lars

”Modellen är välfungerande”

Sverige har en modell för att utvärdera högre utbildning som är stabilt och välfungerande. Efter cirka 800 beslut är det med tillfredsställelse jag kan konstatera detta. Vi – universitetskanslersämbetet - är också fortsatt fullvärdiga medlemmar i den europeiska organisationen ENQA – vilket Jabar Amin felaktigt påstår i Skolvärlden.se att vi inte är.

Det var i april förra året som vi kunde presentera de första resultaten från vårt nya utvärderingssystem. Snart ett år senare kan vi tryggt säga att vårt sätt att granska hur studenterna når examensmålen ger en god bild av kvalitén på den högre utbildningen. Detta erkänns också av allt fler som fått erfarenhet av utvärderingsmodellen och resultaten. Universitetskanslersämbetet anlitar ämnesexperter för att göra bedömningarna i utvärderingarna. Det är lärare och forskare från svenska och nordiska högskolor, studenter och arbetslivsföreträdare. Också dessa är nöjda med hur modellen fungerar.

Utvärderingsmodellen innebär att vi granskar hur väl examensmålen uppnås. Att utvärdera en verksamhet mot målen för verksamheten kan inte vara kontroversiellt. Det som skapat debatt är däremot vilka metoder vi använt för att bedöma om målen uppnåtts. Vårt främsta underlag är de examensarbeten varje student avslutar sin utbildning med. Efterhand som yrkesutbildningar utvärderats har emellertid andra underlag fått ökad betydelse, framför allt de självvärderingar som lärosätena utvecklar för varje utvärderad utbildning.  Detta är ett nytt sätt att utvärdera. Tidigare fokuserade vi på att granska lärosätenas egna kvalitetssystem, deras lärarkapacitet, utbildningsplaner och liknande förutsättningar och utifrån dessa drogs slutsatser om utbildningars kvalitéer. Detta är fortfarande det vanligaste upplägget i andra europeiska länder, men intresset ökar internationellt att, som vi, utvärdera det faktiska resultatet.

Det är korrekt att ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) har kritiska synpunkter på den svenska modellen, men inte mot fokuseringen på resultat. De kriteria som ENQAs  medlemskap bygger på, de s.k. European Standards and Guidelines, är också under översyn med en tydlig dragning mot ”outcome”. Universitetskanslersämbetet deltar i den internationella diskussionen och vi har fortsatt ett fullt medlemskap i ENQA. Deras kritik tar sig uttryck i att vi ska genomgå den obligatoriska granskningen igen redan efter två år, inte som normalt efter fem år. Men i övrigt finns inga begränsningar i vårt fullvärdiga medlemskap. Jabar Amins påstående att vi inte är fullvärdiga medlemmar i ENQA  är felaktigt.

Vi har idag rika erfarenheter av den nya utvärderingsmodellen som föranlett mindre justeringar under arbetets gång. Det kan också finnas behov av större förändringar men dessa genomförs först i samband med den nya versionen av utvärdering som vi samtidigt utvecklar för start 2015. Grundtanken ligger dock fast, att det är studenternas resultat som är i fokus. Detta är en riktning som övriga Europa kommer att följa. Den svenska högskolan omfattar idag en halv miljon individer och omsluter 70 miljarder kronor. Det är rimligt att efterfråga vilka resultat som uppnås.

Av Lars Haikola
Universitetskansler

 

Jabar Amin svarar Lars Haikola

I en replik på min artikel ”Björklund vilseledde riksdagen” i Skolvärlden påstår universitetskansler Lars Haikola att jag har fel när jag säger att Jan Björklund ljugit i riksdagen angående Sveriges medlemskap i ENQA. Lars Haikola har fel. Den nya myndigheten Universitetskanslerämbetet som tagit över Högskoleverkets uppgifter då det gäller kvalitetsutvärdering stod helt utan medlemskap det datum som Björklund hävdade det motsatta i riksdagen. Björklund hävdade dessutom i en interpellationsdebatt i riksdagen i september 2012 att dåvarande HSV ”deltar i full kraft med att förnya ENQAs riktlinjer för hur kvalitetsutvärdering ska gå till”. Även detta var en ren osanning. Vare sig HSV eller nuvarande UKÄ har någon som helst roll i detta revideringsarbete. Detta är den minister som ska ansvara för utbildning, forskning och vetenskaplig hederlighet.

UKÄ har nu valt att ”ärva” HSVs status som medlem ”under review” och har fram till våren 2014 på sig att uppfylla de Europeiska överenskommelserna (ESG) där endast tre av fjorton kriterier är helt uppfyllda med innevarande system.  

Istället för att svara på varför Björklund vilseledde riksdagen fortsätter Lars Haikola på samma spår. Det är förvånande! Hur än regeringen slingrar sig kvarstår faktum att det svenska systemet är häftigt kritiserat från alla håll (ex http://www.esu-online.org/news/article/6066/BM63-The-Swedish-Quality-Assurance-System/ ) och inte uppfyller de europiska ministeröverenskommelserna som Sverige varit med och undertecknat.

Jabar Amin
Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm