Annons
Foto: Mats Endermark

Nedslag i lärarrummet

Publicerad 15 januari 2010

Oron är stor i lärarrummet på Letälvsskolan i Degerfors. Ingen vet om jobben finns kvar efter skolsammanslagningen med grannkommunen Karlskoga. Ändå är stämningen hög och diskussionerna livliga.
– Man kan ju inte bara ge upp, säger naturkunskapsläraren Caisa Arvidsson.

Så säger lärarna på Letälvsskolan om...

...ARBETSTIDEN:
40 timmars arbetstid, som Sveriges kommuner och landsting föreslår? Eller dagens 45 timmar, där tio timmar är tid som inte är bunden till skolans lokaler?
– Jag gillar inte förslaget. Problemet med
40-timmarsveckan är att man ska arbeta under en större del av året. Men det huvudsakliga jobbet görs ju i samband med att eleverna är här, säger Anders Olsson. Caisa Arvidsson förespråkar däremot en ändring.
– Jag jobbar gärna på sommaren, bara jag får ta semester när jag själv vill under året. Det är ju omöjligt som lärare i dag, för du måste vara ledig när eleverna är lediga. I dag kan jag inte åka på en långresa under vintern, till exempel.
Caisa tror att en ändring skulle göra arbetstiden tydligare.
– Jag är så trött på att jobba så mycket gratis som jag gör nu!
– Men det blir väl ingen skillnad för att du har 40-timmarsvecka? undrar Anders.
– Jo, då kan jag ju säga att ”nu har jag gjort mina 40 timmar; nu går jag hem”. I stället för den luddiga extratiden som ligger där nu som ingen har koll på. Med ett nytt system borde det bli enklare att visa för chefen att tiden inte räcker till.
– Men jobbet ska ju ändå göras. Jag kan ju inte sluta rätta proven bara för att jag har 40-timmarsvecka. Alltså kommer man ju att göra samma tid ändå. För man vill ju inte att det ska drabba eleverna, säger Anders.
– Men då får vi väl bli lite tuffare! utbrister Caisa. Vi lärare är sådana mesproppar som bara gnäller om allting och sedan händer det aldrig något i alla fall! Och så säger vi bara hela tiden att ”det får inte drabba eleverna” och så jobbar vi ännu lite till

… BETYGEN:
Caisa inväntar också en annan förändring: tydligare betygskriterier.
– Det är det absolut värsta med att jobba som lärare, att sätta betyg. I dag är det kortfattade kriterier som är väldigt tolkningsbara. Så det hoppas jag verkligen blir tydligare när de nya kursplanerna kommer.
– Jag tror det skulle vara ett stöd om det fanns nationella prov i alla ämnen.

...DEN LILLA SKOLAN:
Letälvsskolan är en relativt liten gymnasieskola med 350 elever. I princip bara fördelar, menar lärarna.
I elevutvärderingar visas det gång på gång att trivselfaktorn är väldigt hög, och skolan drabbas sällan av skadegörelse och klotter. – Eleverna knallar in här i lärarrummet om de vill något. Det är kort väg mellan oss och dem, säger Anders. Och här har samhällskunskapsläraren och kemiläraren skrivbord bredvid varandra; det finns inga särskilda enheter eller uppdelade lärarrum. – Vi samarbetar mycket över ämnesgränserna. Det är enkelt eftersom vi träffas ofta, säger Ulla Larsson.
Anders:
– Den stora skolans ambitioner om att ”vi ska samarbeta” hamnar ofta i ett uppifrånperspektiv. Någon måste styra det och sätta ihop en arbetsgrupp över ämnesgränserna. Här sker det mer spontant underifrån. Vi är stolta över det vi har. Så det är klart att det känns jättetråkigt att något vi trivs med kanske försvinner.

...LÖNEN:
Det är mycket jobb, konstaterar lärarna. Därför återkommer förstås även lönen som samtalsämne i lärarrummet.
– För mig har det varit ett irritationsmoment länge. Tyvärr finns det outbildad personal här som har högre lön än vad jag har, och det känns tråkigt. Det ska tillämpas individuell lönesättning, men sedan blir det inte riktigt så ändå. Jag har försökt några gånger att visa på allt jag gör, men det har inte gett något, säger Ulla.
Caisa:
– Rent ekonomiskt är det inte värt att utbilda sig till lärare. Som naturvetare skulle jag tjäna mycket mer om jag jobbade inom industrin. Men jag har valt in de andra fördelarna, att jag får jobba med människor. Men visst, ibland känns det som om man står och stångar sig i väggen. Man vill och gör så mycket, men det syns ingenstans. Ulla säger att lönefrågan är känslig.
– Men jag vill säga att jag ändå går till jobbet med glädje varje dag, över att möta de här härliga ungdomarna. Det gör ju att det är värt det. Jag älskar verkligen mitt jobb!

...FRAMTIDEN:
Den klart hetaste frågan i lärarrummet är sammanslagningen med gymnasiet i grannkommunen Karlskoga, där poängen är att program ska slås ihop för att bara finnas på en skola. Samtidigt vill politikerna flytta Letälvsskolans verksamhet till mindre lokaler på orten eftersom elevantalet väntas minska. Den utdragna processen har blivit en följetong i lokalmedia och sliter på lärarna.
– Vi är de som får veta i sista hand vad som är på gång, suckar Ulla. Oron finns runt oss hela tiden
– Kommer vi att ha jobbet kvar? Var kommer vi att vara?
En stark kritik från lärarna gäller att man inte väntar till efter gymnasiereformen 2011, där stora förändringar kan komma när program görs om och kanske försvinner helt, och helt nya krav ställs. Dessutom väntar ett val, där en ny regering skulle kunna riva upp hela gymnasiereformen.
– Varför kan man inte vänta ett år eller två, och ta ställning till den stora rockaden då? undrar Anders och får starkt medhåll från de andra.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Annons
Annons
Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

Annons

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera
Annons
Annons

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

Annons

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons