Annons

Malmölärare erbjuds ghettobonus

Publicerad 23 februari 2012

Lärare stannar hemma från jobbet för att de var rädda för att bli utsatta för våld.
Värst är situationen i Malmö, där utbildningsnämndens ordförande vill ge bonus till lärare på utsatta skolor.
Skolvärlden följde två lärare under en arbetsdag på skolan i Rosengård.

I regionen Malmö-Helsingborg uppger lärarna 11,8 antal incidenter med inslag av hot eller våld bland manliga lärare, och 9,1 bland de kvinnliga. Motsvarande siffror för Stockholm är 5,1 respektive 5,8. Rikssnittet ligger kring 6 procent.
Siffrorna kommer från Arbetsmiljöverkets enkätundersökning, publicerad i december förra året (Rapport 2011:15).

Örtagårdsskolan ligger i Rosengård i Malmö, den stad som drabbats av dödliga skottlossningar tre gånger bara under det nyfödda året 2012. Skolan är personligen drabbad: två elever förlorade sin pappa i ett av morden.
Ett par dagar efter skotten är det vanlig skolgång och raster och skolmat och tandhygienisten är där med en jättekäft i plast och lär barnen att borsta tänderna.
– Jag brukar försöka fluorskölja dem en gång i veckan när det finns tid, säger Catharina Winkle, NO- och mattelärare på mellanstadiet.

Just nu håller hon fysiklaborationer i en femma. Lokalen är en vanlig lektionssal, och vattnet till ballongexperimentet bär Catharina Winkle in i en hink. Det dröjer inte länge innan golvet är blött. Hon hämtar städvagnen.
– Här är man allt. Lärare, kurator och städerska. Men jag har lärt mig att ta det lugnt och markera när jag verkligen blir arg. Annars märker de ingen skillnad, säger Catharina Winkle.
Den här klassen har hon inte haft så länge. De har bytt lärare ett antal gånger och är ovana vid lab-situationen.

Eleverna på Örtagårdsskolan blir behöriga till gymnasiet i 59 procent av fallen (efter sommarskola). Många bor trångt i stora familjer, har sin fritid på gårdarna mellan hyreshusen. Av 25 elever i ena femteklassen bär en ett son-namn.
Elever med engagerade föräldrar väljer ofta andra skolor. Kvar blir familjerna med de största sociala och ekonomiska problemen. Skolan har elever som inte äter ordentligt och inte sover på nätterna. Elever med erfarenhet från krigssituationer.

Samtidigt är de kunskapsmässiga kraven på eleverna högre än någonsin.
– Har du läst innan du startar? Har du funderat på hypotesen? Catharina Winkle står vid en av eleverna.
Stadsdelen bryter mot skollagen gång på gång, det går inte att ge alla elever med behov av stöd den hjälp de behöver när det bara finns tillgång till en specialpedagog per stadium.

En elev skruvar på sig och skapar energiblixtar som skär genom klassrummet. Det dröjer sekunder och sedan sitter ingen stilla.
– Oj, nu vet jag inte vad som hände hörrni! Nu är det för oroligt.

Medan Catharina Winkle moppar upp det sista på golvet kommer en annan lärare in för att se hur det går. Med elever som springer omkring, flätar varandras hår, byter platser eller bara rör sig omkring väljer hon att lämna sin planeringstid för att hjälpa Catharina Winkle i stället. Så brukar de jobba. Grupperna lyckas utföra alla fyra experimenten.
Sedan ledningen tog bort en heltidslärartjänst i julas har Örtagårdslärarna gått från att vara två vuxna i varje klassrum, till att vara ensamma.
På väg ut på rast kommer en liten kille fram. Han vill berätta att han har sytt en kudde i slöjden. Jättemjuk.

Catharina Winkle jämför klassen med den andra femman, en av skolans stoltheter.
Den är lugn och intresserad och samkörd sedan starten i tvåan. En förklaring är att hon har känt dem hela tiden och hoppas att den nya årskursindelningen gör att hon får följa dem ända upp i sexan.
– Jag har aldrig hunnit undervisa så mycket som vi gör i de här klasserna. Vi tror att många kommer att klara sig, säger hon.

Antonia Travesset är lärare på samma skola, i en fjärdeklass.
Hon är skyddsombud och lärare i NO och matte, precis som Catharina Winkle.
Nu står hon vid vita tavlan och blänger stint på dem som avbryter henne. Klassen är upptagen med att gå igenom förmiddagens konflikter, undervisningen är ställd på standby. Barn har blivit ledsna, barn har gjort sig illa. Carl von Linné och filmen om hans vetenskapliga insatser får vänta.

Lärarna på skolan blir sällan mål för elevernas våld, men de blir skadade när de avbryter deras slagsmål.
– Jag är aldrig rädd när jag går till jobbet. Aldrig! Jag har allt stöd från kollegorna, säger Antonia Travesset.
Eleverna ger var och en sin version av en av incidenterna och tavlan är full med orden ”knulla dig”, ”horunge”, ”jävla somal”.
– Den här dagen har varit för stökig. Det går för långt. Det tar för mycket energi. Man kan inte göra ett lika bra jobb när dagen har varit som den var för er.

Elevernas namn står på tavlan. Antonia Travesset skriver små streck vid deras namn när de bryter mot en gemensam uppgörelse.
– Eleverna själva ser det som en påminnelse om vad de personligen bestämt med mig, säger hon.
För vissa går brytpunkten vid tre streck, för andra vid fem. Det kan gälla brott mot klassens ordningsregler, men också individuella regler för enskilda elever, regler som de själva bestämt. Vissa elever vill att hon kallar till möte med föräldrarna, andra vill bara prata igenom det som hänt tillsammans med henne. Några har bestämt att de ska ta en paus om de får ett visst antal streck. Andra tycker att det räcker med att de blir påminda om att inte prata rakt ut.
Allt extrajobb som eleverna behöver gör det svårt att hinna med undervisningen.

Samma kväll samlar Lärarnas riksförbund de lokala partirepresentanterna, från vänstern till Sverigedemokraterna, för att diskutera situationen i skolorna.
Kommunen har fått kritik från Skolinspektionen på ett antal punkter. Bland annat för att eleverna inte får den hjälp de behöver och att ansvarsfördelningen är otydlig mellan nämnder och förvaltningar och verksamheter.

Arbetet med en omorganisation är inlett. En del vill centralisera och samla ansvaret på ett ställe, snarare än på de tio stadsdelarna. Politikerna ler inkännande. De vill visa att de förstår. Lärarna vill prata löner. Och våld.
En man berättar att han undervisar en truckförare på gymnasienivå på Komvux. Hans elev tjänar mer än vad han själv gör.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden, vill göra långsiktiga förändringar. Hon kan inte lova någon kraftig, generell lönehöjning. Några lärare lämnar lokalen i ilsken protest.

Läraren Antonia Travesset från Örtagårdsskolan fattar publikmikrofonen.
Hon berättar om hur det känns att tjäna 24 000 kronor i månaden efter 13 år i tjänst. Och det är hon som ber Katrin Stjernfeldt Jammeh att prioritera barnen och skolan framför satsningar på idrottsarenor som förväntar dra skattebetalande inflyttare till staden.

En annan lärare går fram. Hon berättar att hon blivit hotad med pistol av en elev.
– Jag tror inte ni vet hur det ser ut. Pressen ökar varje dag. Jag ställer mig snart vid linan.
En tredje berättar om liknande erfarenheter. Och en tredjedel av de närvarande medlemmarna i Lärarnas riksförbund räcker upp handen som svar på vilka som har liknande erfarenheter.
Dagen efter på sitt tjänsterum på August Palms plan 1, Stadshuset i det socialdemokratiska Malmö, kan Katrin Stjernfeldt Jammeh konstatera att det var mycket upprörda känslor under debatten.

Det är då hon presenterar en morot. Efter att ha prövat andra sätt att dra lärare till de tyngst socialt belastade skolorna, kan hon tänka sig en ekonomisk bonus till de lärare som har det allra jobbigast.
– Jag ser att det snarare är ett specifikt tillägg när du jobbar i en miljö där få är utbildade och det är tuffare. Det är situationen på skolan som ska avgöra. Bara för att man jobbar i ett speciellt område innebär det inte att man har det tuffare än någon annan, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
När inget annat funkar tar man till pengar. Inte som lön, utan som en ghettobonus. Ett sätt att få lärare att stanna.

Catharina Winkle gjorde sin praktik i Rosengård, när hon pluggade till lärare.
Det var tretton år sedan.
– I nuläget skulle jag aldrig vilja jobba någon annanstans, jag tror att det skulle bli tråkigt. Det är puls här från det att jag kommer till skolan och till dess jag kommer hem. Jag tycker att det är roligt att åka hit, säger hon.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Etikforskaren: Värdegrunden en ”IKEA-moral” för eleverna

Kritik

En värdegrund för skolan som dikterar vad som är rätt och fel duger inte. Istället behöver eleverna få testa sina värderingar i öppna samtal – inte minst elever med ”problematiska” värderingar. Det menar David Kronlid, lektor vid Uppsala Universitet.

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt finansierad skola

Nytt uppdrag

En statlig utredning ska följa upp Skolkommissionens förslag på ökad statlig finansiering av grundskolan, meddelar regeringen på torsdagen.
– Ett första och viktigt steg mot en statligt finansierad skola, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande för LR.

Annons

Tävla och vinn!

Tävling

Hur ser din sommar som lärare ut? Skriv och berätta vad du gör för att ha något att minnas när höstterminen går in i mörka november. Som belöning lottar vi ut fem exemplar av Danny Wattins succéroman ”Historiegeneratorn”.

6 tips: Din röst påverkar eleverna

Läraryrket är ett röstyrke. Men lärarens kanske viktigaste verktyg får sällan den kärlek den behöver. 
– Det förvånar mig att lärarens röst får så lite uppmärksamhet, säger Viveka Lyberg Åhlander, docent i logopedi.

Annons
Annons

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Almedalen 2018

”Lärare kan för lite om dyslexi”

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons