hantverk

Gymnasiereformen hotar lärlingsutbildning

Hantverksakademin i Stockholm är en av få skolor som har satsat brett på lärlingsutbildningar i många år, men snart kan det vara slut på det. Gymnasiereformen tvingar skolan att dra ner på utbildningsplatser och det stora utbudet av inriktningar.

Hantverksakademin, som ägs av Stockholms Hantverksförening, har erbjudit lärlingsutbildningar på yrkeshögskolenivå sedan 1990-talet. Sedan 2004 har skolan även haft treåriga lärlingsutbildningar inom ramen för den gamla gymnasieskolan och sedan 2011 den nya. Hantverksakademins vd Mari Ann Schager deltog i det förberedande arbetet med GY11 och hoppades mycket på den nya gymnasieskolan, men den har visat sig vara förödande för skolans lärlingsutbildningar.

– Vi trodde att GY11 skulle innebära stöd för vårt upplägg och kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det skulle innebära arkebusering, säger hon.

Anledningen är Hantverksakademins sätt att lägga upp sin utbildning. Under första terminen får eleverna möjlighet att testa sig fram bland skolans lärlingsinriktningar, som spänner över allt frisör till svetsare, innan de bestämmer sig för en inriktning. För att det ska vara möjligt har eleverna sökt till Hantverksprogrammet, som fungerat som ett brett paraply för skolans inriktningar.

– Vårt upplägg har visat sig fungera väldigt bra för eleverna, eftersom många inte har någon erfarenhet av materialen. Vi har haft tjejer som först velat bli frisörer, men slutat som metallsvetsare. Jag vet ingen skola som har det här breda sättet att utbilda som vi har. Tidigare hade vi tillåtelse att utnyttja ett friutrymme, men nu har det försvunnit och ingen ny stöttning har tillkommit, säger Mari Ann Schager.

Tidigare har skolan kunnat erbjuda ett hundratal lärlingsinriktningar, men med GY11 kan man nu bara erbjuda ett tjugotal eftersom övriga inriktningar numera uppfattas som konkurrerande med kommunala gymnasium. Hantverksakademin är inne i en överklagansprocess om årets ansökan till Skolinspektionen och nyligen fick ansökan för höstterminen 2013 avslag. Det skolan faller på är statistiken över antalet försthandssökande i Stockholms stad, samt att lärlingsutbildningen bedöms enligt samma måttstockar som de skolförlagda nationella yrkesprogrammen.

– Skolinspektionen säger att vi har förutsättningar att följa föreskrifterna, det vill säga de har inget att anmärka på när det gäller skola eller upplägg. Däremot bedömer Skolinspektionen att vi kan skada kommunernas verksamhet, samtidigt som de kommuner som vi har elever från uttalar att de inte klarar sitt tillhandarhållaruppdrag då det gäller lärlingsutbildning av den kvalitet som vi erbjuder. De ser våra lärlingsutbildningar som ett komplement, säger Mari Ann Schager.

En annan bestämmelse som hotar Hantverksakademins verksamhet, enligt Mari Ann Schager, är att statsbidragen för lärlingsutbildningar har minskat i kombination med att ”lärlingspengen” inte utgår förrän skolan har ett avtal med en arbetsgivare är klar. Med skolans upplägg innebär det att skolan får betydligt mindre bidrag det första utbildningsåret.

Sammantaget har skolan nu tvingats minska antalet utbildningsplatser drastiskt. Tidigare har skolan tagit in omkring 180 nya elever varje år, men i år var antalet en tredjedel av det och nästa läsår räknar skolan med att ta in omkring 80 nya elever.

– Vi är en liten idéburen skola som saknar ekonomiska muskler för att ta så stora kostnader det första utbildningsåret. Bestämmelserna riskerar att punktera den pedagogiska mångfald som mindre utbildningsgivare kan bidra till, säger Mari Ann Schager.

Skolan ska överklaga beslutet, men det kan vara för sent.

– Vi slåss mot väderkvarnar och nu kan vi inte hålla andan längre. Vi måste gå in i ett aktivt skede i den avveckling av våra gymnasieutbildningar som vi startade med GY11 och istället titta på andra utvägar för vår framgångsrika lärlingsutbildning. Med nuvarande riktlinjer kommer det att vara svårt att bedriva lärlingsutbildning inom förordningsstyrd verksamhet, och det kommer att innebära en ännu större brist på välutbildade yrkespersoner för näringslivet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm