Lärarlegitimation

Majoritet för utökad lärarlegitimationsreform

Oppositionen fick i går igenom sitt krav på lärarlegitimation för fritidspedagoger, yrkeslärare, modersmålslärare och lärare på vuxenutbildningen. Utbildningsministern menar dock att beslutet är orealistiskt och skulle leda till stor lärarbrist. 

Vid torsdagens möte i Utbildningsutskottet röstade en majoritet för att lärarlegitimationsreformen ska omfatta fler yrkesgrupper i skolan. Utbildningsutskottet föreslog att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att ta fram en plan för hur det ska gå till.

Men regeringspartierna reserverade sig mot förslaget och menar att det skulle göra det svårt att hitta behöriga lärare.

I en kommentar till SVT sa utbildningsminister Jan Björklund att det till exempel skulle innebära att alla yrkeslärare först ska ha gått lärarhögskolan och att det skulle framkalla stor lärarbrist.

Redan i dag kan såväl fritidspedagoger som de lärare som föreslås omfattas av det utökade kravet få en lärarlegitimation. Allianspartierna anser däremot inte att legitimation ska vara ett krav.

– Genom att utesluta dem från legitimationerna är risken stor att de blir en andra klassens lärare, vi menar att det är rimligt att regeringen kommer fram med en plan på hur kompetensen ska höjas hos dessa så de också kan ingå i reformen, säger Ibrahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson, till SVT.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm