Man Holding Blank Card

Legitimation för lärare införs 2012

Regeringen vill införa en legitimation för lärare och förskollärare från och med 1 juli 2012.
– Bara lärare som är behöriga i sitt ämne ska få bedriva undervisning och sätta betyg, säger utbildningsminister Jan Björklund.
I fortsättningen ska obehöriga vikarier inte kunna fastanställas. Förslaget om lärarlegitimation välkomnas av Socialdemokraterna.

Fakta/Legitimation för lärare och förskollärare:

Lärare får med legitimationen fastslaget vilka ämnen, årskurser och skolformer de är behöriga i. Enbart legitimerade lärare kommer att få fastanställas och sätta betyg.
Lärarlegitimationen är tänkt att införas från 1 juli 2012. Övergångsregler kommer gälla till och med 2015. Regeringen vill avsätta 260 miljoner kronor per år för genomförandet.
En lärare kan bli avlegitimerad vid exempelvis grov oskicklighet eller om han/hon begått brott. Dessa ärenden kommer att avgöras av Lärarnas ansvarsnämnd, som inrättas vid Skolverket.
Regeringen ställer inte krav på att yrkeslärare och modersmålslärare ska vara legitimerade, något Jan Björklund motiverar med att det hade försvårat rekryteringen för mycket.

På måndagsförmiddagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund regeringens proposition om legitimation för lärare och förskollärare.
För lärare som redan i dag arbetar och är behöriga kommer det mest vara formalia att bli legitimerad – en ansökan skickas in till Skolverket, som blir den myndighet som kommer ansvara för legitimationerna.
För nyblivna lärare blir förändringarna större. Avlagd examen följs av ett års provanställning, en så kallad mentorledd introduktionsperiod.

”Jämföra med AT-tjänst”

– Det går att jämföra med läkarnas AT-tjänstgöring. Rektor ska ge intyg om att man genomgått en godkänd introduktion och därefter går det att ansöka om legitimation, säger Jan Björklund.
Enligt regeringens förslag kommer fortsättningsvis enbart behöriga lärare att kunna fastanställas och sätta betyg. Obehöriga vikarier kan tas in under en begränsad period, för att inte riskera att elever står utan undervisning om en behörig lärare inte gått att hitta.
Den som är obehörig och i dag har en fast anställning kommer att få jobba kvar – men måste ha en legitimerad lärare som ”överrock” vid betygssättning.
– I vissa ämnen är uppemot hälften av lärarna inte behöriga i de ämnen de undervisar i. Det här skärper kraven på kommunerna att satsa på fortbildning och ökad kompetens. En legitimation löser inte problemen över en natt, men ökar kraven. På längre sikt är det avgörande, säger Björklund och fortsätter:
– Målet är att i framtiden nå högre kvalitet i lärarkåren.

”Extra karriärsteg”

Som ett extra karriärsteg ska en lärare eller förskollärare som avlagt doktors- eller licentiatexamen kunna ansöka hos Statens skolverk om att bli lektor.
– Vitsen är att ge en högre ämnes- och undervisningskompetens och att skapa karriärvägar inom läraryrket, säger Björklund.
Socialdemokraternas nya utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg ställer sig positiv till regeringens förslag.
– Det är ett viktigt steg för att få en skola där kunskap och elevens utveckling står i centrum. Då måste lärarnas kunskaper vara det som står i centrum för debatten om skolan. Vi är positiva till att man på det här sättet säkrar kvaliteten på hela lärarkåren. Jag tror också att det bidrar till att höja statusen för läraryrket och på sikt leder till bättre villkor för lärare.
• Är det något du saknar i propositionen?
– Vi har lyft fram kravet på en form av AT-tjänstgöring för lärare. Nu blev förslaget ett prövoår. Vi är fortsatt lite oroliga för att det bara ska bli ett år av väntan, det är viktigt att året används för att säkerställa en bra yrkesintroduktion och inte förfuskar tanken med reformen, säger Mikael Damberg.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm