Lärarlegitimation

Krav på ämnesbehörighet för betygssättning

Legitimerade lärare som sätter betyg ska vara behöriga i ämnet där betyget sätts. Det är dags att skärpa skollagen. Det skriver utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, på Expressen Debatt. 

Från och med 1 december får enbart legitimerade lärare anställas på tillsvidaretjänster. Steget är det första i införandet av lärarlegitimation. Från första juli 2015 upphör undantagsreglerna. Steg nummer två som innebär att endast legitimerade lärare får sätta betyg självständigt.

Enligt debattörerna kan effekterna av den nya lärarlegitimationen – tillsammans med flera andra skolreformer som exempelvis karriärtjänsterna och den nya lärarutbildningen – redan skönjas. ”Attraktionskraften i läraryrket börjar öka: sedan bottenåret 2008 har antalet behöriga förstahandssökande enligt SCB ökat med mer än 40 procent”, skriver de.

Jan Björklund och Bo Jansson menar att det är dags att införa ett tredje steg i legitimationsreformen för att ytterligare stärka läraryrkets status: legitimerade lärare måste vara behöriga i det ämne där betyget sätts.

”Att en lärare har goda kunskaper i undervisningsämnet är allra viktigast. Lärare som saknar ämneskunskaper blir bundna till läroböckerna. Det senare medför att läraren får problem med att motivera ämnets värde för eleverna”, skriver Björklund och Jansson.

”Den som ska sätta betyg i exempelvis engelska ska inte bara ha generella kunskaper om betygssättning. För att kunna förstå djupet på elevernas kunskaper, eller hur välutvecklad elevernas förmåga att kommunicera på språket är, behöver läraren själv ha god insikt i ämnet”.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm