metta_0

”Möjlighet till 10 000 kronor mer inom några år”

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet tackade till slut ja till slutbudet från Sveriges Kommuner och Landsting. ”Jag vet att många medlemmar ville ha en politisk strejk”, säger Metta Fjelkner i en intervju  med skolvärlden.se om avtalet och vägen fram till det.

Som skolvärlden.se redan har rapporterat innebär det nya avtalet för lärare som arbetar på kommunala skolor ett lönelyft på 4,2 procent det första året, ett lyft minst i linje med övriga arbetsmarknaden det andra året och ett sifferlöst lyft de två sista åren.

– Vi har fått ett avtal som är uppsägningsbart från dags dato efter 2,5 år med tre stycken löneöversyner – en nu inom kort, en i april 2013 och en i april 2014. Första året är det 4,2 procent som ska läggas ut och det finns en retroaktiv lön som jag hoppas ska betalas ut vid jultid. Det viktiga har varit att inte slarva bort de pengarna 2012 och att ha avtalet uppsägningsbart och då dessutom i samband med en politiskt viktig tid, det vill säga vid valrörelsen 2014, säger Metta Fjelkner till skolvärlden.se efter onsdagens presskonferens.

Motsvarar det här en uppvärdering av läraryrket tycker du?

– Inte fullständigt, men det har jag aldrig gått ut och sagt, utan det här är ett första steg. Tillsammans med de statliga pengarna kan det bli ett rejält steg inom ett par, tre års sikt.  Tillsammans med de pengar som Jan Björklund har aviserat finns det stora möjligheter att våra medlemmar inom vissa områden kan komma upp tiotusen mer inom några års sikt.

Vad är ditt budskap till de medlemmar som hoppats på strejk för att markera att nu är det nog?

– Jag vet att många medlemmar ville ha en politisk strejk, men förbundsrådet har tagit det här beslutet och sagt att skulle vi strejka så är vi medvetna om att vi hade stått med ett ettårsavtal med 2,6 procent och inget mer. Det finns också i det här avtalet skrivningar om att vi ska diskutera arbetstiden. Det hade vi inte heller haft med i ett ettårsavtal. Vi har dessutom nu de tre förhandlingsvägarna, som kan kännas som teknikaliteter men är viktigt för oss.

Vad innebär det att ni ska diskutera arbetstider med SKL?

– Man kan aldrig nå avtal om man inte får diskutera först. Vi har ingen fast modell för hur vi vill ha det med arbetstiden, men genom diskussioner kan vi komma fram till bra lösningar för olika skolor. Vi hade inget konkret förslag som medlarna kunde ta tag i. Det måste vi lärare ta fram.

När hoppas du ha en sådan på plats?

– Jag tänker att vi ska kunna hitta ordentliga modeller för det någonstans 2014-2015. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm