digital_plattform
Digitalt

Kritiskt läge för nya digitala plattformen

En halv miljard kronor har redan satsats på en ny digital plattform som ska underlätta arbetet i skolorna.
Nu hotas Stockholm stads jätteprojekt ”Skolplattform Stockholm” av förseningar och kostnadsökningar.

Under 2013 inledde Stockholms stad projektet ”Skolplattform Stockholm” med målet att producera en gemensam och allomfattande digital plattform för kommunens samtliga 750 förskolor och skolor.

Det digitala verktyget ska nå ut till cirka 300 000 potentiella användare och förena pedagoger, vårdnadshavare och drygt 178 000 barn, elever och studenter. När skolplattformen är färdig kommer man att kunna följa sitt barn från förskolan till gymnasiet på ett och samma ställe, både plattforms- och tidsoboeroende, och då ersätta de olika verksamhetssystem som finns i dag, som exempelvis Bosko, Hanna, Skolwebb och Fronter.

Projektet är beräknat att vara på plats i skolorna i Stockholm till slutet av år 2018, men arbetet med Skolplattform Stockholm har inte gått som på räls.

Ansvaret för projektet flyttas nu bort från utbildningsförvaltningen och i stället tar stadsledningskontoret över, uppger Di Digital. Detta för att få kontroll över projektets omfattning och kostnader.

Ann Hellenius, Stockholms stads it-direktör, ogillar hur utbildningsförvaltningen tidigare har styrt projektet. Enligt henne flyttas det på grund av att utbildningsförvaltningen inte har kunnigheten av att driva ett sådant stort it-projekt.

– Under delar 2015 och 2016 har vi sett att det krävs en större erfarenhet av framdrift av denna typ av projekt. Det handlar om att klara av att hålla ihop något så omfattande, säger Ann Hellenius till Di Digital.

Enligt flera personer som tidningen har varit i kontakt med riskerar nu alltså projektet att försenas kraftigt.

”Vi står egentligen i ett pausläge där vi väntar på nya direktiv”‚ säger en person som har arbetat med plattformen.

Flera representanter från både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är oroliga över kostnaderna. Maxbudgeten för Skolplattformen ligger på 695 miljoner kronor, och Ann Hellenius berättar att man inte har gått över den summan.

Facken har dock vid flera tillfällen frågat hur mycket pengar som har gått åt, men svaren har uteblivit.

”Mitt intryck är att det har kostat väldigt mycket pengar och vi vet inte vart pengarna har tagit vägen. Den redovisningen har varit bristfällig”, säger Bengt Nordström på Lärarnas Riksförbund i Stockholm till Di Digital.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm