Lärarfortbildning

Minskat intresse för Lärarlyftet

Många lärare undervisar i ämnen och i årskurser de inte har utbildning för. Trots det minskar intresset för Lärarlyftet. Antalet sökande och antagna är betydligt färre i år jämfört med förra året, meddelar TT.

Sedan 1 december gäller skärpta regler om lärarlegitimation och full behörighet i de ämnen där läraren undervisar. Men än så länge undervisar många lärare i ämnen som de inte har utbildning för. 

Detta påverkar i slutändan elevernas resultat. 

– Bristande ämneskunskaper hos lärarna är en av de faktorer som kan ha bidragit till den negativa resultatutvecklingen, säger Skolverkets enhetschef Niclas Westin till TT. 

Men intresset för att fortbilda sig via Lärarlyftet II har minskat. Många studieplatser är obesatta, söktrycket har sjunkit och antalet antagna har minskat till 1 100, jämfört med 1 700 året innan.

– Vi ser också att medelåldern går ned, så vi tror att minskningen kan vara ett resultat av de nya erfarenhetsreglerna, säger Niclas Westin.

De nya reglerna innebär att lärare som undervisat i ett ämne under många år kan få utökad legitimation i kraft av sin yrkeserfarenhet.  Men detta löser inte problemet på sikt, menar Niclas Westin.  Många av de lärare som i dag är i 25–35-årsåldern kommer med tiden att behöva fortbilda sig. 

En annan förklaring till det låga intresset är att många skolchefer är för passiva, menar Niclas Westin.

– Jag möter en del förvaltningschefer som har inställningen att lärarna ska se till att de är behöriga. Själva gör de väldigt lite, om ens något, för att förbättra läget. 

Regeringen har avsatt 1,5 miljarder kronor till Lärarlyftet II. Lärarlyftet erbjuder specialutformade kurser till lärare samt ett ekonomiskt stöd till arbetsgivare och indirekt till de lärare som sätter sig på skolbänken.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm