AIDS promotion in China
Foto: Colourbox

Lärare nyckeln till att informera unga

Mer kunskap om hiv behövs bland ungdomar i dag. Det är en central uppgift för pedagoger och det innebär att både tala om ansvar men även om hopp.
Det kom fram under ett seminarium på måndagen, arrangerat av Den Globala Skolan, en myndighet under Internationella Programkontoret, Lärarnas Riksförbund samt Noaks Ark.

En hållbar utveckling var temat för seminariet med målet att ge pedagoger stöd i sitt arbete. Det övergripande målet är att stoppa, eller i alla fall begränsa spridningen av hiv, vilket är ett av millenniemålen.
– Det är viktigt att förmedla kunskap men också hopp och att inte drunkna i statistik. Det tar ingen till sig, sa infektionsläkaren PehrOlov Pehrson, som arbetat både i Sverige och utomlands via Läkare utan gränser och Röda Korset under seminariet.
Han gick igenom utvecklingen av hiv/aids och betonade sen det egna ansvaret och vikten av att tala med ungdomar om det. Och nämnde hur man kan göra riskbedömningen lättare att förklara:
– Det kan vara bra att använda exempel som eleverna lättare förstår, som att cykla utan hjälm och att ha bilbälte i bilen. Det gäller att väcka känslan att jag har ett ansvar både för mig själv och min partner i den sexuella situationen.
– Du kan sen gå från detta exempel och avsluta med att applicera resonemanget på hiv/aids eller för den delen klamydia.

Är hoppfull

PehrOlov Pehrson eget hopp grundar sig i att hiv-viruset funnits i så kort tid, nästa år är det 30 år sen det upptäcktes. I vetenskapliga sammanhang är det extremt kort tid.
– Ändå har vi hunnit identifierat smittvägarna, skapa ett bra test och hittat en kombinationsbehandling som stoppar viruset från att föröka sig och ger kroppens immunförsvar möjlighet att återhämta sig. Dessutom gör det den hiv-infekterade mycket mindre smittsam, vilket kan få betydelse om så många som möjligt av de smittade får tillgång till behandling. För tio år sedan var det några tusen i den fattiga delen av världen, i dag är det över fem miljoner. En fantastisk förbättring, men fortfarande skulle kanske tio miljoner till behöva behandlas, men många av dem känner inte ens till att de är smittade, sa PehrOlov Pehrson.
Den som i dag är hiv-positiv kan leva ett så att säga vanligt liv även han eller hon är bärare av ett kroniskt virus, förutsättningen är att ta bromsmedicinen två gånger dagligen. Under seminariet berättade en kvinna, som fick ett positivt svar på sitt hiv-test för 20 år sen, utvecklade aids, höll på att dö men fick prova de första kombinationsmedicinerna och tillfrisknade, om sitt liv. Det var knäpptyst i salen. Hon är oroad över de unga i dag.
– Nu verkar det ha slagit över åt andra hållet. Den generella kunskapen är stor men inte på individnivå. Ungdomar säger ungefär ”hur allvarligt kan det vara egentligen”. Man ska ha respekt för hiv. Men man behöver inte vara överdrivet rädd. Till mig har min läkare sagt att jag ska äta min bromsmedicin och betala min pensionsförsäkring, avrundade hon.
Men även om det går att leva ett bra liv med hiv i Sverige är det extremt mycket svårare i många länder där det kanske finns bromsmediciner men de sjuka inte ens har råd med bussbiljetten till orten där medicinen finns. Det blev tydligt för Donald Boström och Mats Ögren Wanger under arbetet med boken ”En osynlig sten i mitt hjärta”.

Handledning för lärare

Boken är gjord i samarbete mellan författarna, Lärarnas Riksförbund, Röda Korset, SOS Barnbyar och Leopard förlag. Boken, som Skolvärlden tidigare skrivit om, är en del i en kunskapsplattform med lärarhandledning, basfakta, länksamling, kunskapstest och till sist Kunskapsstipendiet. Det sistnämnda går fortfarande att söka till, ansökningstiden går ut 31 december.
Författarna presenterade växelvis sitt arbete:
– Hiv sprider sig i tysthet och vi ville med boken och det övriga materialet både förklara bakgrunden och visa verkligheten, sa Donald Boström.
Boken berättar om en rad livsöden och identifierar det största problemet med hiv, stigmatiseringen. – Och den finns även bland de smittade som inte vill acceptera smittan hos sig själva, sa Mats Ögren Wanger.
Trots allt vill de tala om boken som hoppfull:
– Vi trodde att arbetet skulle gå längs en väg i dödsriket men vi mötte så mycket medvetenhet, mod och resning, sa Donald Boström.
Lärarna som var med under seminariet tyckte det var självklart att uppdatera sig när det gäller hiv/aids situationen i Sverige och världen. Anja Dike Zimmermann är språklärare på gymnasiet i Helsingborg.
– Jag åkte hit för att få stöd i min vardag när jag möter eleverna. För de verkar inte tänka efter i dag. Vi var mycket mer medvetna.
Anton Sjöö jobbar på Nyköpings gymnasium och är lärare i filosofi och samhällskunskap:
– Jag tycker det finns ett kunskapshål och jag vill göra vad jag kan för att lyfta frågorna med mina elever.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm