annmarie_begler
Foto: Skolinspektionen

”Mer tillsyn ger inte färre konkurser”

Hårdare krav på friskoleföretagen är på gång efter sexpartiuppgörelsen i maj och utbildningsminister Jan Björklund vill införa en utbildningsgaranti för elever som drabbas av stoppade utbildningar.– Det är inte så att man med ökad tillsyn minskar antalet konkurser, säger Skolinspektionens Ann-Marie Begler till Skolvärlden.se, och ger både lärare och elever rådet att kontrollera söktrycket vid val av skola.

Riskkapitalägda John Bauer-koncernens konkursbouppteckningar blev klara i veckan. Resultatet blev sammanlagda skulder på över 1 miljard kronor och att omkring 1000 elever och 600 anställda måste söka sig till nya skolor.

– Vi har i tillsynen riktat allvarlig kritik mot flera av skolorna inom JB. Vi visste att de hade problem med ett sjunkande elevunderlag, men vi kan ju bara kritisera dem för att verksamheten inte fungerar tillräckligt väl och det har vi ju också gjort. Det kanske i sin tur har påverkat söktrycket, säger Ann-Marie Begler.

I maj kom Alliansen överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om flera skärpningar i regelverket för fristående skolor inom ramen för friskolekommittén. Bland annat föreslogs att Skolinspektionen ska börja granska bolagens och ägarnas seriositet och långsiktighet. Friskolekoncernerna ska också tvingas redovisa sin ekonomi enhetsvis.

– Det har blivit betydligt fler fristående aktörer så konkurrensen har hårdnat och då kommer det här kravet att titta på soliditet. I dag vid tillståndsgivningen tittar vi på elevunderlag, kostnad för lokaler och så vidare för att se om det är rimligt att verksamheten går runt, men det är något annat än att gå in i ägandestruktur och titta närmare på ekonomin. Det har vi inte gjort tidigare så då måste vi skaffa oss kompetens för det, säger Ann-Marie Begler.

Hon efterfrågade i mars mer resurser för att Skolinspektionen ska kunna analysera skolmarknadens trender och studera skolornas ekonomi närmare. Samtidigt tror Ann-Marie Begler inte att en ökad tillsyn av befintliga friskolor skulle minska antalet konkurser.

– Vi äger ju inte ekonomin och elevunderlaget. Det vi kan granska är om det finns risk för konkurs och det kanske skulle kunna leda till att en avveckling sker under mer ordnade former.

Tror du vi får se fler konkurser framöver med tanke på skolmarknaden?

– Det vet jag faktiskt inte, men man kan säga så här att vi ser inte ett lika stort intresse att söka tillstånd som tidigare. Möjligen är det ett uttryck för någon slags reglering av överkapaciteten.

Kommunerna har skyldighet att erbjuda gymnasieutbildning för elever som drabbas av nedläggningar. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) föreslår en utbildningsgaranti, som innebär att eleverna ska få gå färdigt sin utbildningsinriktning, men hur den ska utformas i praktiken är inte klart.

– Kommunerna måste erbjuda gymnasieutbildning, men det är en del elever som drabbas av att ha gått väldigt udda program som inte finns i det kommunala utbudet. Sen är det en del som inte har läst ämnen på samma sätt som man gjort i andra skolor och då blir det en omställning. Jag tycker överlag at kommuner hanterat det väldigt bra när vi har återkallat tillstånd, säger Ann-Marie Begler.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm