LR i Stockholm: ”Staden straffar lärare”

Stockholm stad går i dag ut med att man ska premiera skickliga lärare.Lärare på sju grundskolor ska få löneförhöjningar på totalt 4,7 procent.Men samtidigt får lärare på lika många skolor 0,5 procent under 4,2 i löneförhöjning.– Vi tror att det här kan vara förödande för de skolor och lärare som drabbas, säger Ragnar Sjölander, distriktsordförande och kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Stockholm Stad.Nu får beslutat skarp kritik från oppositionen i staden.

Stockholms Stad meddelar i ett pressmeddelande på torsdagen att man kommer att ge sju skolor möjligheten att ge sina lärare 0,5 procent högre löneförhöjning än de lägst 4,2 som avtalet lyder på.
– Det vi vill är att skickliga lärare som hjälper sina elever och sin skola till bra resultat ska kunna få högre lön, säger grundskoledirektören Håkan Edman.

Men samtidigt väljer
staden ut lika många skolor skolor vars lärare endast ska få 3,7 procent i löneförhöjning.
Hela upplägget retar Ragnar Sjölander, distriktsordförande och kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Stockholm Stad.
– Vi är väldigt negativa till att man inte ger alla lärare möjligheten att få den löneökningen som man är garanterad i avtalet och att man selekterar bland skolorna, säger han till Skolvärlden.se.
Han fortsätter:
– Vi tror bestämt att det här kan vara förödande för de skolor och lärare som drabbas. Även om det går att fördela individuellt bland de lärare som finns där så blir det på en lägre nivå.
Vad kan man se för konsekvenser i skolorna som nu får mindre pengar?
– Det kan ju vara så att både lärare och elever börjar fundera på om det här faktiskt är en bra skola.

Enligt pressmeddelandet från Stockholms stad har man tagit hänsyn till skolornas ekonomi och löne- respektive rekryteringsläge. Satsningarna ska rymmas inom respektive budget, skriver man.

Ragnar Sjölander menar att staden gör fel som räknar på att hamna precis på 4,2 procent löneförhöjning totalt sett – och ser siffran som ett tak istället för ett golv.
– Staden straffar lärare. Vi tycker att om vi har ett avtal som stipulerar lägst 4,2 procent så måste ju varje skola kunna lägga ut det, för att det överhuvudtaget ska finnas förutsättningar att betrakta 4,2 som en lägstanivå. Här har man redan i förväg gått in och tänkt ”Om vi lägger lite mindre där och lite mer där – då kanske vi landar precis på 4,2”. Det är helt fel utgångspunkter.

På fredagen kom det också hård kritik från oppositionens håll i Stockholm.
– Härom veckan meddelade Sten Nordin (M) att de nu skulle ”satsa på lärarna”. Nu har alliansen genom utbildningsförvaltningen gett skriftligt besked till lärarfacken att man inte kommer att ge en krona mer på totalen än det man tvingas till genom det nationella avtalet. Alliansen talar med kluven tunga, säger Roger Mogert, oppositionsborgarråd (S) i ett pressmeddelande.

Även Jan Valeskog (S), vice ordförande i utbildningsnämnden, är starkt kritisk:
– Enligt det nya avtalet mellan SKL och lärarfacken ska ”lönen vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat”. Givetvis ska varje enskild lärare bedömas för sig oavsett vilken skola man arbetar på. Rektorerna i Stockholm måste ”myndighetsförklaras” och få ta normalt chefsansvar, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm