metta2
Foto: Ulla Lemberg

Miljardsatsning på lärarutveckling

Fakta/Satsningarna på lärarna

Karriärsutvecklingsreform: 1,43 miljarder.
Lärarlyftet II: 856 miljoner.
Yrkeslärare: 73 miljoner. 
Kompetensutveckling för förskolelärare: 122 miljoner. 

Tidigare satsningar:
Lärarlyftet II: 690 miljoner kronor.
Rektorslyft: 60 miljoner kronor.
Vidareutbildning av obehöriga lärare: 400 miljoner.
Forskarskolor för lärare: 200 miljoner.

Regeringen vill ge ytterligare 2,5 miljarder till lärarna under de kommande tre åren. Pengar som går till utveckling inom yrket om budgetpropositionen går igenom.
– Äntligen gör en regering precis det Lärarnas Riksförbund vill: ökar det statliga ansvaret för skolan, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Alliansregeringen vill kort sagt höja läraryrkets status. Går förslaget igenom innebär det att pengarna är reserverade för olika typer av fortbildning och utveckling för lärare. Lönerna blir även i fortsättning en fråga för kommuner och arbetsgivare.
– Jag är naturligtvis väldigt, väldigt glad. Regeringen ger lärarna möjlighet att göra karriär och för dessutom in det i lagen. Det är inget kommunerna kan välja bort eller använda till löner, säger Metta Fjelkner.

Alliansregeringens förslag innebär bland annat en karriärutvecklingsreform. Utvecklingssteg ska fastställas och skrivas in i skollagen. Under åren 2012-15 vill man ersätta kommuner och andra arbetsgivare med 1,4 miljarder för kostnaderna för att införa karriärsutvecklingsstegen.
– Tidigare har det varit omöjligt för lärare att göra karriär och ändra sitt arbete kvalitativt, säger Metta Fjelkner.

Till tidigare initierade Lärarlyftet II kommer 1,5 miljarder att satsas på legitimerade lärare som saknar behörighet i något av de ämnen eller årskurser de undervisar i ska kunna komplettera dessa. En satsning på yrkeslärarna finns också inskriven i budgetpropositionen. De behöver uppdatering för att inte tappa kompetens till exempel när den tekniska utvecklingen går framåt.

Under varje av de tre kommande vill regeringen satsa 22 miljoner kronor per år för ett slags avancerad praktik, där lärarna är ute på arbetsplatser två veckor i taget vart femte år. Förskolelärare och förskolechefer ska få kompetensutveckling när det gäller barn med särskilda behov och kvalitetsutvärdering av förskolan. Till det vill alliansen avsätta 120 miljoner kronor.

Alliansens förhoppning är att nöjdare lärare ska bidra till bättre utbildning med bättre resultat för svenska elever.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm