bjorklund_3

Kinesiska ska jämställas med tyska och franska

Kinesiska ska få en lika framskjuten position som tyska, franska och spanska i grund- och gymnasieskolan. Till läsåret 2014/15 ska skolan ha kurs- och ämnesplaner på plats.

Regeringen vill att fler ungdomar ska läsa kinesiska och ger därför Skolverket i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplaner för undervisning i kinesiska i grund- och gymnasieskolan.

– Det är helt uppenbart att Asien kommer att bli en allt tyngre spelare och Kina är världens största land. Det har det i och för sig varit under lång tid, men det är dessutom så att kina växer kraftigt i ekonomisk, politisk och kulturell betydelse som en följd av den ekonomiska utvecklingen, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), under dagens presskonferens.

I dag är det obligatoriskt att erbjuda två av de tre språken tyska, franska och spanska i grundskolan. Gymnasieskolor måste erbjuda fortsättningskurser i alla tre språken. Spanskan infördes som språkval i läroplanen på 1980-talet och nu är det alltså dags för nästa språk – kinesiska.

– I praktiken ska gymnasierna bli skyldiga att kunna erbjuda fyra språk, säger Jan Björklund.

Målet är att de nya kurs- och ämnesplanerna ska vara på plats till läsåret 2014/2015, men eftersom det saknas tillräckligt med lärare i kinesiska kommer det att ta betydligt längre tid innan kinesiska kan jämställas med tyska, franska och spanska i skolan. Först måste svenska lärosäten utbilda ett stort antal lärare i mandarin, som är den kinesiska dialekt som avses. Behörighetsreglerna ska vara desamma som för övrig språkundervisning.

– Vi räknar med att det tar 10-15 år innan kinesiska finns i praktiken i vårt skolväsende, men därför är det desto angelägnare att fatta beslut om det redan nu, säger Jan Björklund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm