Kris

Lärarbrist i hela landet

Lokalredaktioner från norr till söder berättar om samma sak: skolorna saknar behöriga lärare när höstterminen börjar.

Lärarbristen
  • 70 000 nya lärare behöver rekryteras de närmaste fem åren, enligt siffror från Skolverket.
  • Från och med den 1 juli i år får endast legitimerade lärare sätta betyg. Lärare utan legitimation kan fortsätta att undervisa, men bara anställas under begränsad tid.

Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall, Norrköping, Karlskrona, Katrineholm och så vidare och så vidare. Listan över orter, stora som små, som inte lyckas rekrytera behöriga lärare till höstterminen kan göras lång.

Under rubriken ”Akut lärarbrist hotar till hösten” rapporterar Blekinge läns tidning att bristen på legitimerade lärare aldrig har varit så stor i Karlskrona som nu, och att kommunen inte heller förväntar sig att hitta den personal som behövs.

Lokalpress från resten av landet bjuder på liknande läsning.

”Bristen på lärare är akut inför skolstarten om drygt två veckor. I hela Skåne finns över 700 lediga tjänster och i Malmö saknas fortfarande nära 200 lärare.” skriver Skånska dagbladet.

– Det är en gigantisk utmaning att klara det enorma rekryteringsbehovet. Och situationen blir svårare för varje år, säger Anders Malmquist, Malmös grundskoledirektör till tidningen.

Bristen på behöriga lärare på arbetsmarknaden leder till hård konkurrens mellan arbetsgivarna.

– Konkurrensen är inte bara mellan kommunerna utan också inom kommunen mellan de olika arbetsgivarna. Så läget är bekymmersamt, något värre i år än tidigare, säger Mats Olsson, utbildningsdirektör i Norrköping, till Norrköpings tidningar.

Enligt siffror från Arbetsförmedlingen och Sveriges radio Östergötland finns cirka 270 otillsatta lärartjänster i länet.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att vi stått i det här läget så nära inpå skolstarten. Man får lite ont i magen. Nu använder vi alla kontakter vi har för att försöka lösa situationen, säger Heida Östberg, rektor på Vikbolandsskolan utanför Norrköping.

I Katrineholmskuriren berättar Agneta Lundström, utredare på Barn- och utbildningsförvaltningen i Vingåker, att det framför allt är svårt att tillsätta tjänster som bara är på några timmar i veckan.

– Det gäller till exempel moderna språk. De flesta vill ha heltid. Det är inte lätt för en liten kommun, säger hon.

– Det här är bara början, det kommer att bli mycket värre framöver, säger Sofie Friberg, rektor på Rombergaskolan i Enköping till Enköpings-posten i en artikel med rubriken ”Nästan omöjligt att rekrytera behörig personal”.

Den samlade bilden av skolor som inte lyckas hitta den personal som behövs för uppdraget bekräftas av Skolledarnas ordförande Matz Nilsson, när Skolvärlden ringer upp.

– Det är mycket allvarligt. Vi ser stora problem att rekrytera behöriga lärare, och vi är oroliga över situationen. I värsta fall leder det till en midre rättsäker skola när vissa elever utbildas av en obehörig lärare och sedan betygssätts av en annan, som inte har samma relation med eleven, säger han.

Läs hela intervjun med Matz Nilsson här.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm