekulation i rapporten. Och jag vill inte spekulera om det, utan vi får se vad som händer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm