Annons
Magnus Ehinger har prisats av Kungliga Vetenskapsakademien för sin undervisning.

NO-hjälpen - 6 tips för klassrummet

Publicerad 30 mars 2016

Fakta

Magnus Ehinger

Ålder: 45. 
Jobbar: gymnasie­lärare i kemi och biologi på Polhemskolan i Lund.
Webbplats: ehinger.nu/undervisning

Relaterat

I dag, 30 mars, fick gymnasieläraren Magnus Ehinger Kungliga Vetenskapsakademiens pris för sin undervisning. Här är hans tips för att göra NO levande i klassrummet.

Utbildad och avlönad har han varit sedan 2001. Men Magnus Ehinger från Lund har varit lärare längre än så, faktiskt ända sedan mellanstadiet, om du frågar honom själv.

– Redan då älskade jag att hjälpa mina kompisar med sådant de inte förstod. Det där hängde med upp i gymnasiet och sedan på högskolan. Jag har en passion för kemi och biologi och det är en kick varje gång jag kan väcka intresset eller få någon att förstå.

För mig är priset en bekräftelse

I slutet av februari fick Magnus Ehinger Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvists minne, som delas ut av Kungliga vetenskapsakademien. Motiveringen för priset i kemi och biologi löd: ”För sin undervisning som tar utgångspunkt i egenproducerade entusiasmerande genomgångar via egen webbplats och Youtube som stöd för laborationer, exempel och övningar”.

– Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått det här erkännandet. Jag skulle framför allt vilja tacka mina kollegor och elever, som hjälpt mig, stöttat mig och inspirerat mig att jobba på det sätt som jag gör. För mig är priset en bekräftelse på att elever och lärare på Polhemskolan och runt om i Sverige har glädje och nytta av det arbete jag lagt ner på att föra ut kemin utanför mitt eget klassrum.

Första gången han hörde talas om att flippa klassrummet var för ungefär fem år sedan. Det nya tänket från USA påminde mycket om de idéer som Magnus Ehinger själv hade kring undervisning. Sedan flera år driver han en välbesökt hemsida där han delar med sig av undervisningstips, laboratorieövningar, intressanta You­tube-klipp, provmaterial och annat som kan vara av glädje för både kollegor och elever.

– Det är jättekul när jag får mejl från kollegor eller elever på olika håll i Sverige som har hittat min hemsida. Jag har absolut inga problem med att någon lärare lånar idéer från hemsidan. Tvärtom! Det är ju precis det som är tanken.

Magnus Ehingers 6 tips för klassrummet:

1. Lyft in verkligheten

Vinsten består i att synliggöra ämnets relevans

Att levandegöra handlar om att visa att ämnet har en plats även utanför klassrummet. Använd experiment och laborationer för att plocka in verkligheten i klassrummet och visa att skolämnet de läser bara är en liten del av ett större sammanhang. Bara fantasin sätter gränserna. Det händer till exempel att jag använder knäckebröd och en kaviar­tub när vi pratar om kemiska bindningar. ”Vilka bindningar bryts när jag bryter knäckebrödet? Vilka bindningar gör att kaviaren håller ihop?” Många elever reagerar först och tycker att man är konstig, men vinsten består i att synliggöra ämnets relevans och visa att kemi inte bara finns i klassrummet.

2. Flippa klassrummet

Ställ den traditionella undervisningen på ända. Hoppa över genomgångarna under lektionstid. Lägg i stället ut dem på internet och ge eleverna i hemuppgift att se dem inför lektionen. Alla elever ska också göra ett enkelt test hemma, dels för att de själva ska kunna kontrollera att de har förstått, dels för att du som lärare ska få koll på kunskapsnivån. Använd sedan lektionen till att arbeta med själva ämnet, diskutera och laborera tillsammans och med dig som handledare. Det brukar ta ungefär halva lektionstiden. Resten av tiden arbetar eleverna med övningsuppgifter, labb-rapporter och annat som de med ett traditionellt upplägg hade gjort i hemuppgift.

3. Använd eleverna som inspiration

Betrakta eleverna som din främsta tillgång i den meningen att det är de som bäst kan inspirera dig till att vara en bra pedagog. Jag själv intalar mig alltid att alla mina elever i ämnet kemi en dag kommer arbeta som kemister. När jag har dem i biologi nästa dag intalar jag mig att de alla kommer bli biologer. Strävan efter att få dem lika passionerade som jag själv när det gäller kemi och biologi är det som verkligen driver mig.

4. Blanda eleverna och kör med EPA

Oftast börjar jag lektionen med att dela in eleverna två och två och låta dem diskutera genomgången som de har sett på internet hemma. Undvik att para ihop kompisar och försök i stället att så långt möjligt hitta nya konstellationer. För det första blir det lugnare i klassrummet, för det andra kommer det uppstå ett socialt tryck att alltid komma förberedd till lektionen. Det blir pinsamt om du har slarvat med förberedelserna. När de har diskuterat i par en stund lyfter vi diskussionen till klassnivå. Använd principen EPA, det vill säga Ensam-Par-Alla.

5. No Hands och List selector!

Den genomsnittliga tiden en elev har på sig att fundera när läraren ställer en fråga är 0,9 sekunder. Det är värre än Jeopardy! Använd i stället No Hands-principen. Låt eleverna diskutera svaret parvis och välj sedan slumpmässigt ut den elev som ska svara. Ett tips är att använda dig av en app i mobilen – till exempel List selector – som slumpmässigt väljer ut en elev i klassen. Du undviker omedveten favorisering och kommer samtidigt få mycket positiv respons från klassen. 

6. Dela med dig

Snåla inte utan dela med dig av undervisningstips, labb-idéer, prov och annat. Självklart ska du diskutera flitigt med dina kollegor på skolan, men har du dess­utom möjlighet att göra det via 
sociala medier, olika forum eller en egen hemsida – tveka inte! Responsen är nyttig och min erfarenhet är att du får mångdubbelt tillbaka.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Annons
Annons
Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

Annons

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera
Annons
Annons

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

Annons

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons