Annons

"Jag jobbar problembaserat utifrån klassens erfarenheter"

Publicerad 17 juli 2014

Linda Andersson på Angeredsgymnasiet utanför Göteborg har utsetts till Sveriges bästa lärare 2014. Hon hyllas för sin entusiasm och tilltro till elevernas förmåga.
– Jag går in i varje lektion med glädje och förväntan, och har ambitionen att visa eleverna att ”den här lektionen är viktig för dig”.

Det var i mitten av maj Linda Andersson mottog Lärarpriset, som sedan 2009 delas ut av Sydsvenska Handelskammaren. Hon berättar att arbetsplatsens, Angeredsgymnasiet, styrka är att lärarna arbetar tillsammans. 

– Alltså med öppna klassrum vilket kanske inte är helt vanligt på gymnasienivå.

Hur reagerade du på beskedet om utmärkelsen?

– Först blir det lite av en chock… en lite surrealistisk känsla när ett sådant besked kommer mitt i den vanliga vardagen. Sedan kände jag glädje. Jag tycker att det är fantastiskt när ett vanligt idogt arbete kan premieras. Jag är ju ingen på den här skolan som syns och hörs mest hela tiden. Men jag strävar på, är alltid på plats och går in i varje lektion med glädje och förväntan och har ambitionen att visa eleverna att ”den här lektionen är viktig för dig”.
– Utmärkelsen blir naturligtvis en egoboost (skratt). Jag blir peppad att göra jobbet ännu bättre, självklart.

Linda Andersson är lärare i svenska och engelska, men vårt samtal glider snart in på ämnet sex och samlevnad. Skolan har bedrivit ett sex- och samlevnadsprojekt som hon ingått i tillsammans med fyra andra pedagoger.

– Det handlar om normkritik, likabehandling och renodlad sex och samlevnad. Jag tror att mitt engagemang och pedagogiska intresse lett till att jag har fått priset. Att jag är här och nu med mina elever och alltid går in i klassrummet med höga förväntningar på eleverna och på mig själv. Min styrka är nog samarbetet med mina kollegor, inte bara med eleverna.

Arbetar du på något särskilt sätt?

– Vi jobbar väldigt mycket induktivt, utifrån vad eleverna har med sig in. I stället för att jobba traditionellt, att man börjar med en föreläsning som man själv bestämt så inleder vi tvärtom. Tänk utifrån gruppen, vilka är det jag har här? Vilka erfarenheter finns det? Vi jobbar mycket med case, problembaserat. Sen kan det hända att jag kommer in i bilden och kompletterar med exempelvis en föreläsning. Det är min grundinställning att börja från andra hållet.

Hur går du konkret tillväga när du ska lägga upp undervisningen i sex och samlevnad?

– Du måste känna av, känna in. Det beror väldigt mycket på vilken grupp jag har framför mig. En elev kan ha bott här i hela sitt liv, en annan vara ganska nyanländ. Det är en väldig spännvidd och det är väl också en styrka att kunna känna in, att ödmjukt gå in och se var landar vi här? Olika lektioner blir otroligt olika.
– Det handlar mycket om förtroende och respekt. Om jag kan få eleven att känna ett förtroende för mig som förebild och lärare, och jag visar stor respekt för att eleven har en annan fostran och att elevens föräldrar säger andra saker. Då måste jag vara medveten om att jag inte har hela sanningen. Mitt jobb är att erbjuda det som skolan står för. Det är mitt jobb. Detta gäller inte bara sex och samlevnad, utan alla mina ämnen.

Lyckas ni ta er förbi alla ”hinder” och svårigheter i sex och samlevnadsporjektet?

 – Nej. Vi tar upp det mesta, allt skulle jag nog säga. Vi pratar mycket om nätet, hedersrelaterade frågor, och jobbar med kroppen, ganska ärligt och väjer inte för någonting. Nu lever vi här och är ganska tydliga med den saken. Vi är noga med att gå igenom Skolverkets direktiv som vi är ålagda att arbeta med.
– Det är klart att vi stöter på patrull. Vi stöter på homofobi och oskuldsfrågan är ju jättestor. Den bollar vi med hela tiden. Hur långt jag eller vi når per elev, i deras liv, är naturligtvis väldigt svårt att säga men jag tänker nog att man sår ett frö i alla fall.

Har du några bra tips till andra lärare, vid sidan av att arbeta tillsammans?

– Var noga med att tänka tvärtom, utanför boxen. Att inte alltid tänka ”jag har alla svaren det är bäst att jag står framme vid tavlan och förmedlar dom”. Börja i stället med ”i dag tänkte jag att vi skulle tala om det här, vad tänker ni då?”. Låt exempelvis eleverna skriva och fundera en stund. Nu vet jag att många lärare i Sverige redan jobbar så och säkert kan det bättre än jag. Men när jag tipsar studenter eller inte helt fullfjädrade lärare så brukar jag säga så.
– Värdera också varje lektion högt. Visa eleverna att den här lektionen är viktig genom exempelvis möblering eller att jag vill vara på insidan av dörren först, när eleverna kommer. Det är ett tips jag själv hade velat ha när jag pluggade till lärare. Signalerar jag tydligt från början att lektionerna är värdefulla förstår eleverna att hit har man med sig med dator och penna. Som lärare har jag stor makt att sätta ribban.

Prissumman till sist. 10 000 kronor, vad ska du göra med pengarna?

– I samma veva som det här skulle vi köpa en valp. Den kostade 9 600 kronor, så det är redan löst. Man kan säga att jag vann en valp.

 

Juryns motivering: 
Med stor entusiasm och tilltro till elevernas förmåga, sprider hon engagemang och motivation bland både elever och lärarkollegor. I en stundtals utmanande miljö förenar hon stabilitet och ordning med glädje och omsorg, och lyckas därigenom skapa trygghet i klassrummet. Lektionerna präglas av aktuella debatter och samhällsfrågor där hon med stor inlevelse alltid utgår från elevens perspektiv. Att Linda Andersson har en förmåga att lära ut och entusiasmera ut över det vanliga råder det ingen tvekan om. Därför är hon en välförtjänt vinnare av lärarpriset 2014. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Annons
Annons
Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

Annons

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera
Annons
Annons

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

Annons

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons