lll_falun_larare
Lön

Lärare fick indraget lönelyft – utan motivering

14 lärare på Lugnetgymnasiet har blivit av med Lärarlönelyftet och påslaget på 3 500 kronor, utan någon motivering från skolledningen. 
– Det här var verkligen en käftsmäll, säger Ulla Milstam, lokalombud för LR på skolan.

När Lärarlönelyftet infördes av regeringen år 2016 så innebar den att Skolverket skulle dela ut 3 miljarder kronor varje år för att vissa lärare ska få mellan 2 500 och 3 500 kronor mer i månaden. 

Men det har sett lite olika ut med hanterandet av lönelyftet beroende på var någonstans i landet man arbetar. 

På Lugnetgymnasiet i Falun fick 44 lärare 2016 ta del av Lärarlönelyftet på 3 500 kronor vardera. I den nya fördelningen som nu har gjorts har fler lärare, totalt 54 anställda på skolan, fått lönepåslag – dock med en summa på 2 500 kronor extra i månaden. 

Av dessa får 24 för första gången ta del av lyftet, medan 14 lärare som tidigare hade tagit del av lönelyftet blev i stället helt utan.

Innan sommarledigheten kontaktades de 14 lärarna på skolan via mejl att de inte längre skulle få någon del av Lärarlönelyftet. Lönen sänktes med 3 500 kronor, utan någon motivering i mejlutskicket.

En lärare på skolan, som vill vara anonym, som har blivit av med sitt lönepåslag säger till Skolvärlden att hon blev så besviken på hur skolan hanterade situationen att hon började leta nytt jobb efter beskedet.

– Det kändes jättetråkigt både på grund av pengarna men framförallt för att vi har en ledning som inte behandlar sin personal med respekt. Det här blev liksom droppen. Att de inte ens har reflekterat över att folk kan bli ledsna? Men trots erbjudande om annat jobb har jag valt att stanna kvar, säger hon.

Både före och efter att mejlutskicket gått ut till skolans lärare har lärarfacken på skolan legat på ledningen om att det är viktigt att alla får få en riktig motivering kring lönepåslaget. Så småningom erbjöds de berörda att träffa skolans rektorer.  

– Jag hade förhoppningen att min rektor skulle ge mig en återkoppling som skulle få mig att må lite bättre i allt det här, men den återkoppling jag fick var ganska hård och han påstod saker som jag inte tycker stämmer. Det blev snarare värre efter det här mötet, säger kvinnan.

– Det värsta är att ständigt gå runt med en klump i magen och tänka på detta. Man känner sig plötsligt lite sämre som lärare. Känslan av att inte riktigt hålla måttet och känslan av skam är jobbig att bära på. 

Ulla Milstam är lokalombud för Lärarnas Riksförbund på Lugnetgymnasiet och hon tycker att beslutet att dra tillbaka lönepåslaget är fel på många nivåer. 

– En nivå är hur hastigt det här sköttes och att man får ett mejl två dagar före semester och då varnades ingen om man skulle bli av med pengarna. Motiveringen bestod i fyra kriterier i mejlet som varken sa bu eller bä. Nu fick många upplevelsen att alla kriterier plötsligt skulle uppfyllas. Det har blivit mycket mer vagt, säger hon. 

Vad skickar det här för signaler tror du? 

– Många som har jobbat länge, och är omvittnat duktiga lärare, får nu känna sig förminskade och bortplockade – till förmån för några som har seglat in ganska nyligen. Om du har varit klassad som en extra duktig lärare så sent som i maj och sedan mister du det Lärarlönelyftspåslag, det skickar en väldigt tydlig signal att du inte är lika uppskattad och duktig längre, säger Ulla Milstam. 

– Nu fladdrar argumenten för varför man har fått eller inte. Naturligtvis tycker rektorerna att det här är det värsta de har gjort, att rangordna och sortera. Men många lärare upplever det som ett lotteri. Även om jag tillhör en av de lyckligt lottade så tänker jag på det här varje dag. 

Situationen efter den nya fördelningen av lönelyftet har lett till en sämre stämning på skolan, menar Ulla Milstam.

– Det är redan en lärare som har stuckit vidare. Det här var verkligen en käftsmäll, säger hon.

Kvinnan på skolan som blev av med lönepåslaget berättar att känslan i personalrummet är betydligt sämre efter beskedet. 

– Jag möter kollegor varje dag som är jätteledsna. Vissa som har fått lönelyftet känner dessutom att de inte riktigt kan sträcka på ryggen och vara stolta över det, säger hon och tillägger:

– Nu har vi ju fått reda på att det är fler personer nu jämfört med tidigare som fått Lärarlönelyftet, det gör att det känns ännu mer jobbigt när man har blivit av med det. Hade rektorerna haft färre LLL att dela ut och hade jag fått en rimlig motivering så hade jag kunnat förstå situationen. Men det här sättet svider bara mer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm