lararvaldny
Foto: Niklas Björling

Lärare i grundskolan mest utsatta

Flera gånger varje dag utsätts svenska lärare för våld eller hot i skolan.
Händelser som sällan polisanmäls.
- En del rektorer är rädda för att deras skola ska få dåligt rykte om det kommer ut vad som pågår, säger Peter Norell, som är huvudskyddsombud vid Lärarnas Riksförbund i Göteborg.

5 tips för att undvika våldet

1. Bra kontakter mellan lärare och elever:
De skolor där det råder tillit mellan elever och lärare har störst chans att undvika mobbning och våld. Det är viktigt att man ser till att varje elev åtminstone har en vuxen person i skolan som han eller hon kan vända sig till med både egna och skolrelaterade problem.
2. Ta itu med vardagsvåldet:
Våld och hot kommer sällan från ingenstans. Händer inget vid lindrigare våld och mobbning är risken att det eskalerar. Därför är det viktigt att skolans personal är observant i tid, inte minst när det gäller relationerna elever emellan. Händer inget vid våld mellan elever kan det enklare sprida sig till elev mot lärare.
3. Delaktighet ger trygghet:
Det är viktigt att alla i en skola, elever och personal, känner sig delaktiga i arbetet för skolans trygghet. Det ger ofta bättre effekt än att använda sig av rigida och straffinriktade disciplinära åtgärder. Forskning visar att ett för hårt straffsystem kan få motsatt verkan.
4. Levande handlingsplan:
Varje skola ska ha en handlingsplan mot hot och våld. Se till att handlingsplanen inte ligger bortglömd i en bokhylla. Se till att alla vet grunderna i den om något händer. Diskutera handlingsplanen då och då vid konferenser, arbetslagsmöten och annat så att den inte faller i glömska.
5. Glöm inte företagshälsovården:
Använd inte bara företagshälsovården när det hänt något. De är viktiga också i det förebyggande arbetet.

Det finns många exempel från senare år där lärare utsatts för hot eller våld i skolan. Det är sparkar, strypgrepp, slag, slag med tillhyggen och hot från såväl elever som föräldrar.
– Jag vet också lärare som fått sin bil sönderslagen. Min bild är att våldet i skolan har ökat, blivit råare och gått ner i åldrarna. I dag händer det till och med att barn i mellanstadiet sparkar och spottar på sina lärare. Många elever bär kniv i skolan, säger Peter Norell som har arbetat i 35 år som lärare.

Samhällsproblem

– För mig är detta i grund och botten ett samhällsproblem som blivit ett skolproblem. Det är ofta frågan om trasiga barn och ungdomar som använder skolan som en mötesplats, en fritidsgård. Men de föds inte ondskefulla, utan är produkter av ett samhälle som inte fungerar.
Enligt den officiella arbetsmiljöstatistiken ökar inte våldet i skolan. Trenden över antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket gällande hot och våld är till och med sjunkande.

Anmäls inte?

– Det kan så klart bero på att många händelser inte anmäls. Jag tror dock inte att det har blivit vanligare med våld i skolan. Grovt våld är till och med extremt ovanligt, säger undervisningsrådet Annika Hjelm på Skolverket.
– Däremot förekommer det våld och hot på vissa skolor och där är det givetvis ett mycket allvarligt problem. För dem som råkar ut för det är det fruktansvärt.
Enligt Kristina Rollbäck, chefsjurist på Lärarnas Riksförbund, har klimatet på många skolor hårdnat väsentligt.
– Jag är ofta ute och pratar med lärare. Den bild de ger är tydlig: det är mera våld på skolorna i dag än vad det var för några år sedan. Men tyvärr saknas det riktigt bra statistik.

Skrämmande bild

De senaste årens större enkät- och arbetsmiljöundersökningar ger en samstämmig, men skrämmande, bild av många lärares vardag:
» Nästan var tredje lärare i grundskolan har under den senaste tolvmånadersperioden varit utsatta för våld eller hot.
» Var femte lärare går till sitt arbete med känslor av obehag inför risken att utsättas för hot, våld eller andra trakasserier.
» Ungefär fem procent av lärarna utsätts för fysiskt våld kopplat till tjänsteutövningen.
» Det är mycket vanligare att grundskolelärare utsätts för hot och våld än gymnasielärare.
» Det mesta våldet i skolan drabbar eleverna.
» Färre än vart tionde fall av våld mot elever och lärare i skolan polisanmäls.

”Aldrig accepteras”

– Våld och hot om våld kan aldrig accepteras på en arbetsplats och ska alltid polisanmälas. Det är inte lärarnas eller rektorernas uppgift att springa runt och leka mästerdetektiven Blomkvist. De har vare sig kunskap eller utbildning för det, säger Kristina Rollbäck.
– Det här är allvarliga händelser som ska hanteras av den makt i samhället som professionellt bedriver utredningar och beslutar om eventuella åtal. Om alla polisanmäler får vi också en bra bild av hur situationen ser ut.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm