Motiv:
Beställare:
Fotograf:
Foto: SKL, ANDERS WEJROT/SCANPIX

Kommunpolitiker kan vara jävig

Ingela Gardner Sundström har gjort sig skyldig till jäv.
Det menar juristprofessorn Dennis Töllborg vid Göteborgs universitet.
– Det är väl rätt uppenbart – värdegrunden är ju att man inte skall delta i beslut där man direkt eller indirekt själv är inblandad, säger han.

Bakgrund

Ingela Gardner Sundström är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Österåker, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) förhandlingsdelegation, ledamot av tredje AP-fondens styrelse, styrelseordförande Rydbo friskola i Österåker och vd för Östra Ryd Förvaltnings AB som svarar för friskolans lokaler.
Kritiken mot henne går bland annat ut på att hon har blandat ihop sina roller som ledande kommunalpolitiker och företagare i skolbranschen – hon driver Rydbo friskola i Österåker som finansieras med skattemedel.
Under de senaste åren har hon och hennes make tagit ut ungefär en halv miljon kronor ur Rydbo friskola och Östra Ryd Förvaltnings AB.

Skolvärlden har i flera artiklar granskat Ingela Gardner Sundström, en av moderaternas tyngsta kommunpolitiker.
Vid sidan om uppdragen som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (M)  i Österåker norr om Stockholm är driver hon en friskola.
Kritiken mot Ingela Gardner Sundström går i huvudsak ut på att:
* Hon driver Rydbo friskola i Österåker som finansieras med skattemedel. Hon är delägare i skolan, ordförande i skolans styrelse och även vd i Östra Ryd Förvaltnings AB, som svarar för friskolans lokaler. Hennes make Jan Olov Sundström, även han moderat politiker, är skolans vd.
* Under de senaste åren har hon och den övriga ledningen i Österåker tvingat de kommunala skolorna till besparingar på ett par procent, medan friskolorna – bland annat Ingela Gardner Sundströms egen – har hållits skadelösa.
*Samtidigt som hon är kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och Österåker kommuns främsta företrädare konkurrerar hon via sin skola med kommunens egen verksamhet.
* Som Österåkers ledande politiker har hon stort inflytande över hur hög den ekonomiska ersättningen till friskolorna ska vara och därmed även till hennes eget företag.

”Bör inte delta i beslut”

Staffan Wikell, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger att Ingela Gardner Sundström inte bör delta i beslut i Österåker kommunstyrelse om kommunens utbildningsbudget, skolpeng eller liknande.
– I de frågorna är hon jävig. Samma sak gäller även andra ärenden som direkt eller indirekt har att göra med hur mycket bidrag som ska gå till hennes företag.
– Det kan även finnas andra frågor som kan vara problematiska ur jävssynpunkt, till exempel försäljning av skolbyggnader, nedläggning eller avkoppling av skolor. Men där är sambandet inte lika klart.
Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och verksam vid Gothenburg Research Institute (GRI) som är en institution vid universitetets Handelshögskola, är kritisk till Ingela Gardner Sundströms dubbla roller.
– Som kommunstyrelsens ordförande är hon mer än sig själv. Det är ungefär som domarna i Högsta domstolen. Det finns vissa saker som de inte bör göra för att förtroendet för systemet ska upprätthållas. Det är ett pris som de som söker sådana här uppdrag får betala.
Ska inte företagare kunna vara politiker?
– Självklart. Men ibland måste man välja sida. Det går heller inte att hävda att man kan hålla isär rollerna. Det kan ingen människa. Det är därför vi ska ha olika människor på olika uppdrag.
Fälls hon för jävsbrott om någon anmäler henne?
– Det är inte alls säkert. Det rätta svaret vid en tentamen i juridik är att det här är frågan om jäv. Å andra sidan kan svaret på samma fråga i ämnet rättssociologi vara att domstolen kommer att fria. I det ena fallet gäller börats värld, i det andra om varats. Och det är ibland två helt olika saker.
Liknande uppfattning har Alf Bohlin, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.
– Jag tycker att det här är ett intressant fall. Hon får på grund av intresse- eller delikatessjäv inte närvara eller delta i beslut i kommunstyrelsen där utgången är av ekonomisk betydelse för henne. Så långt är det inga oklarheter. Problemet är mer allmänna beslut som påverkar skolorna i kommunen, däribland hennes egen. I de fallen är det svårare att ta ställning. Jag har aldrig hört talats om något liknande fall.
Ingela Gardner Sundström har erbjudits att kommentera denna text, men hon har valt att inte göra det. I ett brev till tidningen, som finns att läsa här på Skolvärlden.se, skriver hon bland annat:
”Flera av era uppgifter grundas på påståenden från en av mina ledande politiska motståndare i kommunen.”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm