TRAVAIL EN EQUIPE - TEAM WORK
Foto: Colourbox

Kvinnlig avund fortfarande tabu

Alla känner avund. Men när avundsjukan tar överhand kan det leda till mobbning, utfrysning och konflikter – inte minst på arbetsplatser.
Marta Cullberg Weston tar i sin nya bok upp det kontroversiella ämnet kvinnlig avund.

Fakta/Marta Cullberg Weston

Ålder: 68.
Yrke: Psykolog, psykoterapeut och författare.
Bor: Nacka.
Aktuell: Med nyutkomna boken ”Avund och konkurrens – känslor i vardagen”, som bland annat behandlar avund på jobbet, mellan vänner och inom familjen.

På kort tid träffade psykologen och psykoterapeuten Marta Cullberg Weston två unga kvinnor som blivit mycket illa behandlade av kollegor. Det sådde fröet till boken ”Avund och konkurrens – känslor i vardagen”, som kom ut i september.
Den ena kvinnan hade blivit motarbetad av en äldre arbetskamrat, som spred rykten och baktalade henne i fikarummet.
– När hon kom till mig kunde hon inte sova och var deprimerad. Det första jag fick göra var att visa för henne var att det handlade om avund från den äldre kvinnan, berättar Marta Cullberg Weston.

”Väntar på attackerna”

Hon säger att hon fortfarande väntar på att bli kritiserad och ifrågasatt för att hon belyser kvinnlig avund – ”men ännu har attackerna inte kommit”.
Enligt Marta Cullberg Weston lär sig män tidigt att konkurrera och funka i lag.
– Killar förhåller sig till avund på ett annat sätt. Antingen så säger de att ”jaja, den där killen spelar i en annan division”. Eller så tar man upp konkurrensen. Tjejer har mera små kotterier och har en tendens att tycka att vi ska vara jämlika. Är det någon som lyckas så kan det bli avundsjuka och negativa avundsspiraler kan sättas igång. Kvinnodominerade arbetsplatser har en risk för detta, men jag vill betona att det inte är så överallt.
Röriga arbetsplatser, omorganisationer och svagt ledarskap är faktorer som ökar risken för missämja orsakad av avund, menar Cullberg Weston.
Motsatt kan ett stöttande och öppet gruppklimat verka förebyggande.
– Det gäller att se till att det inte pratas bakom ryggen. Om någon kommer in till chefen och har synpunkter på en person, så ska man ta in den personen också. Så att man lyfter upp det på bordet direkt. Man ska försöka punktera skitsnacket tidigt.

Har ett eget ansvar

Marta Cullberg Weston betonar också det personliga ansvaret för att komma till rätta med avund.
I sin bok skriver hon: ”Kvinnor behöver bli vaksamma på sina egna reaktioner inför kollegor som får komplimanger för sitt arbete, som befordras eller som är unga och driftiga. Om man plötsligt känner en impuls till kritik eller negativa reaktioner är det dags att stanna upp och fundera: ”Är jag möjligen på väg att bli avundsjuk?”
– Men bara för att man känner lite avund är man inte inne i den här fällan. Både stimulerande avund och konkurrerande avund är helt okej. Det är den missunnsamma formen, när man börjar agera bakom ryggen, som är destruktiv.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm