Annons
Nyfikenheten och upptäckar­glädjen är stor när Jonny Norrbom tar med sina elever från Oxbacksskolan till Tom Tits Experiment. Foto: Jennifer Glans
Vad händer med vattnet när veven går snabbt? På ett science center kan eleverna testa mängder av olika experiment. Foto: Jennifer Glans
Mikael Palin och Niclas Ekholm arbetar på Tom Tits Experiment i Södertälje, som i fjol hade nära 22000 elever på studiebesök. Foto: Jennifer Glans
Bild 1/3

Lektioner i full fart över ämnesgränserna

Publicerad 29 mars 2016

NO, teknik, svenska och fysisk aktivitet – på en enda lektion. Att flytta undervisningen ut från klassrummet gör det enkelt att jobba över ämnesgränserna. 
– Eleverna blir väldigt aktiva och det finns helt andra förutsättningar för att göra experiment, säger Jonny Norrbom, lärare i Södertälje.

Fakta

Här finns Sveriges upplevelsecenter:

Balthazar, Skövde

Dalénium, Stenstorp

Fenomenalen, Visby

Fenomenmagasinet, Linköping

Framtidsmuseet, Borlänge

Innovatum Science Center, Trollhättan

Kreativum, Karlshamn.

Molekylverkstan, Stenungsund

Navet, Borås

Science Center Malmö, Malmö

Technichus, Härnösand.

Teknikens hus, Luleå

Tekniska museet, Stockholm

Tom Tits Experiment, Södertälje

Universeum, Göteborg

Upptech, Jönköping

Vattenhallen, Lund

Visualiseringscenter C, Norrköping

Relaterat

– Jonny, Jonny – får vi hämta nya kort?

– Jonny, elmotorn buggar. Det går inte att förstå varför.

Eleverna från Oxbacksskolan i Södertälje är lika ivriga som om de vore med i en orienteringstävling och ska leta kontroller på tid. Två och två kommer de rusande, joggande eller småsläntrande till sin lärare Jonny Norrbom, som tålmodigt delar ut nya uppdragskort under besöket på upplevelsecentret Tom Tits Experiment.

Efter en snabb titt sätter sjätteklassarna fart mot hävstången, värmekameran, atomknuffen eller något annat spännande experiment. De har papper och penna med för att ihop med sin parkompis resonera sig fram till svar på frågor som varför en bild från en värmekamera ser annorlunda ut än ett vanligt foto, om de kan påverka antalet rullningar i en jojo eller om farten ändras när de hänger sig ut från en stolpe och snurrar, i stället för att vara nära den.

– För dem som har svårt att sitta still i klassrummet funkar det väldigt bra att vara här. De får mycket gjort och orkar vara mer fokuserade, säger Jonny Norrbom.

Han är lärare i NO, teknik och idrott på Oxbacksskolan, en kommunal F–9-skola i centrala Södertälje. Bara en kort promenad från skolan ligger Tom Tits Experiment, ett av Sveriges mest kända upplevelsecenter. Lärare på Södertäljeskolor kan boka in kostnadsfria besök med sina klasser på måndagar och tisdagar. Jonny är på Tom Tits med sina elever fyra, fem gånger varje termin, berättar han.

– Jag gick faktiskt NO-delen i utbildningen på Tom Tits, via lärarlyftet. Det är väldigt ”hands on” att vara här, mycket att utforska och upptäcka, säger Jonny Norrbom, som varit lärare i tre år.

Den här dagen har han med sig 20 entusiastiska sjätteklassare, som ska ta reda på mer om energikällor. Inför besöket har de pratat och läst om energi och omvandling – nu är det dags att testa i praktiken.

Jonny använder sig ofta av de lärarhandledningar som Tom Tits har, liksom av de färdiga uppdragskorten ”Tänk och testa”. Att eleverna kan titta, känna, lyfta och prova underlättar inlärningen, menar han.

– Vi har inte mätt det, men vi tre lärare som jobbar med sjätteklassarna är övertygade om att det ger resultat. Även om det går att visa en hävstång i klassrummet så blir det ännu tydligare här. Eleverna kan verkligen känna på det på ett annat sätt, säger Jonny, som alltid följer upp ett besök på upplevelsecentret med att prata vidare om experimenten i klassrummet. 

I höstas hade hans klass ett större samarbetsprojekt med Tom Tits, där eleverna fick bekanta sig med en Quirkbot – en liten programmerbar mikrodator som är kompatibel med sugrör och som ihop med dem går att bygga leksaksrobotar av. 

Det är främst NO- och teknikämnena som besöken på upplevelsecentret omfattar.

– Men i det större projektet skrev vi också instruerande texter och i viss mån även förklarande, som vi -publicerade på nätet. Så även svenskan kommer in.

Liksom den fysiska aktiviteten – flera av eleverna är småsvettiga efter att ha sprungit runt på de fyra våningarna. 

– De får inte åka hiss när vi är här, säger Jonny och skrattar.

Mikael Palin är legitimerad tekniklärare för högstadiet och en av fem lärare som är anställda på Tom Tits Experiment. 

– Läro- och kursplanerna finns med i allt vi gör. Allt skolklasserna – och även allmänheten – kan göra här ska ha en koppling till dem, säger han.

I fjol besökte nära 22 000 barn från skolor och förskolor upplevelsecentret i Södertälje, som har som bärande idé att med hjälp av experiment locka barn och vuxna att lära sig mer om teknik, fysik, matematik, biologi och andra naturvetenskapliga ämnen.

Tom Tits Experiment har ofta lärare på besök på studiedagar och workshops. Att vidareutbilda och inspirera lärare är det bästa sättet att nå ut till alla barn och ungdomar – inte bara dem med engagerade föräldrar, konstaterar Niclas Ekholm, makerspace-utvecklare på upplevelsecentret.

– Det är viktigt att förbereda eleverna innan de kommer hit. Att det inte bara blir en rolig utflykt, utan att det finns en tanke med besöket som man sedan följer upp i klassrummet. Annars blir det lätt att det är de redan intresserade och nyfikna som lär sig något, medan de andra springer runt och leker, säger han och fortsätter:

– Har lärarna möjlighet att observera vad eleverna gör här är det också ett mycket bra bedömningstillfälle. Det är väldigt häftigt att se vad som händer med eleverna när de är här och hur snabbt deras nyfikenhet och sug efter att lära sig växer när de upptäcker något som är spännande.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Annons
Annons

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Annons
Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons