johanna-lindback-712
Foto: Leif Hansen

”Jag tar intryck av eleverna i skolan”

Att fånga upp ungdomars ton och språk är en av författaren Johanna Lindbäcks specialiteter.Direkt från verkligheten hämtar hon inspirationen.

Under läsåren arbetar hon som gymnasielärare. På skolloven skriver hon ungdomsromaner.
– Det är inte så att jag snor händelser från skolan som hamnar i min bok ett år senare, men jag tar intryck av hur ungdomarna är, vad de pratar om och hur de tänker, berättar hon.

I mitten av vårterminen brukar Johanna Lindbäck få en ny idé till en roman. Vid midsommar när hon gått på ledighet sätter hon i gång med sin nya bok och sedan skriver hon så mycket hon hinner under sommaren. Det brukar bli ungefär 60–70 sidor.
– När höstterminen börjar igen har jag ju inte lika mycket tid. Då blir
det mest på helger och lov jag
hinner skriva, berättar hon.

I februari brukar den första versionen av boken vara färdig och resten av vårterminen bollas manuset fram och tillbaka mellan henne och bokförlaget för redigering och finslipning innan den går i tryck, samtidigt som hon börjar klura på nästa idé.
I augusti kommer
hennes sjätte bok ut.
Den heter ”Som om jag frågat” och handlar om
en femtonårig kille, vars föräldrar håller på att skiljas. Han brottas med känslor av övergivenhet och besvikelse.

Hon väljer ämnen som är viktiga i målgruppens ålder – ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Det kan handla om identitet, vänskap, kärlek, sexualitet, utanförskap och gemenskap, frigörelse och självständighet.
– I just den här åldern tror jag man tänker mycket på hur man är och hur man önskar att man vore. Det är inte alltid det går hand i hand.

Att hon arbetar som lärare ger henne fördelar som ungdomsboksförfattare.
– Känslan för språket är något jag alltid brukar få bra kritik för och den känslan har jag säkert fått genom mitt yrke.

Själv gillar hon verkligen att arbeta med ungdomar i gymnasieåldern. Just nu är hon mentor för en trea som hon följt genom hela gymnasietiden.
– De börjar när de är 16 och när de går ut är de vuxna både mentalt och i laglig mening. Det är spännande att följa den resan.
Hon tycker det är en orättvis bild som målas fram av tonåringar i media.
– Det kommer alltid upp skräckexempel på ungdomar som hållit på med droger eller misshandel, eller så handlar det om bimboaktiga bloggdrottningar.
Hennes egna elever är raka motsatsen till den negativa mediebilden.

– De är smarta, mogna, snälla och bra människor som man tycker om att vara med.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm