strejk1

Lärarstrejk skakade lugna Botswana

I medelinkomstlandet Botswana i södra Afrika har 95 procent av lärarna strejkat för första gången. Orsaken är att lönerna har släpat efter – i likhet med de svenska lärarlönerna. Men fackets styrkedemonstration har framkallat hårda motreaktioner.

I det annars så lugna Botswana, världens största diamantproducent, fick lärarna nog och inledde en landsomfattande strejk i maj.  
– Vår köpkraft har minskat under en lång tid medan staten lekt kurragömma och skyllt på dåliga finanser, säger Lebotse Chelane, högstadielärare i Okavango i norra Botswana till Skolvärlden och fortsätter:
– Vi har inte fått löneförhöjning på fyra år och står utanför alla statliga trygghetsprogram, som om vi tjänade en förmögenhet. 

Nära band

Botswana är ett medelinkomstland med en lång tradition av utbildning och fri skolgång för alla. Banden mellan Sverige och Botswana är nära. Lärarnas Riksförbund har som facklig organisation bland annat engagerat sig i landets kamp mot hiv/aids-epidemin.
Den globala finanskrisen orsakade 2009 en nedgång i den botswanska statens inkomster från diamantindustrin. Men förra året hade landet ändå en tillväxt på 7,2 procent.
– Allt handlar om prioriteringar, säger Kwenasebele Modukane, generalsekreterare för BOSETU (Botswana Secondary School Teacher´s Union), ett av de tre fackförbund som organiserar lärare.
Tillsammans med fackförbundet för sjuksköterskor och andra offentliganställda gick lärarfacken ut i strejk den 18 maj. Sammanlagt organiserar de 150 000 personer, en stor grupp i ett land med totalt 1,8 miljoner invånare. 90 000 deltog i strejken. Det är den första landsomfattande strejken sedan fackföreningarna bildades 2007. 

”Inget förhandlingsresultat”

Lärarna krävde 16 procents löneökning medan regeringen ville ge 5 procent med start i augusti, med förbehållet ”om ekonomin tillåter”. Den politiska oppositionen har dock uttalat sitt stöd för de strejkande.
– Eftersom man inte ville garantera den femprocentiga löneökningen, valde facket att betrakta det som ett icke-bud, säger Tebogo Sebogodi, tillförordnad rektor vid
Mmathethe Secondary Junior School.
Då ändrade staten sitt bud och erbjöd en treprocents löneökning från och med september 2011, något som diskuteras under sommaren.  
– Det finns inget förhandlingsresultat, eftersom regeringen klargjort att lönelyftet endast kan bli tre procent. Frågan om de strejkande har rätt att återgå till sina jobb och om regeringen är beredd att frångå sin politik att inte betala ut lön för de 37 strejkdagarna är hittills olöst, säger Kwenasebele Modukane  till Skolvärlden i början av sommaren.

Förekom upplopp

Under strejken har arbetsgivaren staten använt sig av obehöriga lärare för att kunna hålla undervisningen igång, något som orsakat protester bland elever och deras föräldrar.  
– Vissa studenter gav sitt stöd genom att hota strejkbrytarna. Nu har de förlorat åtta veckors undervisning och bristen på disciplin har ökat, säger Kwenasebele Modukane, BOSETU.  
Privatskolorna, som till en början inte omfattades, tvingades också stänga efter kritik om att välbeställdas barn fortfarande får sin utbildning. På sina håll har våldsamheter till och med utbrutit.
– Det förekom upplopp, skolbyggnader förstördes och polisen fick använda tårgas och gummikulor, säger Kwenasebele Modukane, som också anklagar regeringen för att ha använt tårgas mot fredliga demonstranter.  
Våldsamheterna eskalerade och den 10 juni slog demonstranter sönder butiksfönster i huvudstaden Gaborone och regeringen fick sätta in specialstyrkor för att återställa lugnet. Strejken fick avbrytas. Händelserna har förvånat omvärlden, som annars brukar betrakta Botswana som tryggt och säkert – ”Afrikas Schweiz”.
– Medlemmarna är inte nöjda med att strejken avbrutits eftersom de flesta kraven inte tillmötesgåtts, säger Kwenasebele Modukane, BOSETU, och lägger till:
– Fackföreningsrörelsen har stärkts även om vissa medlemmar säkert kommer att hoppa av eftersom de anser sig förda bakom ljuset. 

Olagligt att strejka

Genom ett domstolsbeslut omvandlades läraryrket till samhällsbärande tjänst den 18 juni, vilket gör det olagligt för dem att strejka överhuvudtaget. Samtidigt saknas information om vilka rättigheter de ska få i stället, till exempel fri bostad, vatten och el. Detta är ett hot mot grundläggande fri- och rättigheter, anser facket:
– Vi tror att denna förändring genomfördes på ett olagligt sätt och vi kommer att kämpa emot, både i parlamentet och genom internationella påtryckningar, säger BOSETUS ledare Kwenasebele Modukane, som därför söker kontakt med Lärarnas Riksförbund.
– Nu hotas strejkdeltagare och fackliga ledare med att förlora sina jobb samtidigt som facket tystas ner. Vi fruktar att flera lagändringar är på gång som minskar de friheter vi haft hittills, avslutar han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm