bokvadjan_pa_fb

Marie Persson och Sandra Johansson

Läromedel

Lärare vädjar om böcker på Facebook

Pengarna till läromedel räckte inte på skolan. Då gick lärarna ut på Facebook och vädjade bland kollegor att skänka böcker till dem.
– Vi har fått många reaktioner. Väldigt många känner igen sig, säger läraren Marie Persson.

En lite annorlunda förfrågan dök upp på Facebook under veckan. 

”Då skolan saknar medel och möjligheter att köpa in klassuppsättningar, så undrar vi om någon ute i Sverige har den nyare upplagan (år 2000 och fram) av Pojken och Tigern? Är det så att ni inte längre använder dessa böcker och kan tänka er att skänka dem till oss?”

Bakom inlägget står Sandra Johansson och Marie Persson, lärare på Fågelstads skola i Östergötland, som i brist på pengar tagit till det okonventionella greppet att vädja om läroböcker i sociala forum.

– Det är en ekonomisk fråga. Vi ska undervisa i en tre-fyra till hösten och har en läromedelsbudget som vi ansvarar för, men ska man köpa in en hel klassuppsättning så slukar det nästan hela budgeten, så det kan vi inte göra, trots att det bara handlar om 13 böcker, säger Marie Persson.

– Böckerna ska ju användas i många år men det blir mycket pengar vid inköpstillfället. Det drabbar tyvärr den årskurs vi har just nu, vilket känns lite orättvist.

Det kan skilja sig väldigt mycket åt mellan kommuner hur mycket pengar som satsas på läromedel, menar de. När de tidigare arbetade i en annan kommun, hade de dubbelt så mycket att röra sig med.

På Fågelstad skola jobbar man mycket tematiskt.

– Då använder man mycket eget material och behöver inte läroböcker i samma utsträckning, eleverna har också var sin surfplatta. Men vi behöver läroböcker också. Vi behöver böckerna för att jobba med läsförståelse och vi vill att alla i klassen ska ha samma bok så att vi kan ha diskussioner i klassen, det är viktigt, säger Sanna Johansson.

Marie Persson lägger till.

– Vi köper ju inte in böcker för att det är kul, vi vill köpa böcker för att det är bra läromedel.

Hur kom ni på idén att fråga efter böcker på Facebook?

– Vi började leta alternativ och kollade först olika fonder. Men det var knöligt att söka och svårt att hitta något som passade. Sen kom vi på att det finns massor av sidor på Facebook där man säljer saker, säger Sandra Johansson.

– Vi tänker att det kan ju finnas någon som har två böcker liggande, någon annan har kanske tre. Det är ju idiotiskt om de bara kastas. Nästa gång är det kanske vi som har något som någon annan behöver. Vi hoppas att folk har exemplar liggande, tillägger Marie Persson.

Har ni fått napp än?

– Vi har fått ett erbjudande från en skola i Stockholm som vill skänka oss läseböcker, ett par arbetsböcker och en lärarhandledning till ”Pojken och Tigern”. Men vi behöver fler. Många har delat inlägget och många har reagerat.

– Väldigt många skriver att de känner igen sig. Det märks att vi inte är ensamma om den här situationen. Många är positiva till idén och tycker att det är smart och tycker att vi borde hjälpa varandra mer. Det finns nog mycket oanvända böcker där ute, vi slängde material på vår förra skola, säger Sandra Johansson.

Om ni inte får tag i tillräckligt med böcker – vad gör ni då?

– Vi hoppas verkligen att vi inte kommer till det läget, vi tänker att det ska lösa sig, förfrågan har bara legat ut några dagar.  Och vi behöver ju inte mer än 13 böcker, så vi håller tummarna för att det ska funka!

Pär Höckert är rektor på Fågelstads skola.

Är det rimligt att lärare ska behöva vädja om böcker på sociala medier?

– Jag ser det mer som ett litet återvinningskoncept, jag vet sedan många år som rektor att det finns massor av litteratur ute på skolorna som inte kommit till användning. Så vi diskuterade det här och lärarna var initiativrika som gjorde det här. Men självfallet har vi pengar att handla för om vi behöver, säger Per Höckert till Skolvärlden.

Men det verkar som många andra lärare, på andra skolor, känt igen sig i att pengarna inte riktigt räcker.

– Alla elever i Motala kommun har lärplattor. Ju fler digitala hjälpmedel man har, så torde det behövas något mindre papper och litteratur och läromedel. Man kan använda en hel del digitala källor istället.

Kan det inte finns en risk där, att man satsar så mycket på digitala verktyg, att man missar att till vissa saker är böcker bättre?

– Jag är positiv till lärplattor men det är förstås bara ett pedagogiskt verktyg som ett komplement till den andra litteraturen.

Du sa tidigare att om lärarna behöver pengar till böcker så skulle de få det?

– Ja, absolut.   

Så om de inte får tag i böckerna nu, då kommer du köpa in en klassuppsättning?

– Då löser vi det, säger Per Höckert.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm