minskolvardag

Skicka in din bild eller film till skolvärlden.se och få den publicerad här.

Min skolvardag

”Min skolvardag”: Här är lärarnas berättelser från pandemin

Skolvärlden dokumenterar hur coronapandemin har påverkat skolans värld.
Nu delar lärarna med sig av hur det kan ser ut i skolvardagen.
Hur ser det ut hos dig? 

Skolvärlden fortsätter att belysa lärarnas och studie- och yrkesvägledarnas vardag i pandemin. Därför vill vi nu få in era berättelser i form av bilder eller videoklipp för att belysa hur dagarna ser ut för er som får tänka om i skolvardagen. 

Kanske är du en av alla grundskollärare som precis börjat undervisa dina elever på distans? Har du som gymnasielärare kommit på egna lektionsupplägg som fungerar extra bra? Eller ombeds du kanske fortfarande att vara på plats i skolans tomma lokaler? Vi vill veta hur det ser ut hos dig.

Filmerna och bilderna kommer sedan att publiceras här på skolvärlden.se och i våra sociala kanaler som Facebook, Instagram och Twitter. Se längre ner i artikeln hur du går tillväga.

Här är några berättelser från skolvardagen.

Rebecka Tinnerholm är bildlärare på Ale skola i Timrå kommun och drabbas av bekymret att få upp fönstret när snön ligger tung på fönsterblecket.

– Det ”lustiga” i att inte kunna vädra, oavsett rast. Jag undervisar på andra våningen, berättar Rebecka.

 

Läraren Jenny Johansson, som arbetar i Ale, visar med en liten filmsnutt hur vardagen kan se ut på högstadiet.

– Sedan terminsstart är det distans som gäller. Det innebär en omställning, även för övriga familjen.

 

Geranaz Jamshidzehi är vårdlärare på Södertälje vuxenutbildning. Under en lektion som handlade om komplikationer om inaktivitet i kursen Vo1 så fick skelettet ”Benjamin” hänga med på teamslektionen.

– Min kollega som gick förbi tyckte att det såg lite rolig ut med mig och skelettet så hon tog kortet, berättar Geranaz Jamshidzehi.

 

Foto: Martina Holmgren
Foto: Martina Holmgren | Foto: Martina Holmgren

Så här ser Martina Holmgrens skolvardag ut – i sin dotters gamla sovrum. Martina är gymnasielärare i franska och svenska på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås och har fjärrundervisat sen mars 2020, undantaget några avbrott, med eleverna i skolan.

– Jag och mina elever har blivit hejjare på det här med Google meet och fjärrundervisning vid det här laget! Men jag längtar efter mina kollegor, mina fantastiska elever och den dynamiska skolvardagen. Jag längtar efter det mänskliga mötet. Jag vet att det är så för er också, säger hon.

Nina Stigstedt Dahlqvist har en whiteboard-tavla i sovrummet.
Nina Stigstedt Dahlqvist har en whiteboard-tavla i sovrummet.

Nina Stigstedt Dahlqvist är vårdlärare på Södertälje vuxenutbildning och undervisar i samtliga ämnen på vård- och omsorgsprgrammet. Nina satte upp en whiteboard-tavla i sitt sovrum för att kunna ha undervisning på distans.

– Det blev en rätt kul reaktion från eleverna när jag genomförde första lektionen från mitt sovrum. ”God morgon och välkomna in till mitt sovrum”, sa jag. Sen vred jag datorn så de kunde se min säng.

 

Foto: Jarl Silander
Foto: Jarl Silander

Jarl Silander, lärare på Alströmergymnasiet i Alingsås, har fotograferat kollegan Leonard under en distanslektion i samhällskunskap.

 

Gymnasieläraren Maria ”Mia” Johansson, som arbetar på Kattegattgymnasiet i Halmstad, har klippt ihop en egen film som illustrerar hur det kan vara att arbeta hemifrån under pandemin.

– Jag tror det är viktigt att försöka hålla på tider och rutiner för att inte falla in i att jobba dygnet runt. Mina dagar med hemarbete skiljer sig inte så mycket från att vara på plats i skolan…, skriver hon, med glimten i ögat, i ett mejl till Skolvärlden. 

 

Foto: Ulrika Jakobsson
Foto: Ulrika Jakobsson

Ulrika Jakobsson, slöjdlärare på högstadiet i Bollebygd, ger en inblick i coronavardagen:

– När man jobbar med bärbar dator så tar nacken stryk. För att ändå kunna arbeta behövde jag koppla in tangentbord och mus, vilket inte gick på skolans Chromebooks, för de har bara ett (!) USB-uttag. Därför fick jag använda min privata pc. För att få upp höjden så tog jag vad jag hade tillgängligt: julens rester. Slöjdlärare som jag är, sitter jag inklämd mellan mina symaskiner i mitt syrum.

 

Leila Nilsson, lärare F–3 på Eriksdalsskolan i Stockholm filmade hur hon följer Folkhälsomyndighetens råd genom att vädra när eleverna var på rast.

Hur ser din vardag ut under pandemin? 

– I klassrummet jobbar vi på som vanligt. Däremot har jag turen att bara träffa samma klass varje dag. Men det är givetvis svårt att hålla distans till mina elever. Alla våra konferenser sker digitalt och får ske på valfri plats, berättar Leila. 

Vill du uppmana fler att filma sin skolvardag och skicka till Skolvärlden?

– Ja, kom igen Skolsverige – nu visar vi vår vardag! 

* * *

Så gör du för att skicka in din bild eller video till Skolvärlden:

  • Filma eller ta en bild på dig själv och din vardag, helst i stående format. Videoklippet bör inte vara längre än 1–2 minuter.
  • Du är viktig i sammanhanget, så filma eller ta bilden på både dig själv och det som händer runt dig om det är möjligt.
  • Mejla videon eller bilden till redaktionen@skolvarlden.se
  • Om filmen är för stor finns exempelvis tjänsten Wetransfer att använda vid överföringen. Klicka på den här länken i din mobil eller dator, ladda upp dina filer genom att följa instruktionerna och skicka sedan länken till redaktionen@skolvarlden.se
  • Glöm inte att skriva namn, telefonnummer och en kort förklarande text när du skickar materialet till redaktionen. Det kan bli aktuellt att vi vill kontakta dig för att få veta mer.
  • Det ska vara okej för personer som förekommer på bilderna och i filmerna att vara med, så var noga med att informera till exempel kollegor eller elever att du ska skicka den till Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm