Övergångsregler

Många ansöker om behörighet utifrån erfarenhet

Erfarenhetsreglerna inom lärarlegitimationen har lett till en kraftig ökning av andelen ansökningar till Skolverket. Men hur många lärare som fortfarande inte har brytt om att ansöka om sin legitimation kan Skolverket inte svara på.

Behörig utifrån erfarenhet

Legitimerade lärare som saknar behörighet i ett ämne men under lång tid har undervisat i detta kan få sin yrkeserfarenhet tillgodoräknad.

Detta gäller om läraren har undervisat under sammanlagt minst åtta läsår i ämnet under de senaste 15 åren, enligt läroplaner, kursplaner och i huvudsak enligt timplanens omfattning.

Det finns olika övergångsregler. 

Regeln om yrkeserfarenhet är utformad så att de åtta åren ska vara gjorda innan 1 juli 2015 men man kan ansöka om behörighet utifrån erfarenheten längre än så. För ansökan finns ingen bortre gräns.

De andra övergångsreglerna gäller undantaget för lärare som tagit examen före 1 juli 2011 och inte har bytt anställning sedan dess. De omfattas av legitimationskravet först den 1 juli 2015.

 

Från första december ifjol gäller de nya övergångsbestämmelserna för lärarlegitimation. Dessa innebär bland annat att lärare kan få behörighet i ett ämne utifrån lång undervisningserfarenhet. På Skolverket ser man att övergångsreglerna fått effekt. 

– Ansökningarna ökade på en gång efter att de nya reglerna började gälla, de dubblerades under december, så man kan säga att det har varit ett stort intresse. Sen har det långsamt sjunkit lite under januari och februari, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket. 

Till viss del kan ökningen förmodligen förklaras med att det blev skarpt läge den första december med krav på legitimation, menar Niclas Westin. Det finns alltid de som ansöker i sista sekunden. Men främst beror ökningen på de nya möjligheterna att komplettera legitimationen där de allra flesta ansökningar har handlat om just behörighet utifrån yrkeserfarenhet. 

I botten måste läraren ha en lärarexamen och uppfylla kraven för legitimation.
 
– Övergångsreglerna är väldigt generösa och är inte alltid så lätta att handlägga. En lärare i svenska och SO som undervisat i matematik i mer än åtta år kan ansöka om behörighet, men det gäller också om personen istället har undervisat i förskolan i 8 år, då kan man få behörighet för det.  De här erfarenhetsreglerna kan ge nästan vilken behörighet som helst och det tillsammans med de övriga reglerna gör ibland handläggningen komplicerad.
 
De övergångsregler som gäller kravet på legitimation gäller fram till juli 2015. Vad händer efter det?
– För de som omfattas av behörighetskraven tas den bortre parentesen slut. Detta gäller de flesta lärare men det finns vissa undantag. Sen måste du ha legitimation för att självständigt få ansvara för undervisning och sätta betyg. Så har man inte skickat in sina papper än så är det hög tid nu.

Hur många är det som ännu inte brytt sig om att ansöka om legitimation?  
– Det där är en tiotusenkronorsfråga. Det som gör det så svårt att bedöma är att även personer som inte längre är i yrkesverksam ålder ansöker om legitimation. Och vi får även in ansökningar från personer som tycks ha lämnat yrket, säger Niclas Westin. 

Hur många personer som är verksamma inom de olika skolformerna finns det exakta uppgifter på. Och enligt Skolverket hade närmare 200 000 ansökningar om lärarlegitimationer kommit in till myndigheten det första kvartalet i år. Det totala antalet legitimerade personer uppgick vid samma period till 160 000 personer. Men hur många lärare som fortfarande inte skickat in sina papper går alltså inte att säga.

– Vi har faktiskt väldigt svårt att i nuläget göra en bedömning av de som nu ansökt och fått legitimation. Hur många av dem är egentligen yrkesverksamma? Det vet vi inte. Det gör att det är jättesvårt att försöka identifiera hur många som fortfarande inte lämnat in någon ansökan, säger Niclas Westin.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm