nyajatteskolan

Skisser på Nyköpings nya skola

Fyra skolor blir en

Så ska Nyköping bryta skolsegregationen

En segregerad skola och låga elevresultat ligger bakom den omorganisation av skolan som nu äger rum i Nyköpings kommun. Terminsstarten kommer att innebär stora förändringar för kommunens högstadielever och deras lärare.

Stor skola

Nyköpings högstadium startar hösten 2014 och kommer ha plats för 1200 elever och 150 medarbetare.

Nyköpings högstadium utgörs av en enhet men två byggnader – Alpha och Omega – dels den nybyggda skolan och dels en äldre byggnad.

Likvärdighet i den svenska skolan minskar samtidigt som skolsegregationen har ökat. I Nyköpings kommun genomförs nu en stor omorganisation för att komma till rätta med skolans problem. När ett nytt läsår drar igång om ett par veckor kommer kommunens alla högstadieelever vara samlade på en skola – Nyköpings högstadium – istället för som tidigare på fyra olika skolor.

– Vi har fått kritik från Skolinspektionen för att vi är en väldigt segregerad kommun och kunskapsresultaten har inte varit de bästa. Samtidigt var flera av de skolor som vi nu lägger ner ganska slitna så det handlar också att skapa en bättre skola rent fysiskt. Nu bygger vi en riktigt bra skola och löser segregationsproblemet samtidigt, säger Lotten Båvik (v) förste vice ordförande i Barn och Ungdomsnämnden.

Alla politiska partier stod bakom beslutet att skapa ett enhetligt högstadium. Den nya skolan kommer bestå av två byggnader, den nybyggda och en äldre, och eleverna kommer ha lektioner i båda. 

– Det kommer vara en enhet men med två rektorer som har jobbat sedan januari och bland annat gjort klassindelningar utifrån elevernas bakgrund, som föräldrarnas utbildningsnivå och vilka områden de bor i. Alla elever har också fått sitt första val vad gäller till exempel musik, drama, ishockey eller fotboll, säger hon. 

Man har också sett över lärarnas behörighet och rektorerna har skapat lärarteam utifrån detta så att lärarna ska kunna stötta och komplettera varandra.

Lotten Båvik känner inte till några andra kommuner som gjort något liknande men berättar att andra kommuner hört av sig för att de tyckt att det som sker nu i Nyköping låter intressant. 

Vad har ni fått för reaktioner från berörda elever och lärare? 
– Det här är en stor förändring och det finns så klart många som är oroliga, både elever, föräldrar och personal. Det ska man ta på stort allvar men jag tror att oron kommer att minska när verksamheten väl är igång i höst .Rektorerna har också varit väldigt bra på att informera både elever, föräldrar, lärare och oss politiker. 

Får ni någon positiv respons då? 
– Ja, absolut! Vi trodde att vi skulle tappa elever till friskolorna i och med att det här är nytt och lite oroligt men vi har faktiskt haft fler sökande än vi brukar ha. Och jag vet elever som pratar om att det ska bli jätteroligt att börja här och få gå alla tillsammans. Vi har fått mycket positiv respons och det är jättekul, säger Lotten Båvik (v).

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm