robinbackstrom

Robin Backström, Lajks.

Nätmobbning

Nätcertifierad skola förebygger kränkningar

En ny utbildning ska hjälpa skolan att minska nätmobbning och andra digitala kränkningar. De certifierade skolorna ska bland annat arbeta förebyggande.

Så skaffar du nätkoll

Du behöver veta vad dina elever möter och kunna prata med dem. Bra sidor är till exempel surfalugnt.se, Bris och jagvillveta.se

När en elev blir utsatt för sexuella övergrepp är det viktigt att visa att det händer fler och att eleven inte är ensam. Många skäms.

Det är viktigt att polisanmäla mobbning och övergrepp på nätet, mörkertalet är stort och det innebär att ärendet inte är prioriterat.

Även elever i 6-8-årsåldern behöver grundläggande nätkunskap. Grundläggande saker som att man inte lämnar ut personuppgifter och att man håller en sjysst ton är viktigt.

En tredjedel av alla barn och unga mellan 10 och 16 års ålder har upplevt någon form av kränkning på nätet, enligt Friends. En studie från universiteten i Lund och Linköping beskriver att 29 procent av kvinnor och 9,6 procent av männen i en grupp på 6 000 gymnasieelever blivit utsatta för sexuella ofredanden, på nätet eller i verkliga livet.

Lajk startades av två poliser som arbetar med nätbrott bland unga, och de anställda är ute och föreläser på skolorna.

Hur hög är kunskapsnivån?

– Jag vill gärna uttala mig diplomatiskt, men kunskapsnivån på skolorna kunde varit högre. Men jag har förståelse för att det är tidskrävande att följa med utvecklingen, det går väldigt fort, säger Robin Backström, projektledare på Lajks.

Internetfonden ägs av Internetstiftelsen, en oberoende organisation som arbetar för positiv nätutveckling i Sverige. Pengarna till Lajks ska gå till att fram en nätcertifiering för skolor från förskole- till gymnasienivå.

Barn som är uppvuxna med nätet, har de inte koll på hur man uppför sig där?

– Ofta skiljer sig deras etik och uppförande online från vad som är accepterat i verkliga livet. På nätet finns acceptans för att man uppträder ganska dåligt, som inte finns i verkligheten.

Utbildarna på Lajks försöker få etiken på nätet att närma sig den som är acceptabel i det verkliga livet.

– Problemen är störst på högstadiet, men då blir det ofta akut. Vi vill gärna komma in lite tidigare, säger Robin Backström.

Certifieringen kommer att sträcka sig från de allra yngsta, upp till gymnasienivå.

Den handlar om att dra riktlinjer och sjösätta en policy och sen följer filmade föreläsningar och workshops. Kursen tar också upp grundläggande nätetik och vad som är lagligt och inte. Sen går handledaren igenom vilka sociala medier som är aktuella för tillfället, och vilka problem som kan uppstå i användandet. De pratar också om vad skolan bör göra när någon blir utsatt för sexuella övergrepp på nätet. Efter ett år utvärderar skolan och Lajks arbetet, och gör en åtgärdsplan.

– Jag tror att certifierade skolor kommer att ha en bättre bild av hur man kan minska utsatthet på nätet, och skolan kommer kunna hjälpa utsatta och ta hand om problemen när de uppstår.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm