annaekstrom_artikel

”Man kan inte använda pengar förrän man fått dem”

Skolverket har fått hälften av pengarna de begärt för att klara utfärdandet av alla lärarlegitimationer nästa år, men med ett muntligt löfte om mer vid behov.Generaldirektör Anna Ekström kommenterar situationen för skolvärlden.se.

Efter att Skolverket konstaterat att arbetet med utfärdandet av lärarlegitimationer var betydligt mer omfattande än man räknat med, sköts införandet av reformen upp från den 1 juli 2012 till 1 december 2013. Regering och riksdag beslutade också att Skolverket skulle få mer resurser för att klara av sitt uppdrag.
Regeringen har avsatt 75 miljoner kronor till Skolverket nästa år i budgetpropositionen – långt ifrån de 145 miljoner kronor som myndigheten bedömt att de behöver för att hinna utfärda tillräckligt med legitimationer, något som skolvärlden.se tidigare rapporterat om.

Efter att Skolverket uppmärksammat regeringen om att pengabristen kan äventyra tidplanen lovade utbildningsdepartementets statssekreterare Bertil Östberg att tillföra de ”resurser som krävs” i en intervju med TT.
– Jag har sagt hela tiden att den bästa bedömningen vi kan göra i dag är att vi kommer att behöva 145 miljoner kronor för att nå målet den 1 december 2013, men vi kommer förstås att följa utvecklingen av arbetet på daglig basis och hela tiden hålla regeringen informerad, säger Anna Ekström till skolvärlden.se.
Är du nöjd med Bertil Östbergs besked eller skulle du vilja ha ett tydligare besked om att pengarna är avsatta?
– Som myndighetschef, arbetar man med de anslag man har fått från regeringen. Det är klart man lyssnar väldigt noga på regeringen om vad man kommer att få för anslag, men man kan ju inte använda pengar förrän man har fått dem.

Skolverket arbetar med att hitta lösningar som ökar handläggningskapaciteten med uppåt 30 procent, men med bibehållen rättssäkerhet. Bland annat ska fler handläggare anställas.
– Jag är djupt olycklig över att vi har så oerhört långa väntetider för dem som har sökt för länge, länge sen och ännu inte fått sin legitimation, säger Anna Ekström.
Vad är maxtiden, hur länge kan lärarna behöva vänta?
– Ja visst, vi har jättelånga väntetider. Det var väldigt många som sökte när det här var nytt så det är många som har en väntetid som redan nu är på över ett år, men att göra en prognos över väntetiden kan jag inte göra.

Skolverket hanterar ärendena i tur och ordning, men upptäcker hela tiden nya komponenter i examensbevisen som behöver utredas. Samtidigt ökar myndighetens kunskapsbank, vilket snabbar på bedömningarna.
Hittills har 121 000 ansökningar kommit in och för tre dagar sedan hade 48 400 legitimationer utfärdats. Skolverket räknar med att behöva behandla totalt omkring 180 000 ansökningar, men det är en osäker siffra eftersom flera lärare har bytt yrkesbana och det finns pensionerade lärare som ändå vill ha en legitimation.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm