Annons
 - Rebecca Elfast
Foto: Rebecca Elfast

Låt dataspelen forma skolan

Publicerad 1 oktober 2012

För över tänket från spelkulturen till skolan. Att använda sig av mekanismerna från spel ökar elevernas engagemang för lärandet, tror Terese Raymond, initiativtagare till sajten ”Gamification i skolan”. Hon tycker att man ska fundera över vad eleverna kan åstadkomma om dataspelstiden används till annat än att leva som, och ha ihjäl monster.

Samtliga elever i gymnasieklassen i Nacka ska hålla varsitt tal. Det är sent på terminen och elevernas kalendrar är fyllda av deadlines: inlämningsuppgifter, prov och redovisningar avlöser varandra. Per Falk, prisbelönt lärare och IKT-pedagog, funderar över hur han ska få eleverna att prioritera talet. Han bestämmer sig för att testa tankekort – en motivationshöjare hämtad från dataspelsvärlden – i lektionsupplägget. Varje elev som håller sitt tal i tid får ett tankekort som ger tre extra dagar inför nästa inlämningsuppgift eller redovisning. En bonus alltså: genom att hålla deadline vid just det här talet köper sig eleverna tid till nästa utmaning. Alla elever nappar på utmaningen. Per Falk sammanfattar hela upplägget som ”en klockren inspiration från dataspelskulturen.”

Spelifierat lärande, eller gamification som det heter på engelska, är ett begrepp som har seglat upp på den pedagogiska arenan framför allt under det senaste året. ”Spelifierat lärande” ska inte blandas ihop med ”spelbaserat lärande”, som innebär att eleverna spelar dataspel för att lära sig något. Spelifierat lärande handlar istället om hur man kan använda spelmekanismerna i klassrummet. Få återkoppling och feedback, samla poäng, levla, kämpa mot fiender, sätta upp tydliga mål, sträva efter att komma upp till vissa nivåer… kort och gott låna tänk och upplägg från spelvärlden och applicera det på aktiviteter, situationer och system som inte traditionellt räknas som spel – till exempel en klassrumssituation.

– Jag är övertygad om att de motiverande spelmekanismerna också kan användas framgångsrikt i skolan. Vilken förälder och lärare har inte tänkt att den energi som eleverna lägger ner på spelen skulle kunna överföras till skolan? undrar Terese Raymond.

– Spelen har ju blivit en accepterad del av människors vardag. Alla lärare spelar inte World of Warcraft, men de kanske håller på med Wordfeud. Den läraren ska tänka igenom vad det är i Wordfeud som den går igång på och försöka få in det som en del i undervisningen, fortsätter hon.

Lektioner som är ett ”game” och målsättningar som att klassen ska komma till ”level F” före påsklovet alltså?

– Nej, det handlar inte om att hela skolan ska spelifieras. Inte heller om förenklade sanningar som att skolan är tråkig och spel är roliga, protesterar Terese Raymond.

Men hon tycker att det finns saker som spelen är dukiga på och som skolan skulle kunna dra nytta av: att bli utmanad på rätt nivå, att få misslyckas och att spelaren får kontinuerlig feedback till exempel.

På sajten ”Gamification i skolan” drivs ett projekt kring hur man kan implementera spelmekanik i svensk undervisning, och här ställs den retoriska frågan om hur många XP, experience points, läroplanen innehåller. Just nu pågår en förstudie om hur skolplanen skulle kunna spelifieras.

Men hon medger att förutsättningarna för skola och spelvärld ser helt olika ut. Den största prövningen är frivilligheten. Spel sker ju nästan alltid på frivillig basis och spelaren har själv valt sina medspelare. Stor skillnad mot skolan alltså, som är obligatorisk och reglerad i styrdokument, lagstiftning och läroplaner.

Och utmaningarna är fler än så: Vilken ska vara lärarens roll vara? Hur ska betygssystemet se ut? I vilken utsträckning ska det finnas elevinflytande?

– Det är inte enkelt. Det är en utmaning att förstå spelkulturen och att fundera ut hur man kan dra nytta av den i skolan, säger Terese Raymond.

Liksom många andra som Skolvärlden pratar med om spelifiering så hänvisar också Terese Raymond till den TED-föreläsning, ”Gaming can make a better world”, som hölls av speldesignern Jane McGonigal för några år sedan. I föreläsningen pekar McGonigal ut fyra ingredienser i dataspelen som gör att de upplevs som meningsfulla: frivilligheten, utmaningarna, det sociala samspelet och känslan av att vara en del av en historia som är större än en själv. McGonigal – övertygad om att en speldesigner har fått nobelpriset inom hundra år – tror att spelen gör oss till bättre människor. De lär oss problemlösning och att möta främlingar, liksom att hålla kontakten med vänner, menar McGonigal.

Men håller forskningen med? Spelifierat lärande har ingen svensk forskare ännu ägnat någon uppmärksamhet. 

Jonas Linderoth, spelforskare vid Göteborgs universitet, är skeptisk till hela begreppet och konstaterar att det snarare appellerar till yttre motivation än inre.

Gamification är ett nyuppfunnet hjul som saknar substans i forskningen. Det finns ingenting som talar för att dataspel är nyckeln till skoltrötta ungdomar.

Han tycker att det är ”feltänkt” av vuxenvärlden att tro att dataspelen är komplicerade och att det finns så mycket att lära sig från dem. Enligt Jonas Linderoth är de flesta dataspel byggda så att användaren inte behöver lära sig något nytt, formulera om problem, eller hitta andra strategier. 

– Enkelt uttryckt: om din karaktär har ett för litet svärd för att slå ihjäl monstret, så får du ett större svärd så att du kan slå ihjäl monstret. Men det räcker inte för skolan. Ibland finns inga genvägar. Om du ska bli en duktig gitarrspelare kan du inte klinka på samma sträng dag ut och dag in och plötsligt förvandlas till Jimi Hendrix.

Han tvivlar på att vi ens kommer att prata om begreppet spelifierat lärande om några år. Däremot är Jonas Linderoth positiv till upplevelsebaserade spel, och till att använda spel för att förstärka lärprocessen.

Karin Aronsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, forskar bland annat om informella lärprocesser och barns datoranvändande. Hon har heller inte riktat in forskningen på spelifierat lärande, utan uttalar sig allmänt om datoranvändning i skolan:

– Både skolan och föräldrar har en del att lära av dataspelen. Vad är det som gör att barnen kan spela i timmar, till och med i dagar? Det finns inspiration att hämta från dataspelens fiffiga upplägg.

Nivåerna, bedömningen – att vara störst, bäst och först, men också milstolparna – att nå en femte, sjunde och tionde nivå, roar barn.

– Vuxenvärlden underskattar ofta dataspelens sociala dimension. Det kan verka asocialt att spela, men ofta spelar de ju med kompisar. I många spel kommunicerar de med barn och ungdomar över hela världen. Barnen tar till sig engelska repliker och hittar sociala drivkrafter.

Skolan skulle exempelvis kunna hitta inspiration till nya former för teambuilding – att bygga team där många är aktiva och får en roll och inte bara en enda person gör hela jobbet – från datavärlden, menar Karin Aronsson.

Datorn är missförstådd i skolvärlden, anser hon. Den romantiserade synen att datorn är pedagogikens frälsning och att läromedel inte behövs, är lika fel som att dataspelen är hotet mot all undervisning och att de kommer att leda till kunskapsmässigt fördärv.

– Sanningen ligger någonstans mitt emellan. Att fundera över vad det är med dataspelen som gör barnen så uthålliga är en bra start, säger Karin Aronsson.

 

 

LÄSTIPS

• Skolverkets samling av material inom området IT och skolan. Prenumerera på nyhetsbrev och rss-flöden och följ olika twittrare: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/prenumerera

• Läs Stefan Pålssons blogg om IT i skolan - Omvärldsbloggen.  Stefan Pålsson sköter bloggen på uppdrag av Skolverket. Han jobbar också som samhällsanalytiker och frilansskribent: http://omvarld.blogg.skolverket.se/

• En organisationspsykolog om spelifierat lärande: 
http://www.psykologifabriken.se/tag/gamification/

• En blogg om gamification och konkreta exempel på andra arenor där gamification kan användas: http://gamification.co/2012/04/30/gamification-roundup-april-30-2012/

• Allmänt om gamification: http://gamification.org/wiki/Gamification_of_Education

• Konkret om tre steg av gamification i skolan: http://myengaming.com/2012/05/13/need-to-read-3-levels-of-gaming-in-education/

• Maria Nordmark och Terese Raymond, initiativtagare till sajten spelifierat lärande, om gamification: http://prezi.com/l8uipxfe7n9a/gamification/

• Artikel från The Guardian:  http://www.guardian.co.uk/voluntary-sector-network/2012/apr/16/make-gamification-work-charity

• På UR:s hemsida finns didkatikprofessorn Staffan Selanders modell om erfarenheter av digital teknologi i olika skolor:  http://www.ur.se/Tema/Didaktik-och-pedagogik

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Anställda vid lågkonjunktur presterar bättre

Lärare

Elevernas resultat blir bättre om deras lärare anställs under perioder av lågkonjunktur och tuff arbetsmarknad. Det visar en studie från National Bureau of Economic Research.

Annons
Annons
Sms får unga att röra på sig

Sms får unga att röra på sig

Avhandling

En ny avhandling visar att ungdomar som via sms peppar varandra att träna också ser till att göra det. Nu hoppas forskaren bakom studien att fler använder teknik för att uppmuntra unga till den viktiga motionen. 

Annons
Lärarlöner
Kritik mot lärarlönesatsningen

Kritik mot lärarlönesatsningen

Lön

Komvux- och sfi-lärare är två grupper som inte inkluderas i regeringens tremiljarderssatsning på lärarlöner.
– Obegripligt att facket gick med på detta, säger komvuxläraren Niklas Bremler.

Annons
Annons
Schack får eleverna  att tanketräna

Schack får eleverna att tanketräna

Lektionstips

Forskarvärlden är allt mer överens om vinsterna med att använda schack som pedagogiskt verktyg. Det handlar inte bara om matematik och logik, utan minst lika mycket om social kompetens.

Annons
Skriv 101 ord om Stockholm

Skriv 101 ord om Stockholm

Skrivlust

Med 101 ord kan alla mellan 10 och 101 år skriva om Stockholm, med chans att bli både tonsatt och publicerad i en bok. Projektet har redan lockat mängder med skribenter. "Drivkraften är att främja skrivlust och minska segregationen", säger språkläraren Elsa Vernier.

Brott mot lagen för elevens rätt

Brott mot lagen för elevens rätt

Nyanlända

För att ha möjlighet att ge studiehandledning på modersmål, som alla elever har rätt till, väljer vissa kommuner att köpa tjänsten på distans från andra kommuner. Men det är ett brott mot skollagen.

Lärarbristen

Lärarbrist: Slår ihop klasser

Behörighet

I Jokkmokk försöker man lösa lärarbristen genom att slå ihop små klasser till stora.

Förlag utmanar med billigare böcker

Förlag utmanar med billigare böcker

Läromedel

Att ständigt få nej på frågan om att köpa in läromedel fick bröderna Johan och Jonas Paulsson att bestämma sig. De sa upp sig från sina lärarjobb och startade läromedelsförlag med lågprislitteratur. I höst kommer den 19:e titeln ut.

Helene Ängmo till Skolinspektionen

Helene Ängmo till Skolinspektionen

Jobbyte

Skolverkets överdirektör Helene Ängmo blir tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen. 

Formativ bedömning stärker matten

Formativ bedömning stärker matten

Forskning

En ny avhandling visar på nyttan av formativ bedömning i matematik.

Lön
Policy förhindrar lönehöjning

Policy förhindrar lönehöjning

Fackligt

Det är långt ifrån självklart att lärare som byter arbetsplats inom en och samma kommun kan räkna med löneförhöjning.
Flera kommuner har policyer som sätter käppar i hjulet.

Regeringen satsar på vuxenutbildning

Skolpolitik

Regeringen vill satsa på ett nytt kunskapslyft genom en utbyggnad av vuxenutbildningarna inom yrkeshögskolan, folkhögskolan och komvux. 

(C) vill förändra yrkesutbildningen

Skolpolitik

Utbildning ska leda till jobb, menar Centerpartiet som nu vill ta ett omtag på svensk skolpolitik. Dessutom vill partiet höja lärarnas löner och kompetens.

Privata utbildningsföretag granskas

Tillsyn

Nu ska Skolinspektionen granska de privata företag som driver vuxenutbildning och sfi. Misstanke om glädjebetyg är en orsak.

Många lärare blir kränkta av sina elever

Många lärare blir kränkta av sina elever

Avhandling

Lärare upplever tidvis att de blir kränkta av sina elever. Även elever känner sig utsatta av sina lärare.
​– Det är en form av mobbing som sällan lyfts fram, säger lärarstudenten Sofia Roslinde som tillsammans med läraren Alexandra Öholm har skrivit en magisteruppsats i ämnet. 

Glöm inte de särbegåvade eleverna

Debatt

Svensk skola måste fortsätta att utveckla snabbspår och fördjupning, liksom särskilt stöd. Annars är vi snart tillbaka i den gamla socialdemokratiska utjämningsskolan. Det skriver Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd i Stockholm stad.  

Litteraturpris till bok om betyg

Litteraturpris till bok om betyg

Prisad

Betygsforskaren Alli Klapp har fått kurslitteraturpriset för boken ”Betyg, bedömning och lärande” som vänder sig till lärare och lärarstudenter.

LR-kongress 2016
Bo Jansson lämnar LR i maj

Bo Jansson lämnar LR i maj

Fackligt

Bo Jansson ställer inte upp för omval till ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.
– Ställer man upp för fyra år till då ska man vara beredd att sitta hela perioden ut. Då har jag ärligt tänkt efter: ska jag vara ordförande för LR 2020? Nej, det ska jag inte. 

”De accepterar varandras olikheter”

”De accepterar varandras olikheter”

Klassrumsmiljö

Eleverna i Emma Enströms klass är vana vid att ständigt byta arbetsplatser och jobba med nya klasskamrater. Det har gjort gruppen tight och att alla jobbar med alla utan protester.

Språkintroduktion
Sätt inte elevernas liv på vänt

Sätt inte elevernas liv på vänt

Språkintroduktion

Språkintroduktionseleverna på Enskede Gårds gymnasium vill vidare så fort som möjligt. För vägledaren Volkan Serengil är utmaningen att skapa realistiska förväntningar och hålla motivationen uppe. 

Skattjakt med plattor

Skattjakt med plattor

Undervisningstips

Pedagoger i Kalmar för samman kultur och ny teknik i projektet Kulturell Geocaching – eleverna placerar ut och söker efter quizfrågor baserade på faktatexter om närmiljön, med hjälp av digitala plattor och fantasi. 

Friskolelönerna
Academedias elevenkät underlag i lönesamtal

Academedias elevenkät underlag i lönesamtal

Elevenkät på friskoleföretag

Andrés Jerez, LR-ombud på Academedia bekräftar: beslutet om lönepåverkande elevenkät har tagits – på delar av koncernen.

Fortbildning med fokus på matematik

Fortbildning med fokus på matematik

Kompetensutveckling

I helgen arrangeras Kleindagarna för femte året.
– En av de bästa fortbildningar jag varit på, säger matematikläraren Therese Rodger.

Dålig koll på undervisningstiden

Dålig koll på undervisningstiden

Granskning

Rektorer och lärare är oense om eleverna på gymnasiet får den undervisningstid de har rätt till. Det visar en rapport från Skolverket. 

Vill få fler att knäcka mattekoden

Vill få fler att knäcka mattekoden

Digitala verktyg

Nu finns i princip hela gymnasiematematiken i filmformat för elever och lärare att ta del av via sajten Onlineakademin. Bakom satsningen, står tre unga entreprenörer. 

Klarade sig undan nedläggning

Malmö

Sfi-skola i Malmö hamnade i kläm och hotades med nedläggning på grund av byråkratin.

Granskning: VFU
VFU: ett lotteri

VFU: ett lotteri

Lärarutbildningen

VFU:n är en viktig del av lärarutbildningen. Men alla får inte en behörig, engagerad handledare som undervisar i samma ämnen och årskurser.

 

Fortbildningsdag om berättande

Fortbildningsdag om berättande

Konferens

Berättande i undervisningen och digitalt lärande är huvudteman när Berättarministeriet arrangerar inspirationsdag med tips på strategier och metoder för att öka läs- och skrivkunskaper.

Ta det lugnt – och våga fråga

Ta det lugnt – och våga fråga

Nya lärare

Jobbet är roligare men också mer intensivt än Jennifer Bergman, Elisabet Cassel och Malin Bergmann trodde under lärarutbildningen.

Tar tillvara elevernas idéer

Tar tillvara elevernas idéer

Elevhälsa

Elevernas egna röster om psykisk hälsa tas tillvara i ett projekt vid Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala.
– Eleverna vet tidigare än vuxna om varandras problem, säger projektledaren Anja Kivimäki.

Malmöelever kan få gratis dator

Välgörenhet

Ett gäng vänner i Malmö har startat ett välgörenhetsprojekt där begagnade datorer skänks till skolbarn.

”Sorglig företeelse att skylla på tidigare stadium”

Ny på gymnasiet

En bra överlämning mellan grundskola och gymnasium kan vara avgörande för hur elever i behov av stöd klarar skolan. Skolvärlden har träffat rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten för att diskutera vad mottagande lärare kan göra för att underlätta. 

Mobbning
”Mobbning har bagatelliserats”

”Mobbning har bagatelliserats”

Mobbning

Vi har använt sönder ordet mobbning, menar Lisbet Pipping, författare till böcker om mobbning.
– Vi måste prata klarspråk om att det handlar om misshandel, sexuella övergrepp och förtal.

Yrkesutbildning
Mer yrkeshögskola svårt när lärare saknas

Mer yrkeshögskola svårt när lärare saknas

Kommentar

Regeringens förslag att utöka yrkeshögskolan får delat bemötande av LR.
– Idén är jättebra. Men var ska man hitta lärarna? säger Mats Sternbring påLR.

Unga samer berättar om sin vardag

Unga samer berättar om sin vardag

Tips

Det behövs mer kunskap om den samiska kulturen, menar Elena Walkeapää. Nu finns både kampanjen #mittsápmi om unga samers vardag samt ett utbildningsmaterial för skolan. 

Nytt digitalt matteverktyg

Nytt digitalt matteverktyg

IT i skolan

Verktyget iMatematik vill uppmuntra eleverna att ta eget ansvar för sitt lärande. En fördel mot analoga läromedel är de interaktiva möjligheterna, menar en av grundarna Leif Strömquist. 

Skolverket tänker om efter NP-fusk

NP

Från och med detta läsår kommer facit till de nationella proven skickas ut till skolorna först efter att proven är genomförda. Detta för att minimera risken för fusk.

Läromedel
Så kan du välja digitala läromedel

Så kan du välja digitala läromedel

IT

Skolverket har tagit fram en guide som ska underlätta för lärare att värdera och välja bland digitala lärresurser till undervisningen.

Utmärkelse för nyskapande språkinlärning

Tips

Nu kan språklärare ansöka om utmärkelsen The European Language Label som delas ut till nyskapande projekt inom språkundervisning.

”Vissa ämnen på väg att utrotas”

”Vissa ämnen på väg att utrotas”

Lärarutbildningen

Många lärarutbildningar riskerar att ställas in i höst – och få väljer att läsa bristämnen som kemi. Färre lärosäten kan vara en del av lösningen på den negativa utvecklingen, menar Bo Jansson, ordförande LR.

Varför slutar man som lärare?

Krönika

Min förhoppning är att den negativa trenden för skolan i Sverige vänder. Att ungdomar och deras föräldrar börjar inse vilken förmån det är att få gå i skolan, skriver Ulrika Valdeson som efter 28 år som lärare tagit en paus från skolan. 

Studieresa i förintelsens fotspår

Studieresa i förintelsens fotspår

Antisemitism

Högstadieelever reste till Polen för att lära sig mer om antisemitism. Tanken är att de nu ska agera ambassadörer för frågorna på sina skolor, i en tid av tilltagande högerextrema vindar.

”Jag är stolt och rörd”

”Jag är stolt och rörd”

Lärarpris

Gymnasieläraren Lotta Jankell har blivit framröstad av sina elever till Årets Lärare 2015. Själv hade hon ingen aning om att hon var nominerad.

De gör musik av skrot

De gör musik av skrot

Lektionstips

Vattenkannegitarrer och tromboner gjorda av plastpåserör. Skrotmusik är projektet som uppmuntrar elever till att uppfinna instrument – av vad som helst.

Lärarbristen
”Lång process innan alla är behöriga”

”Lång process innan alla är behöriga”

Lärarbristen

Skolverkets långa handläggningstider för legitimationen är ett bekymmer för kommunerna, säger Caroline Olsson, sektionschef på SKL.
– Många kommuner som har lärare som väntar på att få sin legitimation måste ändå gå ut och utannonsera.

Skolan missar utsatta barn

Elevstöd

Nästan var tredje barn till missbrukare lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Kort om tid för Skolverket

Kort om tid för Skolverket

Kompetensutveckling

Det är bråda dagar på Skolverket fram till den 16 oktober då de nya nationella skolutvecklingsprogrammen ska presenteras.
– Det är en väldigt snabb process, säger överdirektör Helen Ängmo.

Dåligt betyg indikator för demens

Forskning

Den intellektuella förmågan i 10-årsåldern en viktig indikator för risken att senare i livet utveckla demenssjukdomar, visar studier vid Karolinska institutet.

Pride 2015
”Lärare har makt att inkludera eller exkludera”

”Lärare har makt att inkludera eller exkludera”

Stockholm Pride

Vanliga fallgropar och tips för lärare i seminarium om transretorik i klassrummet.

”Lärarnas situation det som påverkar mest”

”Lärarnas situation det som påverkar mest”

PISA

LR och Skolverket drar inga stora växlar på den forskningsrapport och artikel på DN debatt som pekar ut invandring som ett viktigt skäl till Sveriges ras i PISA-rankningen.

Vad händer med demokratin om landet splittras inifrån?

Vad händer med demokratin om landet splittras inifrån?

Krönika

120 000 unga står utanför arbetsmarknaden, varav många missade i grund- och gymnasieskolan. Hur ska de få plats på arbetsmarknaden? Vad händer om de inte platsar? Det undrar författaren Christer Isaksson.

Har du mobil i tjänsten? Lyllo dig!

Har du mobil i tjänsten? Lyllo dig!

Nedkopplat

Medan eleverna messar, chattar och surfar på sina smarta mobiler går många lärare omkring utan.

 

Modellskola - prövande och givande

Modellskola - prövande och givande

Lärarrummet

Dåliga resultat och otrygghet gjorde att Ribbaskolan i Gränna valdes ut till utvecklingsprojektet "Modellskolan". Skolvärlden pratar med lärarna som fick lägga fem års halvtidsstudier vid sidan av heltidsarbetet.

Flopp för satsning på sommarskola

Lärarbrist

Regeringens 100 miljoner extra till årets lovskola rår inte på grundproblemet: lärarbrist.

In med forskningsbaserad metodik

Debatt

I framgångsrika skolsystem finns ett nära samspel mellan forskning och lärarprofession i lärarutbildningen. Inte i Sverige. Att skapa en forskningsbaserad metodik är ett viktigt första steg mot en lärarutbildning i världsklass, skriver Elias Dietrichson. 

"Sätt ord på läsförståelsen"

"Sätt ord på läsförståelsen"

Läsutveckling

Att undervisningen i läsförståelse kan förbättras är ingen hemlighet. Enligt forskaren Barbro Westlund är en lösning att prata om hur man tänker kring text i klassrummet.

Institut ska stödja lärare i mötet med extremism

Institut ska stödja lärare i mötet med extremism

Segerstedtinstitutet

Hur bemöter man högerextrema åsikter i klassrummet? Christer Mattssons nya institut ska stoppa polariseringarna i samhället och ge lärarna stöd i hur man bemöter intolerans i skolan – genom att vara tolerant.