hermanson_fredriksson

Hanna Hermanson, lärare, Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Arbetsvillkor

Läraren: ”Vår arbetsbörda under corona är övermäktig”

Sjukskrivna kollegor, vikariebrist och undervisning för elever såväl i klassrummet som hemma tär på lärarna i grundskolan.
– Det är som att vi ska vara någon sorts evigt fungerande maskiner, säger läraren Hanna Hermanson.

”Tystnad betyder inte att allt är väl. Tystnad berättar ofta precis motsatt historia. Det är ju så att de som arbetar hårdast inte har ork att larma och be om hjälp. Och lärarkåren är helt tyst i det som händer nu. Mer högljutt larm än det finns inte.”

Så inleds epost-meddelandet som matte- och musikläraren Hanna Hermanson skickade till Skolvärlden. Hon tycker att lärarnas situation under coronakrisen uppmärksammas för lite i offentligheten, trots att den påverkar stora delar av yrkesgruppen kraftigt.

Hanna Hermanson
Hanna Hermanson

– Vi har fått en mycket högre arbetsbörda under Corona. Det är som att lärare skulle vara någon slags evigt fungerande maskiner som klarar hur hög arbetsbelastning som helst, säger hon när Skolvärlden tar kontakt.

Är det inte rimligt att det offentliga samtalet fokuserar på vården under en pandemi?

– Det är ingen motsättning att i offentligheten fokusera på vården men också regelbundet lyfta den ökade arbetsbördan inom en annan stor arbetsgrupp som påverkas.

Skolvärlden har tidigare skrivit om ”mellanläget” som råder på många grundskolor, den situation som uppstår då några elever kommer till skolan och får undervisning i klassrummet, samtidigt som ovanligt många elever stannar hemma och behöver uppgifter att jobba med för att inte komma efter.

Enligt regelverket ska inte elever i grundskolan som är hemma ges distansundervisning, och fackliga företrädare påpekar att kraven på undervisningen måste sänkas. Men för lärare med många elever frånvarande kan det vara en svår balansgång.

– Om inte dessa unga elever tar stort ansvar hemma att göra sina uppgifter utan istället tar långledigt och spelar dataspel blir det svårt att kunna hämta upp hålen senare, säger Hanna Hermanson.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson är tydlig med vad som gäller: antingen är du hemma och sjuk, eller så är du i skolan och tar del av undervisningen. Någon distansundervisning ska inte förekomma i grundskolan i dagsläget.

Peter Fredriksson
Peter Fredriksson

– Distansundervisning är inte tillåtet på en öppen skola, så enkelt är det. Det är inget smörgåsbord det här. Det är bara att läsa förordningen. Är skolan öppen sker undervisningen på plats i skolan, säger han, och fortsätter:

– Sen är frågan hur man stöttar de elever som är hemma. Jag tycker att man ska luta sig mot den praxis som finns när elever är borta en längre tid. Det kan ju omöjligt vara första gången elever är sjuka. Om tio elever hade varit borta i min klass när jag var historielärare så hade jag gett samma uppgifter till alla. Om man ger tio eller två elever samma uppgift, gör väl ingen skillnad.

Tycker du att lärare som säger att de ägnar sig åt slitsamt dubbelarbete gör en för stor sak av detta?

– Nej det tycker jag inte. Det är helt rimligt att man har ett heltidsarbete med sin ordinarie undervisning. Därför kan man ju inte ta på sig något extra när fler elever är borta. Att tro att lärarna ska bedriva någon dubbel undervisning är ju orimligt. Och inte heller tillåtet, säger Peter Fredriksson.

I praktiken är det dock så att en del lärare jobbar alldeles för långa dagar under coronakrisen. Hanna Hermanson har sagt till på skarpen när kollegor sitter och svarar på elevfrågor halv tio på kvällen.

– Jag älskar hur positiva mina kollegor är, man vill göra rätt, man vill göra sin del. ”Vi ska klara det, vi ska dra eleverna till målen”. Men nu har veckorna gått och flera kollegor som har dubbelundervisning har kroknat. Vissa är märkbart slitna, andra ligger hemma sjuka men försöker ändå täcka upp vissa frågor hemifrån, säger hon.

Hanna Hermanson är själv tillfälligt hemma och sjukskriven på grund av problem med rösten, och den här intervjun görs därför via epost.

Hade det varit bättre att stänga skolorna helt?

– De flesta av oss lärare anser nog att det är rätt att grundskolan är öppen. Men inte såhär. Inte utan att resurser skjuts till så vi klarar dubbelarbetet.

Några pålitliga prognoser om hur länge samhället kommer att förbli i coronavirusets grepp finns som bekant inte, men en del bedömare tror att det kan fortgå till årsskiftet eller ännu längre.

Hur länge tror du att lärarna i grundskolan orkar upprätthålla det här?

– Det är säkert väldigt olika på olika platser. Så jag har inget vetenskapligt underlag, men baserat på min personliga upplevelse skulle jag säga att vissa lärare börjar nå gränsen nu. Om inget förändras kan effekten bli många långtidssjukskrivna lärare, säger Hanna Hermanson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm