olle
Lärarstöd

Nätverk tar upp kampen mot rasism

Lärare behöver stöd av varandra för att bemöta rasistiska och främlingsfientliga argument. Det anser gymnasieläraren Olle Linton som startat Facebookgruppen Lärare mot rasism, som på drygt ett halvår fått drygt 1100 medlemmar.

– Rasistiska tendenser ska aldrig kunna manifesteras eller få fotfäste i den svenska skolan, säger Olle Linton som är lärare i historia, religion och filosofi på Östra reals gymnasieskola i Stockholm.

Sveriges Radio gjorde i somras en granskning som visar att den nazistiska och främlingsfientliga propagandan ökat på skolorna under det senaste året.

– Jag startade nätverket i våras på grund av den samhällsutveckling vi haft de senaste åren med en ökad rasism rent generellt och en normalisering av rasism som jag tycker är fruktansvärt obehaglig, säger Olle Linton.

Nätverket fick många medlemmar redan från starten och en ny våg i samband med riksdagsvalet i höstas. Medlemmarna finns i stora delar av landet och består främst av lärare, men även annan skolpersonal som fritidsledare och skolledare samt forskare och lärarstudenter.

– Jag hoppas naturligtvis att så många lärare som möjligt går med, säger Olle Linton som gläds över att även media har börjat intressera sig för nätverket.

Han menar att läraryrket kan vara en ganska utsatt position – ınte minst i kommuner där Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti är starka.

– Om man inte är van eller riktigt beredd på att bemöta en rasistisk argumentation som kan vara väldigt slipad så kan det bli en svår situation. Istället för lärare uppfinner hjulet gång på gång är det bättre att vi tar hjälp av varandra istället, säger Olle Linton och fortsätter:

– En lärarkår som är kunnig och säker i de här frågorna ska också kunna förmedla det till våra elever, så att de växer upp och vet att vissa ideologier och åsikter inte funkar i ett modernt, fritt samhälle. Det är ungefär det som står i läroplanen, så det här är egentligen bara en förlängning av läraruppdraget.

I nätverket lägger medlemmarna upp dokument och ger tips på filmer och tv-program. Här finns också diskussioner och konkreta frågor om olika situationer på skolan.

För Olle Linton som är initiativtagare och administratör av Facebookgruppen är det viktigt att nätverket är öppet.

– Vi ska inte mörka våra identiteter. Jag tror på en tydlighet och en öppenhet i de här frågorna.

Den som är intresserad går helt enkelt in på Facebook, söker upp gruppen och anmäler sitt intresse.

– Än så länge har jag inte förvägrat någon att vara med. Men är man aktiv i Sverigedemokraterna eller övertygad nazist ska man kanske leta efter ett annat forum att vara med i.

Under hösten har nätverket haft sina första fysiska sammankomster, både i Stockholm och Lund.

– Det här tänker jag fortsätta med, att få folk att träffas i verkligheten och kan ge varandra råd och förhoppningsvis kan vi också ordna föreläsningar, säger Olle Linton.

– Om en kollega har någon speciell kunskap i metodik eller rasistisk retorik så är det jättebra om den kan instruera andra. Inom lärarkåren finns en enorm kunskapsbank, både rent teoretiskt och praktiskt, om hur man hanterar sådana här situationer och scenarier. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm