lararebarn
Gymnasieskolan

Kamp om gymnasieelever i Västerås

Minskade elevkullar och en överetablering av skolor har gjort kampen om gymnasieeleverna stenhård i Västerås. Idag har staden 25 gymnasieskolor, men flera är nedläggningshotade.

Antalet gymnasieskolor i Västerås har ökat drastiskt de senaste åren. Samtidigt minskar elevkullarna. När årets antagning var klar fanns totalt 942 lediga platser på skolorna. Mest drabbade är friskolorna.

– Vi fick inga sökande till gymnasiet överhuvudtaget i år, säger Maria Flodén, rektor på Västerås Waldorfskola som driver både grundskola och gymnasium.

Hon berättar att skolan i dag bara har tre elever som går i gymnasiet, och att de därför har bestämt sig för att lägga ner gymnasieverksamheten.

– Under flera år har vi fått så extremt få ansökningar. Det har att göra med sjunkande elevkullar och hög etablering av gymnasieskolor i Västerås. Här öppnas nya skolor hela tiden.

För Västerås Waldorfskola är det en ekonomisk förlust att låta tre elever gå gymnasiet. Enligt Maria Flodén försökte man erbjuda eleverna andra alternativ, men de ville stanna. För att klara ekonomin har skolan fått tighta till lärarscheman. En del gymnasielärare undervisar på högstadiet och vissa har fått gå ned i tid.

– Jag tycker att vi kan garantera gymnasieeleverna en god utbildning, trots klasstorleken. De får den lärarledda tiden de har rätt till. Och den tiden blir väldigt personlig eftersom de är så få, säger Maria Flodén.

Västerås Waldorfskola är inte den enda som har svårt att få gymnasieverksamheten att gå runt. I våras blev det klart att Hässlögymnasiet läggs ner nästa höst. Skolans utbildningar i flyg- och tågteknik flyttas till andra skolor. Västerås Fria Gymnasium var nedläggningshotat i våras, och har nu köpts upp av Västerås City Gymnasium. I staden finns även JB-gymnasiet som efter konkursen i somras köptes upp av Stadsmissionen. Västerås kommunala gymnasieskolor är inte lika drabbade som friskolorna, men känner också av det vikande elevunderlaget.

– Vi har fyllt upp klasserna hyfsat bra. Vårt tapp av elever är ungefär lika stort som förra året, säger Johanna Kamph, rektor på Carlforsska gymnasiet.

Hon menar att skolan har kännedom om situationen och har räknat därefter.

– Vi har anpassat oss efter demografin utan att göra några personalneddragningar, säger hon.

Anders Teljebäck (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, menar att alltför många gymnasieskolor fick grönt ljus av Skolverket att etablera sig i mitten av 2000-talet. I dag är regelverket uppstramat och det är inte lika lätt att få tillstånd.

– Vi har från kommunens sida sagt ifrån att det inte skulle gagna eleverna med fler etableringar, säger han.

Anders Teljebäck tycker att det är tragiskt varje gång en skola måste läggas ner.

– Det finns ingen skyldighet för kommunen att ta emot eleverna, men vi löser alla elevers situation vid nedläggningar.

Han menar att det viktigaste är att gymnasieskolorna klarar att upprätthålla kvalitén. Men när det gäller friskolorna är det inget som kommunen kan kontrollera.

– VI har ett bra samarbete med friskolorna, men ingen inflytande över deras verksamhet. Vår utgångspunkt är att de kommunala skolorna ska sätta ribban med hög kvalité som friskolorna får anpassa sig efter, säger Anders Teljebäck.

Fakta
Före 2005 fanns ungefär sex fristående gymnasieskolor i Västerås. I dag är antalet 16. När årets antagning var färdig fanns 345 platser lediga på de kommunala skolorna och 597 platser lediga på friskolorna. En orsak är sjunkande elevkullar. Antalet elever som började gymnasiet i år är drygt 20 procent färre än för fem år sedan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm