SD-lärare

Kan man vara lärare och Sverigedemokrat?

Den senaste tiden har två personer stängts av från sin undervisning för att de uttryckt rasistiska åsikter eller är medlemmar i Sverigedemokraterna.
– Politisk tillhörighet ska inte vara avgörande, säger Matz Nilsson, Förbundsordförande på Sveriges skolledarförbund.

När musikläraren och Sverigedemokraten Marie Stensby avslöjades med att ha skrivit rasistiska inlägg på sajten avpixlat stängdes hon temporärt av från sin tjänst, och hon uteslöts ur fackförbundet. Den här veckan rapporterade Nyheter24.se att en vikarie blev av med sitt uppdrag för att han är aktiv i Sverigedemokratisk ungdom (SDU). Riksdagsmannen Richard Jomshof (SD) har tidigare fått gå från sitt lärarjobb för sin partitillhörighets skull.

Så kan man vara lärare och Sverigedemokrat? Matz Nilsson, förbundsordförande på Sveriges skolledarförbund, tycker att det är väldigt tydligt.

– Vår ståndpunkt är att vi har en åsiktsfrihet i landet som gäller även för lärare och skolledare. Den politiska tillhörigheten eller privata åsikter kan inte vara avgörande för anställning, säger han.

Han hänvisar också till Skolverkets skrift ”Politisk information i skolan” som slår fast att alla partier ska behandlas lika när det gäller möjligheten att besöka en skola eller delta i debatter.

– Där har Skolverket satt ner foten, vi ska inte gå in och värdera det här. Samma regler för alla. Det här är på sätt och vis samma debatt. Jag förstår inte hur vi ska kunna säga till en lärare att den inte får vara Sverigedemokrat eller Moderat eller Folkpartist. Det skulle leda till åsiktsregistrering och en fruktansvärd samhällsutveckling.

På måndagen rapporterades om en ung man som tvingades lämna en gymnasieskola redan efter första dagen som vikarie i Samhällskunskap. Grunden var att elever uttryckt oro till skolledningen för att vikarien var verksam inom SDU. I det här fallet uppgavs läraren inhyrd via ett bemanningsföretag och kunde därför stängas av från undervisning omedelbart. Enligt Matz Nilsson skulle motsvarande agerande gentemot en anställd kunna strida mot grundlagen.

– Man kan inte tas ifrån rätten att undervisa på grund av politisk tillhörighet. Om så är fallet tycker jag att det är bristfälligt. Om eleverna däremot upplever att en lärare eller skolledare använder sin position för att uttrycka en politisk ståndpunkt, då kan det vara ett korrekt agerande. Det är då det faller inom ramen för objektiviteten som slås fast i skollagen, säger han.

Är den skillnaden lika tydligt för rektorerna där ute som har att hantera dessa situationer?

– Skolverket betonar detta och det tror jag att alla skolledare är medvetna om. Och jag tror att de också delar synen på åsiktsfrihet som uttrycks i grundlagen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm