När kände du dig nöjd senast?

Studie- och yrkesvägledaren Berit Haugen vill ha mer tid för eleverna och för att följa med i forskningen, skriver hon i en debattartikel.

Berit Haugen ger

… IG till den nya skollagen, även om elevens rätt till studie- och yrkesvägledning stärks i är ju kravet på personal med studie- och yrkesvägledarutbildning fortfarande svagt.

… MVG till ledamoten i SKLs styrelse (FP) som hoppade av förhandlingarna för modet att ta ställning i denna så skyttegravsliknande konflikt mellan arbetsgivare och fackförbund.

Nöjd med vad du åstadkommit på jobbet, nöjd med dina arbetsvillkor? Möjlighet att arbeta med det du lärde dig under utbildningen, tillfälle att fortbilda dig?
Jag känner ofta att jag kan vara nöjd när jag går hem efter 8 timmar på jobbet (eller 10–12 ibland). Elever som tackar för hjälpen, lärare som får stöd när deras elever kommer med frågor de inte kan svara på, rektorer som uppskattar min kunnighet i rättigheter och skyldigheter som finns i skolan.

Tiden räcker inte till

Men det är mycket pappersarbete, många möten, förväntningar från elevhälsopersonal på än det ena än det andra.
Jag saknar tiden att använda mina kunskaper i gruppvägledning, låta eleverna i år 1 fundera över vad de vill med sin utbildning, göra en handlingsplan för de kommande åren.
Eller jobba med framtidsfokus med skoltrötta elever i år 2. Tänk att få sitta ner med eleverna i år 3 i mindre grupper och höra hur de funderar över livet efter gymnasiet.
Men det tar tid! Tid som jag ofta inte har eftersom det finns så mycket som måste hinnas först. Jag skulle vilja ha mer tid att använda de färdigheter som jag tillägnat mig, jag skulle vilja ha tid att följa med mer i forskningen, jag skulle vilja ha tid att lägga fler vägledningsredskap i min verktygslåda. Eller handlar det om prioritering?

Berit Haugen, studie- och yrkesvägledare.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm