bosnien

Lärarutbyte mellan Bosnien och Sverige

Nationalism, mänskliga rättigheter och en hel del vanlig skolvardag står på schemat när bosniska lärare besöker sina svenska kollegor. Mötet lärare emellan står i fokus under utbytet.

I våras åkte en grupp svenska gymnasielärare till Bosnien för att besöka lärare, skolor och viktiga platser. Nu har de bosniska lärarna återgäldat besöket.

– Utbytet har två syften. Den ena delen handlar om nationalism och historiebruk. När lärarna besökte Bosnien fick de besöka platser som är viktiga för de olika bosniska gruppernas identitet och berättelser. Vi har ju stora invandrargrupper från området i Sverige, men känner vi till vad som hände på Balkan? Hur undervisar man om detta? Efter förintelsen sa vi ”aldrig mer” men så smällde det igen, mitt i Europa, säger Mathias Demetriades, regionsansvarig på Den Globala Skolan som arrangerar utbytet. 

Den andra delen av resan handlar om att låta lärarna få ta del av varandras skolvardag.

– Lärarna bodde hos sina bosniska kollegor. De var med i klassrummet och följde undervisningen. Det handlade om hur man undervisar om tolerans och mänskliga rättigheter men även om vanliga gemensamma problem som hur man gör med elever som skolkar.

Den Globala Skolan, ett program på Universitet och Högskolerådet, står bakom utbytet tillsammans med Forum för levande historia. Det är framförallt lärare i samhällsorienterande ämnen samt språklärare som deltagit, den här gången 20 gymnasielärare från Falun, Umeå, Trelleborg, Malmö, Göteborg och Örebro.

– Nu har lärarna från Bosnien besökt oss och det är fantastiskt att se vilka vänskapsband som knyts. Utbytet får också ringar på vattnet genom att många av lärarna ansöker om att får göra resan med sina elever, säger Mathias Demetriades.

Precis som i Bosnien har lärarna varit med i klassrummet, man har besökt Forum för levande historia och man har diskuterat strategier för fortsatt samarbete och om framgångsfaktorer i internationellt samarbete.

– Jag tycker att själva mötet är viktigt. En av de bosniska lärarna sa; ”Sluta prata om kriget, vi måste gå vidare”. Hon var mer intresserad av att tala om hur hennes skola var uppbyggd medan våra frågor handlade om etnisk rensning och liknade. Så jag skulle säga att det här utbytet handlar minst lika mycket om att mötas och lära sig av varandra och om erfarenhetsutbyte vad gäller lärarvardagen. Sen finns de andra frågorna förstås också med.

Just nu pågår rekryteringen inför nästa resa. Samarbetet med Forum för levande historia fortsätter och information samt ansökningshandlingar finns på Den Globala Skolans hemsida. Sista ansökningsdag är 15 november. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm