ulf
Foto: Caroline Andersson
Samtal med

”Jag tror man ska erbjuda motstånd”

Han är en av våra främsta barn- och ungdomsförfattare och en välkänd röst i många klassrum. Han har också varit aktiv i debatten om den dalande läsförståelsen. Skolvärlden fick en pratstund med Ulf Stark på Bokmässan.

Om Ulf Stark

Gör: Författare. Gav ut sin första barnbok 1975, ”Petter och den röda fågeln”, och slog igenom stort 1984 med ”Dårfinkar och dönickar”.
Sedan dess har han gett ut åtskilliga böcker, diktsamlingar och också illustrerat flera av sina böcker.
Priser: Ulf Stark har vunnit ett stort antal priser för sitt författarskap, både i Sverige och utomlands. Bland annat för böckerna ”Dårfinkar och dönickar”, ”Jaguaren”, ”Kan du vissla Johanna” och ”Min syster är en ängel”. Han har också fått ta emot Astrid Lindgren-priset, Emil-priset och Maria Gripe-priset.

”Jag var ganska lat i skolan. Och hade problem med läsningen. Jag fann ingen mening i att läsa, det var bara en massa bokstäver i en viss ordning. Så var det ända tills jag hittade böcker som intresserade mig. 

tMånga barn och unga ser inte böcker som en naturlig del av ungdomskulturen i dag. Böcker hör till vuxenkulturen. Förutom vissa som helt plötsligt alla ska läsa. Många gånger har det varit ganska besvärliga böcker, som Hungerspelen och Harry Potter. Det är intressant. Kanske är inte lätt alltid det bästa? Kanske är svårt det bästa?

Jag tror att man ska erbjuda ett motstånd. Det är inget kul om någon bestämmer att alla ska hoppa 25 centimeter i höjdhopp för att alla klarar det. Det är samma sak med läsning, man måste individualisera nivåerna på läsningen.

Tillgången till böcker är en annan viktig del för att öka läsförmågan. Barn måste få möta böcker och få egna böcker. Läsrörelsen har hittills delat ut 16 miljoner böcker. Och många av de till barn som annars kanske inte skulle ha nåtts av böcker.

Jag har också upplevt att det har funnits ett kvantitetstänk i skolan – ju fler böcker man läser desto bättre. Det är viktigt att få in fördjupad läsning, där man ägnar lång tid åt samma bok.

Men jag är inte så orolig över läskunskapen hos dagens unga. Det går ganska fort att lära sig läsa. Och var och en kan ta tillbaks den förmågan – när man vill.”

Berättat för Anna-Lena Hernvall

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm