mikaelskolan1
Foto: Ulla-Carin Ekblom

Mikael Damberg vann debatt på Mikaelskolan i Örebro

Betyg, skolmat, lärarlöner, friskolor och rasism.
Det var frågor som diskuterades när eleverna på Mikaelskolan i Örebro hade bjudit in en röd och en blå politiker till debatt.

Debatten hölls i fredags, i ett hett politiskt klimat på grund av omvalet i ett valdistrikt i Örebro kommun två dagar senare. Men mötet mellan de två politikerna i skolans matsal blev ingen häftig sammandrabbning.
Mikael Damberg, Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, och Johan Pehrson, riksdagsledamot för Folkpartiet från Örebro, ombads svara på frågor som eleverna i årskurserna 8 och 9 hade förberett. En fråga löd: Skulle ni vilja byta lön med en lärare?
– Nej, svarade debattörerna, även om de båda kunde tänka sig att arbeta i skolan.

Lärarlönerna

Bakgrunden till att lärarkåren har tappat i lön förklarade Mikael Damberg med att lärarjobbet blivit ett kvinnoyrke. Johan Pehrson trodde att kommunaliseringen av skolan drabbat lönerna och att detta skulle kunna rättas till med att den åter förstatligades. Båda såg de låga lärarlönerna som ett problem som måste lösas om skolan ska få en starkare roll i samhället.
Mikael Damberg var kritisk till den nuvarande regeringens skattesänkningar och beredd att höja skatten för att arbetssituationen i skolan ska bli bättre.
– Jag vill ha ROT-avdrag för att bygga om och förbättra skolor i stället för att kakla om badrum i villor, sade han.
Han vill dessutom tvinga kommuner att fördela pengar till skolor efter behov.
Johan Pehrson betonade att skolan och ungdomars framtid hänger på hur Sverige utvecklas i stort med en stark ekonomi och att ROT-avdrag till privatpersoner också drar in skattepengar till statskassan som skolan har nytta av. Han menade även att den nya skollagen med gymnasiereformen, nytt betygssystem, nya rektors- och lärarutbildningar stärker skolan och förbättrar elevernas lärande.

Betygen

Varför betyg från årskurs 6? Ville eleverna ha svar på. De två politikerna var ganska överens om tagen, att elever varje år måste veta hur man ligger till. Mikael Damberg anser dock att det räcker med betyg från årskurs 7.
Folkpartiets senaste förslag om att skolk ska finnas i betyget, togs inte upp i debatten, men de fyra moderatorerna från klass 9B, Ellinor Ekholm, Malin Ingvarsson, Sara Liljedal och Elvira Borg har en klar åsikt om detta.
– Elever som skolkar mår inte bra. De kan ha det svårt hemma eller med kompisar. Att nämna skolk i betyg kan bli en extra press.

Damberg vann

Mikaelskolans debatt bjöd på snabba och raka svar utan långrandiga och omständliga utläggningar och gav en del besked kring temat för debatten ”Den ljusnande framtid är…”. Vem som vann debatten? De elever som ville fick rösta på sin favorit. Mikael Damberg tog hem segern med 66 röster mot 15, kanske var det en föraning om resultatet av omvalet i norra Örebro två dagar senare, där Socialdemokraterna gick starkt fram.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm