fridolin_4

MP oenigt om friskolors vinster

I dag börjar Miljöpartiets kongress i Umeå.Där kommer frågan om vinster i friskolan att stå i fokus – då partiet är delat i två läger.- Det är det innebär att vara ett brett parti, man kommer med olika erfarenheter, säger språkröret Gustav Fridolin till Skolvärlden.se.

Tidigare i veckan skrev några tunga företrädare för Miljöpartiet samt föreningen Idéburen skola ett debattinlägg i Dagens Nyheter där man skrev att Miljöpartiet måste backa från stödet för friskolor med vinstsyfte.
”Vi är fortfarande för pedagogisk mångfald och skolor anpassade till lokala förhållanden. Vi vill att idéburna organisationer ska driva skolor och vi vill att kommunala skolor ska vara öppna för alternativ och lokala variationer. Däremot konstaterar vi att vinstdriften av skolan bidrar till segregation och ökade kostnader. Vi vill därför att alla vinster från skolverksamhet ska återinvesteras i verksamheten. Skolor ska inte ha något vinstsyfte”, skriver man.

Partistyrelsen vill också begränsa möjligheterna för skolföretagen att ta ut vinster, men går inte lika långt.
– Vårt förslag från partistyrelsen är ju att alla aktiebolag som driver skolor ska tvingas skriva in i sin bolagsordning att deras syfte är utbildning. Sen ska man ha av Skolinspektionen certifierade revisorer som faktiskt kan skolan. På det sättet stänger man inte möjligheten att få in privat kapital i skolverksamheten genom att ha kvar bolagsformen, men det blir omöjligt att nagga på kvaliteten för att ta ut pengar, säger språkröret Gustav Fridolin till Skolvärlden.se.

På fredagen startar partiets kongress i Umeå, och frågan kommer antagligen att diskuteras kraftigt.
– Ja, jämte klimatdiskussionen som blir den första så tror jag att det här blir den andra stora diskussionen. Och då ingår även andra frågor om skolan, till exempel den om hur staten ska ta ansvar för introduktionsåret. Men där finns det en större enighet, och blir nog inte samma debatt.

Varför tycker du inte att dina partikamraters idé håller?
– Jag tror dels att det riskerar att vara ineffektivt. Det vet ju alla som jobbar på en kommunal skola, att det finns tyvärr en hel del modeller för att ta pengar från skolorna. Till exempel att lokalhyrorna plötsligt går upp omotiverat. Det går lika gärna att plocka ut pengarna som annars gått som vinstutdelning via höga löner till ledningen istället.
Gustav Fridolin fortsätter:
– Det finns också ett behov hos vissa friskolor att få in privat kapital. Det kan handla om en skola på landet som drivs vidare efter att politikerna velat lägga ner den. Då har den ofta stått i flera decennier under tiden det har varit en politisk strid. Under den tiden har inte en gardin bytts ut, och ska man driva vidare skolan behövs privat kapital. Det är ganska vanligt att det är lokala företagare som går in. Stänger man möjligheterna för den företagaren att få tillbaka pengarna när man har fått ordning på skolan så kanske man också stänger möjligheterna att få in pengarna från början. Och det vore synd.

Men stänger man verkligen de möjligheterna?
– Då blir det i sånt fall ett rent bidrag. Då krävs det att den lokala företagaren har ekonomin att göra det. Det är mycket lättare som privat företag att gå in i en bolagsform, det är därför bolagsformen finns.

I debattartikeln lyfter man fram möjligheten att driva aktiebolag med ideella syften, så kallade svb-bolag. Ett sådant bolag får endast dela ut vinst som motsvarar allmänna räntenivån på kapitalet man satt in i bolaget.
Gustav Fridolin är för den typen av bolag, men vill inte att det är ett tvång.
– Det är ju då med särskild vinstbegränsning. Jag var faktiskt själv med i förhandlingarna för att driva igenom den här att den formen finns i Sverige och jag skulle verkligen uppskatta om den används i större utsträckning. Men om man helt skulle ta bort möjligheten att ha aktiebolag med den vana som finns för hur man finansierar bolaget så är jag orolig att det dels blir ineffektivt och dels tar undan möjlighet att ta in privat kapital.

Uppdatering: Kongressen valde att gå på partistyrelsens linje.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm