malmo_skola

Lösningen på lärarbristen i Malmö kan vara lagbrott

I Malmö vill grundskoleförvaltningen anställa lärare utan legitimation för att lösa lärarbristen.
Nu ska Skolverket undersöka om det är ett lagbrott.
– Utbildade lärare är en framgångsfaktor för elevernas resultat, säger Sara Svanlund på LR.

Det har diskuterats flitigt i skolvärlden hur man ska avlasta lärare för att de ska få mer tid till undervisning. Lärarassistenter och elevkoordinator är namn på yrkeskategorier som införts och gjort att de befintliga lärarna mår bättre och vill stanna kvar.

I Malmö stad har man rekryterat både lärarassistenter och elevkoordinatorer, men nu vill regionen lansera en ny yrkesgrupp i skolorna: grundskolepedagoger.

Grundskolepedagogernas arbetsbeskrivning är att ha ett undervisande uppdrag. Problemet? Jobben ska gå till olegitimerade lärare, samtidigt vill Malmö kunna anställa dem på fasta tjänster.

Lärarnas Riksförbund protesterar mot den nya tjänsten.

– Jag har aldrig hört tals om något liknande tidigare. Jag kan förstå att kommunen vill tillsvidareanställa. Men det ska inte vara som lärare och det ska inte vara att de uppför läraruppgifter, vi har andra möjligheter till att anställa personal i skolan, säger Sara Svanlund andra vice förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund.

Hon menar att grundskolepedagogens arbete är alldeles för likt en legitimerad lärares arbete.

– Utbildade lärare är en framgångsfaktor för elevernas resultat. Att då ha ambitionen att inte söka legitimerade lärare till sina skolor är beklagligt. För då nöjer man sig med det sämre. Man kan skylla på att vi har en stor lärarbrist, men då får man göra villkoren mer attraktiva för legitimerade lärare, säger Sara Svanlund.

– Är det så att man inte kan få tag i någon behörig lärare och man behöver läraruppgifter, då får man visstidsanställa under en period. Varje gång man tillsvidareanställer en obehörig så stänger man ute legitimerade lärare. 

Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist menar att man har svårt att anställa och behålla akademiker på den nivån om man inte erbjuder tillsvidaretjänster. Han lovar dock att ingen legitimerad lärare riskerar att stå utan arbete om yrkesgruppen skulle lanseras.

– Vi måste hitta vägar att lösa lärarbristen på, vi kan inte sitta och vänta på lärare som inte kommer, säger Anders Malmquist till Sydsvenskan.

De vill kringgå lagen i stället och anställa obehöriga

Lärarnas Riksförbund i Malmö kommer att ta ärendet vidare.

– Vi ska ta kontakt med Skolinspektionen för att de också ska titta på det. Vi får se vad de säger, om det är så att Malmö Stad bryter mot skollagen genom att anställa grundskolepedagoger som i stort sett utför läraruppdrag och undervisar, säger Sara Svanlund.

Niclas Westin, enhetschef på Skolverket, ska titta på grundskolepedagogernas uppdrag för att se om Malmö bryter mot lagen.

– Jag har inte hört nåt liknande, jag blir nyfiken på hur man beskriver det undervisande uppdraget. Kärnfrågan är: är uppdraget att likställa med ett läraruppdrag? Det behöver man titta på juridiskt. Om man fullgör en lärares uppdrag skulle jag säga att man i lagens mening är lärare, även om man skulle kalla det för något annat, säger Niclas Westin.

I Malmö har Lärarnas Riksförbund tidigare tecknat ett kollektivavtal med gymnasieförvaltningen som just handlar om det här med visstidsanställda och obehöriga i undervisning.

– När man inte kan hitta behöriga lärare till tjänster får man visstidsanställa precis enligt skollagen. Men då ska de här obehöriga handledas av legitimerade lärare – och de lärarna som handleder ska få tid och ersättning för sitt uppdrag. Det innebär att man belönar och bekräftar att det är viktigt att ha en utbildning när man undervisar i skolan, säger Sara Svanlund och tillägger:

– Grundskoleförvaltningen var inte intresserad av det avtalet, utan de vill kringgå lagen i stället och anställa obehöriga.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm