cathrine_sonesson

Cathrine Sonesson, ordförande Lärarnas Riksförbund i Karlstad.

| Foto: Linn Malmén
Lärarlönelyftet

Lärarna rasar över lönelyftet: ”Värsta veckan någonsin”

Lärarkåren är splittrad av lärarlönelyftet och hur pengarna fördelas.
– Det här kan vara ett av de sämsta besluten som någonsin har tagits, säger Cathrine Sonesson, ordförande Lärarnas Riksförbund i Karlstad.
Samtidigt nobbade Stockholms stad fackets begäran om en lokal förstärkning av lönelyftet.

Under hösten har regeringens lärarlönelyft på tre miljarder kronor börjat distribueras ut. Sammanlagt räknar regeringen med att upp till 60 000 lärare kan få högre lön. Då snittet måste landa på mellan 2 500 och 3 500 kronor blir många lärare helt utan löneökning.

I Karlstad har man tilldelats 25 miljoner i statligt stöd. Det räcker till 511 lärare på gymnasiet och i grundskolan, som nu får 2 500 kronor i permanent lönehöjning. Cirka 40 procent av lärarkåren blev helt utan löneökning.

Sedan lärarna i Karlstad fick sina besked har stämningen varit tung på kommunens skolor, berättar Cathrine Sonesson, ordförande Lärarnas Riksförbund i Karlstad.

– Det som skulle vara något jättepositivt för lärarkåren har blivit väldigt besvärligt på grund av de regler som regeringen har satt upp. Vi befinner oss i ett läge där fler uppfyller de givna kriterierna än vad man har pengar till, säger hon till Skolvärlden.

Cathrine Sonesson berättar att detta har lett till jätteproblem ute på arbetsplatserna. Det har blivit splittringar mellan kollegor, flera har gått i sjukskrivning och många lärare har skickats till företagshälsovården.

– Det har varit min värsta vecka någonsin som fackrepresentant, säger Cathrine Sonesson och fortsätter:

– Sedan står Gustav Fridolin och säger att kommunerna ska skjuta till det resterade och höja de övriga. Men herregud, det är jättestora pengar! Och det kommer nu efteråt, när det är försent. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att så som kommunerna har skött vår lönebildning de senaste 20 åren så tycker jag det är oerhört naivt att tro att det ska ske. Det kommer det inte att göra. 

Den redan tunga och dåliga arbetsmiljön ute i skolorna har direkt inte underlättats med utdelningen av lärarlönelyftet, tvärtom. Många lärare är chockade och flera förstår inte varför de inte har tilldelats.

Cathrine Sonesson menar att nästan varenda lärare uppfyller kriterierna för att få löneökning. Det har gjort att rektorerna får ta till hemmagjorda lösningar och i stället se till vem som har uppfyllt flest kriterier.

– Men det är som min rektor sa: ”Det är omöjligt, därför jag har ju bara bra lärare”.

Vad är lösningen på det här?

– Förvaltning och rektorer har pratat om att man skulle kunna rätta till det här i den ordinarie lönerevisionen som kommer i vår. Men det är inte heller rätt. För att en lönerevision ska spegla den prestation som du har gjort ett år tillbaka, om du nu har varit en duktig lärare och har fått lärarlönelyft, då är du värdelös i april? Det här blir så konstigt att jag inte vet hur det ska sluta, säger Cathrine Sonesson och tillägger:

– Man blir ju orolig. Jättemånga som inte har fått löneökning ger upp. Det här kan vara ett av de sämsta besluten som någonsin har tagits. Med det här genomförandet så anser jag att det är väldigt ogenomtänkt.

I Stockholms stad fick de lärare som vill ta del av lärarlönelyftet fylla i självskattningskort, som kombinerades med motsvarande skattning från rektorn. Hur det slutgiltiga urvalet gjorts – då tusentals fler är kvalificerade än det finns pengar till – är dock oklart.

– Det känns tråkigt att när staten för en gångs skull går in och gör något stort och tydligt för lärarna, så blir effekten missmod och att lärare ser sig om efter andra jobb. Det var nog inte meningen. Men varje arbetsgivare måste möta effekterna av lönereformen i sin lönesättningspolitik, eftersom lärare som nyss sågs som jämbördiga plötsligt har fått en löneskillnad på 3 000 kronor mellan sig, säger Ragnar Sjölander, ordförande på Lärarnas Riksförbund i Stockholm.

Där försökte facket få igenom en förändring i budgetförhandling med Stockholms stad som går ut på att kommunen ska förstärka det statliga lärarlönelyftet så att alla legitimerade lärare som uppfyller de statliga kriterierna får löneökning. Men de vann inget gehör: ”Löneökningar ska rymmas inom respektive nämnds budget” är svaret.

– Staden kommer med andra ord inte skjuta till några pengar. Vi förhandlar ju med tjänstemän och det är politiker som har satt budgeten.

Det vi i grunden är oeniga med arbetsgivaren om är hur man har prioriterat de fyra kriterierna, och framför allt valt två och prioriterat ner allt annat.

Är du rädd att lärare kommer att hoppa av?

– Jag tror att det kommer vara lärare som kommer båda söka sig till andra skolor och arbetsgivare, eller till helt andra jobb. Om man inte känner sig sedd av sin egen skolledning och hittar någonting annat utanför, varför inte ta det då?

Hade det varit bättre att säga nej tack till pengarna?

– Enstaka kanske framför det. Jag tycker att de flesta ändå är fokuserade på ”jag har felbedömts, det är det som är det dåliga”. Jag säger i alla sammanhang att den här uppfattningen att läraryrket är ett egalitärt yrke och att alla ska tjäna lika mycket, att det är en väldigt modern uppfattning. Fram till kommunaliseringen fanns det lektorer, huvudlärare, de som hade ledningens förtroende och därför hade högre löner.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm