metoo_sara
#InteFörhandlingsbart

LR och facken i upprop mot sexuella trakasserier

I ett gemensamt upprop samlas Lärarnas Riksförbund och fackförbunden för att protestera mot sexuella övergrepp och trakasserier som kvinnor har fått utstå inom fackföreningsrörelsen.
– Jag tycker att det är viktigt att man inte är rädd för att prata om det och ta kontakt, säger Sara Svanlund på LR.

Mer om uppropet:

Är du som LR-medlem en av de metoo-drabbade? Sexuella trakasserier är aldrig okej och Lärarnas Riksförbund står upp bakom uppropen #ickegodkänt och #inteförhandlingsbart.

I materialet ”Skydd mot diskriminering och trakasserier” finns vägledning för medlemmar och ombud till stöd om det oacceptabla inträffar.

Ordförande Åsa Fahlén och vice ordförande Sara Svanlund tar emot anmälningar på mejladressen inteforhandlingsbart@lr.se .

Är du kvinna eller ickebinär och vill skriva under läraruppropet #ickegodkänt? Här är är länken till uppropets namnunderskrift.

Metoo-rörelsen växer och sprider sig till fler delar av samhället. Sedan tidigare har allt ifrån journalister och författare till idrottare och gymnasieelever slutit samman i förenade upprop. Nu ansluter sig även de svenska facken till metoo-upproret. 1 501 kvinnor från samtliga fackförbund har samlats och undertecknat i uppropet #InteFörhandlingsbart, skriver ETC.

Bland de 1 501 kvinnorna som undertecknat uppropet finns bland andra Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, och Eva Nordmark, ordförande för TCO. Under hashtaggen #InteFörhandlingsbart kräver de ett slut på sexismen och tystnadskulturen.

Sara Svanlund, andre vice ordförande för LR, tycker att det är ett otroligt viktigt upprop.

– Det finns sexuella trakasserier även i vår bransch. Både vad det gäller skolan men kan finnas också inom fackförbunden. Det viktigaste är att vi uppmärksammar frågan, men också att vi har en möjlighet att kunna ta itu med det och arbeta vidare med det. Det här initiativet med #InteFörhandlingsbart har öppnat upp möjligheten att kunna meddela så att vi kan arbeta med frågorna i vårt förbund utifrån vårt perspektiv med den lagstiftning som finns, säger Sara Svanlund.

Upplever du att det har funnits en tystnadskultur kring de här frågorna inom fackföreningsrörelsen?

– Jag tror tyvärr att man kan vänja sig vid en viss jargong. Sedan tror jag också att det handlar om att det kan saknas forum att prata om sexism, övergrepp och sexuella trakasserier. Det är väldigt olika från person till person och vad man har varit med om. Detta är en kanal för dessa frågor. Jag tycker att det är viktigt att man inte är rädd för att prata om det och ta kontakt.

Lärarnas Riksförbund tar berättelser om sexuella trakasserier på största allvar och agerar för att det ska upphöra. Ordförande Åsa Fahlén och Sara Svanlund tar emot anmälningar på mejladressen inteforhandlingsbart@lr.se.

– Vi har tagit fram en mejladress där man kan meddela om något har hänt och om man behöver hjälp med något, eller om man tycker att vi som fackförbund tycker att vi ska agera i en fråga, säger Sara Svanlund.

I materialet ”Skydd mot diskriminering och trakasserier” finns vägledning till stöd om det ickeacceptabla inträffar.

– Materialet handlar om diskriminering och kränkningar. Dels vad man kan göra om man utsätts för det eller om man har en kollega som utsätts för det. Men också en bakgrund som tar upp vad diskriminering är och vad vi har för lagstiftning som man kan ta till hands när det behövs. Arbetsgivaren är skyldig att ha rutiner för diskriminering.

–  Min spontana önskan är att det inte ska vara någon som skriver och hör av sig, men jag är också medveten om verkligheten. Jag kommer att hantera uppgifterna med försiktighet och inte röja några uppgifter som vi inte är överens om.

Vad blir nästa steg?

– Jag tycker redan att vi har tagit ett viktigt första steg med att diskutera frågan och att vi uppmärksammar den. Jag tycker att vi behöver uppmärksamma detta ännu mer. Det blir väldigt intressant att se vad som händer nu och hur den här diskussionen kommer att fortsätta. Vi vill inte hamna i ett läge där man känner att det blir för mycket, utan tvärt om – att vi fortsätter diskutera vad vi ska göra vidare tillsammans. Det här är inte bara en fråga om kvinnor, utan det gäller alla grupper i samhället och alla olika diskrimineringsgrunder. Vi behöver fortsätta prata mer om de här frågorna, säger Sara Svanlund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm