Regeringsförslag

”Likvärdig skola kräver olika resurser”

Regeringen föreslår att det ska skrivas in i skollagen att kommunerna har en skyldighet att fördela resurser till skolan utifrån elevernas olika behov och förutsättningar. Förhoppningen är att lagändringen ska träda i kraft till sommaren. 

Undersökningar som Skolverket har gjort visar att många kommuner fördelar resurserna till skolan schablonartat, utan hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Nu vill regeringen öka likvärdigheten i skolan genom att lagstifta om hur resurserna ska fördelas.

– En likvärdig skola kräver olika resurser för olika elever. I många kommuner idag ser resultaten väldigt olika mellan olika skolor. Därför finns det ett behov av att fördela resurserna så att pengarna går till de elever som har svårt att klara skolan, sa utbildningsminister Jan Björklund när lagförslaget presenterades.

Regeringen föreslår att det ska skrivas in i skollagen att kommunerna har en skyldighet att fördela resurser till förskolan och skolan efter elevernas olika behov och förutsättningar.

– En poäng med att skriva in kravet i skollagen är att Skolinspektionen då också har ett uppdrag att följa upp och granska att kommunerna faktiskt gör så här.

Vilka parametrar ska kommunerna utgå ifrån?

– Skolverket har tittat på de fördelningsmodeller som finns för att se om det finns någon optimal modell som alla kan använda. Det gör det inte utan det beror på förhållanden i den specifika kommunen. Ett kriterium skulle kunna vara att det finns många nyanlända elever, ett annat att är föräldrarnas utbildningsnivå för vi vet att det spelar stor roll, generellt sett, för vilket stöd eleverna behöver. Kommunen väljer själv vilka parametrar man ska använda sig av.

Det här förslaget ska öka likvärdigheten bland skolor inom en kommun – vad bör göras åt skillnaderna som finns mellan olika kommuner?

– På grund av kommunaliseringen har vi en bristande likvärdighet mellan kommunerna. Det här förslaget löser förstås inte det. Jag delar uppfattningen att likvärdigheten är bristande mellan kommunerna men det finns till sist bara en åtgärd som löser det och det är att återförstatliga skolan och det tycker jag att vi ska göra.

Lagförslaget skickas nu ut på remiss. Regeringens avsikt är att de föreslagna ändringarna i skollagen ska träda i kraft den 1 juli 2014. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm