gamer
Nya utbildningar

Gymnasieskolor startar e-sportprogram

Sveriges första gymnasieutbildningar i datorspelande på elitnivå startar i höst.
– Vi likställer e-sport med övriga sporter, säger Ibrahim Kalifa, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Både Voxnadalens gymnasium i Ovanåker kommun och Arlandagymnasiet i Märsta startar e-sportutbildningar till hösten. Arlandagymnasiet  har en idrottsprofil där elever kan kombinera högskoleförberedande studier med sporter som ridning, ishockey, amerikansk fotboll eller ett tiotal andra. Till hösten smygstartar e-sportprogrammet enligt samma modell, med plats för fem till sju elever läsåret 2015/16. Skolvärlden ringde upp beslutsfattarna för att ta reda på vad som ligger bakom satsningen.

– I och med att e-sport växer som idrott och bransch såg vi en möjlighet att kombinera Arlandagymnasiets befintliga profiler inom idrott och IT. Och så ville vi tänka lite nytt, säger Ibrahim Kalifa, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Så det är inte bara ett sätt att locka fler elever?

– Arlandagymnasiet har runt 1 000 elever, så det står inte och faller med de här fem nya platserna. Det här är ett sätt att öka utbudet och se till att skolan är en del av samhället. E-sport finns i samhället, och vi likställer det med övriga sporter. Ingen ställer den frågan om till exempel BMX eller skidåkning.

 Men är utövarna atleter på samma vis?

– Det är en fördom att det rör sig om ungdomar som sitter i ett mörkt rum och dricker joltcola. De tränar en mängd färdigheter och e-sport ställer höga krav på fysisk uthållighet.

Planen är att utöka programmet till 25-30 elever totalt över tre årskurser till läsåret 2017/18. Ibrahim Kalifa bedömer att det finns ett gott underlag av intresserade som kan söka sig till utbildningen.

Vad gäller arbetsmarknaden för elever med en gymnasieutbildning i datorspel påpekar han att utbildningen är studieförberedande. I botten ligger en inriktning mot samhälle, natur, ekonomi eller estetiska ämnen.

– Det finns visserligen personer som livnär sig på det här, men det är inte nödvändigtvis så att man vill göra det. Sen finns det kringbranscher. Det är exempelvis brist på journalister inom e-sport, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm