Lärarutbildningen

Ministern öppnar för privat lärarutbildning

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, öppnar för samtal med friskolor som vill starta upp egna lärarutbildningar.

Moderaterna och Folkpartiet är sedan tidigare positiva till idén med privata lärarutbildningar, medan intresset från regeringspartierna har varit svalare. Men i en intervju med Dagens industri säger nu Helene Hellmark Knutsson (S) att en sådan utveckling inte är utesluten.

– Om en sådan satsning skulle finansieras inom ramen för vårt system måste det finnas en dialog, säger hon till Di.

Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor har vid två tillfällen lämnat in ansökan till regeringen om att få starta en kortare lärarutbildning på ett och ett halvt år, i samarbete med det finländska universitetet Åbo Akademi. Båda gångerna har stiftelsen fått avslag, senast i december förra året.

Stiftelsens ordförande Louise Ankarcrona uttalar sig också i Di och säger att deras ansökan föll på att dagens regelverk endast tillåter universitet som erbjuder fullständiga, fyraåriga lärarutbildningar att också bedriva de kortare utbildningarna.

Viktor Rydberg ger inte upp sina planer dock, utan hoppas på en förändring.

– De stora universiteten är som elefanter. Monopol är aldrig bra. De borde konkurrensutsättas och jag tror även att man höjer statusen och lockar fler studenter om utbildningen konkurrensutsätts, säger Louise Ankarcrona.

På frågan hur hon ser på vinstmöjligheterna för en sådan verksamhet svarar hon att ”Det här är inget man skulle bli rik på. Det är en samhällsinsats, som inledningsvis behöver finansiellt stöd. Och det skulle vara spännande att pröva ett samnordiskt projekt.”

En annan spelare som vill starta egen lärarutbildning är skolkoncernen Academedia, vars ägare, riskkapitalbolaget EQT, planerar att börsnotera koncernen inom kort.

– På ekonomiområdet har Handelshögskolan blivit ett lärosäte där studenter faktiskt vill gå. Läraryrket behöver den typen av dragningskraft där det är höga intagningspoäng, säger Marcus Strömberg, vd för Academedia.

Han säger också att utbildningen skulle underlätta Academidias fortsatta expansion.

– För att vi ska fortsätta att växa är det avgörande att det fylls på med lärare på ett bra sätt. Vi skulle vilja driva en hel lärarutbildning och även, om möjligheten ges, snabbutbilda människor som vill skola om sig, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm