Männen dominerar samhällskunskapen

Männen dominerar läroböckerna i samhällskunskap, visar en ny rapport som presenterades i dag.
Jämställdhet är inget som diskuteras i någon större utsträckning. I en bok påstås till och med att kvinnorörelsen började på 1970-talet.
– Det är väldigt naivt, säger Ann-Sofie Ohlander, professor emeritus i historia som gjort granskningen.

Det är DEJA, Delegationen för jämställdhet i skolan, som på uppdrag av regeringen genomfört granskningen av läromedel i samhällskunskap.
Nyligen gjorde Ann-Sofie Ohlander en liknande genomgång av fyra läroböcker i historia. I en av böckerna namngavs en enda kvinna, drottning Margareta, i de över 550 arbetsuppgifterna. I de fyra böckerna namngavs totalt 62 kvinnor och 930 män.
– Det är inte lika illa i samhällskunskapen. Det är ett mer splittrat ämne vilket också gör det svårare. Men det ser bättre ut generellt, säger Ann-Sofie Ohlander till Skolvärlden.se.
Hon har gått igenom fyra läroböcker i samhällskunskap, från lågstadiet upp till gymnasiet, samt en lärarhandledning.
– Boken för lågstadiet var den absolut bästa ur jämställdhetssynpunkt. Där fanns två barn, Sam och Sara, som var med genom hela boken.
Ju högre upp i stadierna, desto färre kvinnor och flickor förekom det på bild i böckerna. Männen fick mest uppmärksamhet och syntes mest. När kvinnor finns med på bild är det ofta som gränsöverskridare, berättar Ann-Sofie Ohlander. De syns bland annat som soldater – men några manliga sjuksköterskor förekommer inte.
– Det är väldigt naivt. En bok står det till och med att kvinnorörelsen började på 1970-talet, säger Ann-Sofie Ohlander.
Hon efterlyser bättre och mer genomtänkta läromedel, inte minst ur jämställdhetssynpunkt.
– Det är hopplöst för lärarna annars. Läromedlen är otroligt viktiga, säger Ann-Sofie Ohlander, som vill lyfta fram en ljuspunkt i granskningen:
– Man är bra på att redogöra för kvinnor och våld i samhällskunskapsböckerna.
Delegationen för jämställdhet i skolan är en statlig utredning som har tillsatts av utbildningsminister Jan Björklund. Ordförande är SACO:s ordförande Anna Ekström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm